Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

GALDA ETIĶETE: Padomi, kā pareizi klāt galdu

Klājot galdu, piederumi liekami tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni. Tuvāk šķīvim liekami piederumi pēdējā ēdiena baudīšanai. Galda piederumu galus pielīdzina pamatšķīvja apakšējai malai, vidējo pāri var likt nedaudz tuvāk galda malai. Šķīvim priekšā liek galda piederumus, kas paredzēti desertam. Maizes šķīvīti liek kreisajā pusē tā, šķīvīša centrs ir vienā līmenī ar pamatšķīvja centru. Ja liek vairākas glāzes, tās kārto labajā pusē virs naža, kas atrodas vistuvāk šķīvim, un izvieto no lielākās uz mazāko. © Leonīds Gusevs

Mūsdienās neviens ciemos neiet, lai pieēstos, taču mielošanās viesību reizē ir sena tradīcija. Kopīga maltīte ir tikai iemesls, lai cilvēki varētu satikties un neformālā gaisotnē pārrunāt savstarpēji interesējošus jautājumus, svinēt svētkus vai vienkārši atpūsties. Rīkojot viesības mājās, nav obligātas vajadzības ļoti dzelžaini ievērot visus galda klāšanas likumus, taču, ja tiec uzaicināts oficiālā pieņemšanā, kādā diplomātiskā pasākumā vai ieturi maltīti restorānā, vismaz pamata zināšanām galda etiķetē jābūt.

Teiksiet - pozitīva attieksme un labvēlīgs smaids bieži ir svarīgāks par kaut kādu tur etiķeti un glābs jebkuru nevieglu situāciju? Protams, smaidam un pozitīvai attieksmei pret līdzcilvēkiem ir ļoti liela nozīme jebkurā situācijā, taču, ieraugot savā priekšā uz galda veselu lērumu šķīvju, glāžu, nažu, dakšu un karošu, laba audzināšana vien nepalīdzēs. Ir lietas un pamatlikumi, kas vienkārši jāzina!

Par šķīvjiem un dakšiņām

Ir neskaitāmi trauku un galda piederumu novietošanas varianti, kas katrā valstī ir atšķirīgi un mainās atkarībā no ēdienu skaita un veida. Taču ir daži pamatlikumi, lai izvairītos no neveiklas situācijas, kad nezini, ko darīt ar vienu vai otru galda piederumu.

Ir divi galda klāšanas veidi:

• vienkāršais vai pamata galda klājums

• izvērstais galda klājums

Vienkāršajā galda klājumā traukus un galda piederumus liek uz galda zupas, pamatēdiena (siltā ēdiena) un deserta baudīšanai. Vienkāršo galda klājumu parasti izmanto restorānos. To par pamatu ņem, klājot galdu mājas viesībās, kad paredzēts aukstais galds, bet nav zupas un pamatēdiena.

Galdu klāj izvērsti, ja maltīte sastāv no vairākiem ēdieniem (salāti, uzkodas, zivju ēdieni, zupa, siltais ēdiens, siltais un aukstais deserts utt.), pie katra no tiem mainot dzērienus. Šāds galda klājums visbiežāk sastopams oficiālās pieņemšanās, svinīgos pasākumos.

Attālumam starp viesu šķīvjiem jābūt vismaz 60 cm, lai blakussēdētāji viens otram netraucētu.

Galda klāšanā populāri izmantot lielo pamatšķīvi, uz kura maltītes laikā novieto zupas un pamatēdiena šķīvjus. Ēdienreizē, kad paredzēts tikai viens ēdiens vai ir aukstā galda klājums, kad katram pašam ēdiens jāliek uz šķīvja, pamatšķīvi izmanto kā ēdamo šķīvi. To novieto apmēram 2 cm no galda malas un aiznes no galda pēc galvenā ēdiena notiesāšanas, pirms tiek pasniegts deserts! Ja pamatšķīvis netiek lietots, vietas iezīmēšanai liek salocītu salveti un galda karti.

Dakšiņas novieto pamatšķīvja kreisajā pusē, nažus un zupas karoti - labajā pusē. Galda piederumus liek tādā secībā, kādā tie būs jālieto. Tos liek vienā līnijā ar šķīvja apakšējo malu, dakšas ar zariem uz augšu, nažus ar asmeņiem pret šķīvja malu. Zupas karoti novieto ārmalā līdzās nažiem.

Mazs maizes šķīvītis liekams pamatšķīvja kreisajā pusē aiz malējās dakšiņas, nedaudz augstāk par pārējiem šķīvjiem. Sviesta nazi noliek uz maizes šķīvja labajā pusē ar asmeni uz labo pusi.

Desertam paredzēto karoti liek virs pamatšķīvja paralēli galda malai ar kātu pa labi. Ja desertam nepieciešama arī dakšiņa, tad to liek zem deserta karotes, tuvāk pie šķīvja ar kātu pa kreisi.

Glāžu ierinda - no ārpuses uz iekšpusi

Glāzes viesību galdā liek lietošanas secībā, pamatšķīvim labajā pusē, virs nažiem. Pirmā pa labi ir liķiera, konjaka vai šņabja glāze, no tās pa kreisi tiek novietotas baltvīna un sarkanvīna glāzes, beidzamā varētu būt šampanieša glāze. Ja paredzēta glāze atspirdzinājumam, to liek kā noslēdzošo labajā pusē.

