Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Kādu nelaimi var radīt no ēkas jumtiem nenotīrīts sniegs

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Visā Latvijā turpina pieaugt sniega sega un metereoloģiskās prognozes liecina par nokrišņiem arī turpmākajās dienās, tāpēc eksperti atgādina par riskiem ēkām, kādus var radīt nenotīrīts sniegs no to jumtiem.

Apdrošināšanas eksperti norāda, ka laikus nenotīrīts sniegs no ēkas jumta, var deformēt jumta, nesošo sienu un pārsegumu konstrukcijas, var veidoties plaisas konstrukciju savienojuma un metinājuma vietās, kas var kļūt par iemeslu jumta iebrukšanai. Nopietns apdraudējums ēkām veidojas, iestājoties siltākam laikam, kad turpinās nokrišņi un sniega sega uz jumtiem sablīvējas. 30 centimetrus bieza kūstoša sniega kārta uz jumta seguma vienu kvadrātmetru var būt pat apmēram 150 kilogramus smaga.

Aicinām īpašu uzmanību sniega segai uz jumta pievērst vieglo konstrukciju ēkām, piemēram, no metāla konstrukcijām veidotām garāžām, noliktavām un siltumnīcām. Tāpat arī ēkām, kas celtas no kārtainajiem paneļiem ar plakanajiem jumtiem - šāda konstrukcija raksturīga daudzām ražošanas ēkām. Paaugstināta sniega slodze ir ļoti bīstama ēkām ar lielām jumta platībām, piemēram, tirdzniecības centriem un dažādām sporta būvēm.

Eksperti iesaka nepieļaut pārmērīgi lielas sniega segas kārtas izveidošanos uz jumta un sniegu no jumta notīrīt savlaicīgi. Plānojot jebkuras ēkas jumta tīrīšanu nedrīkst aizmirst arī par drošību un, ja vien tas ir iespējams, šo darbu veikšanai pieaicināt speciālistus.

Ja tomēr sniegs ir radījis bojājumus ēkai, nekavējoties jāsazinās ar nama apsaimniekotāju, lai paziņotu par notikušo un lūgtu apsekot bojāto īpašumu.

Eksperti atgādina, ka, ja īpašums bijis apdrošināts, tad apdrošināšanas kompānija zaudējumus īpašniekam atlīdzina tādos gadījumos, kad bojājumi radušies stipras snigšanas laikā vai tūlīt pēc tās. Savukārt, par tiem zaudējumiem vai bojājumiem, kas radušies, kūstot sniegam, atbildība jāuzņemas nama apsaimniekotājiem, jo tādos gadījumos tie, visticamāk, radušies nepadarīto darbu dēļ, piemēram, laicīgi nenotīrot sniegu no jumta.