Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Ieteikumi veselīgam miegam

© Shutterstok

Miegs, kā zināms, ietekmē veselību, dzīves kvalitāti un tās ilgumu. Taču diemžēl ir daudzi faktori, kas liedz pilnvērtīgi atpūsties un labi izgulēties. Viens no tiem ir stress, kas neļauj nervu sistēmai pilnībā atslābināties un bieži vien rada bezmiegu. Kas jāievēro, lai miegs būtu ciešs? Desmit ieteikumi, kas ļaus uzlabot veselību un mierīgi, saldi gulēt līdz rītam.

● Miega režīms. Ieteicams katru dienu doties gulēt vienā un tajā pašā laikā (arī brīvdienās!). To vislabāk darīt tad, kad ir izteikta noguruma sajūta, un censties to ievērot. Tas dos iespēju nervu sistēmai pārkārtoties uz atpūtas režīmu, izvairīties no bezmiega. Rezultātā miegs būs mierīgs un labs. Liela nozīme ir arī plus vai mīnus vienai stundai, dodoties pie miera.

● Nelietot produktus un dzērienus. Tas attiecas uz kafiju, stipru tēju un citiem dzērieniem, kas satur kofeīnu, alkoholu, asu un treknu pārtiku. Nevajag aizmirst, ka šajā sarakstā ietilpst arī šokolāde, kokakola, ko nevajag lietot pirms gulētiešanas.

● Pietiekama fiziskā slodze. Tai arī ir liela nozīme, lai būtu pilnvērtīgs miegs. Pēc fiziskas slodzes cilvēks parasti jūtas noguris, viņa ķermenis prasa atslābināties un atjaunot spēkus. Jāņem vērā, ka sportiskās aktivitātes vai fizisks darbs jāveic no rīta vai dienā, ne vēlāk kā 2 stundas pirms došanās gulēt. Ja fiziskā slodze ir vakarā, tad rezultātā nogurums var būt tik liels, ka tas var novest pie bezmiega vai miega traucējumiem.

● Komfortabla vide. Jāpievērš uzmanība tam, lai aizmigt būtu komfortabli. «Jāneitralizē» visi priekšmeti, kas traucē to izdarīt un tracina, piemēram, mehāniskais pulkstenis, skaļš ventilators un citi, ja tādi ir.

● Pēcpusdienas miegs. Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka 20 - 30 minūšu ilgs miegs starp pusdienām un vakariņām uzlabo miega kvalitāti naktī. Ja vien ir iespējams, šis ieteikums jāievēro.

● Iemācīties uzveikt stresu. Tā ir viena no lielākajām problēmām, kas traucē ciešu miegu. Un vēl jo vairāk, ja stress ir regulārs. Nedrīkst ļaut stresam nomocīt savu prātu! Lai atslābinātos pirms miega, jāmēģina domāt pozitīvas domas, nevis koncentrēties uz slikto. Vērts izlasīt grāmatu, noskatīties filmu vai doties pastaigā.

● Nepārēsties vakarā. To visi zina, ka nevajag ieturēt maltīti pirms iešanas gulēt. Pārēšanās var likt kuņģim streikot vai uzpūsties vēderam. Taču ir arī otrs faktors - miegs nebūs veselīgs, ja dosieties gulēt izsalkuši. Ja nav iespējams pavakariņot līdz pulksten 19.00, tad vakarā ieteicams uzņemt pārtiku, ko organisms viegli pārstrādā.

● Sagatavoties miegam. Ieteicams veikt rituālus pirms došanās gulēt - gulēt relaksējošā vannā, lietojot ēteriskās eļļas, pēc tam iedzert nomierinošu tēju. Tas ļaus organismam atslābināties pēc saspringtas darbdienas, mudinās nervu sistēmu atpūsties un ātrāk aizmigt. Pirms miega var veikt dažus vingrinājumus ar dziļu elpošanu vai meditāciju.

● Aizmigt, klausoties mūziku. Lai miegs būtu mierīgs, ieteicams vakarā klausīties klusu, mierīgu mūziku. Tā nomierina nervu sistēmu. Taču visiem šāds vakara rituāls var nederēt. Visvairāk tiem, kuri pieraduši aizmigt klusumā un kuriem jebkura skaņa šķitīs traucējoša.