Ja nav iztukšota iepriekšējā glāze, bet jau pasniedz citu vīnu nākamajā glāzē, no iepriekšējās vairs nedzer, to atstāj neizdzertu.

Vienīgā glāze, ko visu maltītes laiku var izmantot neatkarīgi no pārējām, ir ūdens glāze.

Šifrētā valoda

Svarīgi zināt naža un dakšiņas šifrēto valodu, ko nekļūdīgi prot lasīt viesmīlis. Maltītes laikā ieturot pauzi, galda piederumus uz šķīvja novieto krusteniski, lai nedaudz saskaras asie gali - tas nozīmē, ka ēšanas process vēl nav galā, turpinājums sekos!

Ja nazis un dakšiņa uz šķīvja atrodas paralēli līdzās viens otram, tas liecina, ka maltītei pielikts punkts.

Ja abi galda piederumi, iedomājoties pulksteņa ciparnīcu, veido pozīciju «bez piecām minūtēm pusseši», ēdājs dod zīmi, kas nozīmē - ēdiens nav atbildis gaidītajam.

Ja nazis un dakšiņa novietoti pozīcijā «piecas minūtes pāri pusseptiņiem» un uz šķīvja atstāta vismaz viena drupačiņa no ēdiena, viesmīlis sapratīs - ēdiens bijis garšīgs.

Salvetes

Tas ir galda piederums, kas pavada visu maltītes laiku. Auduma salveti jeb servjeti ieklāj klēpī, jo tā pirmām kārtām domāta, lai pasargātu apģērbu no nejaušas notraipīšanās. Lūpu nosusināšanai ēšanas laikā pirms dzeršanas izmanto servjetes virsējo pusi. Smalkais tonis paredz, ka pārējie servjeti klēpī ieklāj tikai tad, kad to izdarījusi namamāte vai tas, kurš uzaicinājis uz restorānu.

Pēc maltītes servjeti saloka pretēji sākuma ielocēm (traipus paslēpjot iekšpusē) un noliek pa kreisi līdzas šķīvim. Servjeti nedrīkst atstāt šķīvī vai ēdiena atliekās! Tas pats sakāms arī par papīra salvetēm.

Nebaidies jautāt!

Aizvien biežāk galdā tiek pasniegti arī tādi ēdieni, kuriem nepieciešami īpaši rīki, piemēram, gliemežu standziņas, omāru dakšiņa vai kas cits. Ja nav skaidrs, kā ar tiem apieties, bez kautrēšanās jālūdz viesmīlim, lai parāda, ko darīt.

Ja pamatēdienā pasniedz putnu, veselu zivi, vēžveidīgos vai garneles čaulā, uz galda būs atsevišķs trauks (parasti bļodiņa) ar siltu ūdeni, kam pievienota citrona šķēlīte. Lai tas nemulsina - aromatizētais ūdens paredzēts nevis dzeršanai, bet specifisko smaku likvidēšanai, roku atsvaidzināšanai. Pēc maltītes traukā skalo tikai pirkstu galiņus!

Smalkais tonis nav dzelžains likums, un tomēr…

Uzvedības etiķete pie galda nav nekas nemainīgs vai sastindzis, un uzskati šajā jautājumā, tāpat kā daža laba maniere, mainās strauji, tomēr cauri laiku laikiem pats galvenais nosacījums paliek spēkā - jāuzvedas tā, lai līdzās esošajiem būtu patīkami atrasties tavā sabiedrībā. Kas tad ir pats galvenais, kas liecina, ka cilvēks pārzina labas manieres arī pie galda? Stāja jeb poza, kādā viņš sēž pie galda!

Pie galda jāsēž taisnu muguru, nesaspringti, plaukstas platuma attālumā no galda. Elkoņus uz galda neliek (sievietes drīkst būt izņēmums - ar vienu elkoni atspiesties pret galdu nav grēks). Pilnīgi jāizmanto viss krēsls, ne tikai krēsla maliņa, kājas novieto vienu otrai līdzās, nevis sakrusto.

***

Klājot galdu, piederumi liekami tādā secībā, kādā tiks pasniegti ēdieni. Tuvāk šķīvim liekami piederumi pēdējā ēdiena baudīšanai. Galda piederumu galus pielīdzina pamatšķīvja apakšējai malai, vidējo pāri var likt nedaudz tuvāk galda malai. Šķīvim priekšā liek galda piederumus, kas paredzēti desertam. Maizes šķīvīti liek kreisajā pusē tā, šķīvīša centrs ir vienā līmenī ar pamatšķīvja centru. Ja liek vairākas glāzes, tās kārto labajā pusē virs naža, kas atrodas vistuvāk šķīvim, un izvieto no lielākās uz mazāko.

! Uz galda vienlaikus var likt galda piederumus četriem ēdieniem. Ja ēdienu skaits pārsniedz četrus, nākamos galda piederumus atnes reizē ar nākamajiem ēdieniem.

! Krusteniski uz šķīvja salikti galda piederumi viesmīlim saka - neesmu paēdis, vēl turpināšu, manus traukus neaiztikt!

! 45 grādu leņķī pret galda malu novietoti galda piederumi šķīvja labajā pusē viesmīlim ziņo - viss, esmu beidzis maltīti!