● Laba lasāmviela. Tā ļaus kaut uz neilgu laiku atslēgties no ikdienas problēmām un rūpēm. Taču jāizvēlas piemērota grāmata vai prese. Nav vēlams lasīt asa sižeta grāmatas vai tādas, kurās aprakstīti traģiski notikumi, ietvertas kriminālziņas.

Labs miegs uz ērta matrača

Lai no rīta pamostos ar možu garastāvokli, nerastos miega traucējumi un varētu doties ikdienas gaitās, kārtīgi jāizguļas. Laba miega noslēpums slēpjas komfortablas guļvietas un ērta matrača izvēlē. «Iegādājoties matraci, svarīgi uz tā apgulties, izvērtēt sajūtas, nevis ņemt vērā tikai izskatu un cenu. Katrs gulētājs pats var noteikt, kāds ir labākais matracis,» stāsta veikala Matracis Tev vadītājs Māris Kalniņš.

Veikals Matracis Tev piedāvā pieredzējušā Čehijas ražotāja Moravia comfort (agrāk šis zīmols bija pazīstams ar nosaukumu Gumotex) matračus, kuriem ir daudz priekšrocību un kuru plašais modeļu klāsts tiek izstrādāts kopā ar mediķiem, kā arī Lietuvas un pašmāju ražotāju produkciju. Veikalā ir arī gultas no četriem ražotājiem, kumodes, naktsskapīši, gultas kastes. Ekskluzīvākajiem matračiem līdz gada beigām tiek piedāvātas atlaides.

Matraču pildījums

Vienkāršākie ir matrači ar atsperu bloku, pie kuriem cilvēki bija pieraduši. Tagad šādu matraci var nodēvēt par pašu neortopēdiskāko, tas diviem gulētājiem ir ļoti neērts - tiklīdz viens pakustas, matracis sašūpojas. Nākamais variants - matrači ar pocket atsperēm, kuriem katra atspere ievietota atsevišķā apvalkā. Tie ir ērtāki. Pocket atsperu bloks var būt pārklāts ar kokosa šķiedru plāksni, lateksu, poliuretānu vai citiem materiāliem. M. Kalniņš novērojis, ka Latvijā cilvēki bieži vien izvēlas matračus no kokosa šķiedru kārtām, bet pēc tam nav apmierināti ar pirkumu.

Putu matrači ievērojami atšķiras gan pēc cenas, gan kvalitātes. Tiem salīdzinājumā ar atsperu bloka matračiem nav liels svars, ir viegli grozāmi. Aizvien vairāk pircēju izvēlas putu matračus. Savukārt lateksa matračiem raksturīga ļoti laba elastība, ilgs kalpošanas laiks, tie ir dārgāki. Čehu ražotājs piedāvā jaunumu - lateksa matraci GAIA aiRaiR®, kura virsma perfekti pielāgojas ķermenim un vienmērīgi sadala svaru. Vertikālie gaisa kanāli, kas iet cauri matrača kodolam, nodrošina pastāvīgu ventilāciju, izlīdzina temperatūru un novirza mitrumu.

Zem putu un lateksa matračiem obligāti nepieciešamas restes vai dēlīši, lai nodrošinātu ventilāciju. Katrs ražotājs pie matrača norāda arī ieteicamo maksimālo gulētāja svaru. «Vienmēr labāk izvēlēties matraci, lai paliek svara rezerve. Jo tā būs lielāka, jo gulētājam - ērtāk.» Pircēji nepievērš uzmanību, kā matrača pārvalkā ir iestrādāts rāvējslēdzējs, kas ļauj to viegli noņemt, tīrīt un pēc tam uzvilkt. Viņš iesaka izvēlēties matraci, kam rāvējslēdzējs iešūts pa visu perimetru. Šāda priekšrocība ir Čehijas ražotāja Moravia comfort matračiem.

Gultas restes

Tikpat svarīgs kā matracis ir arī gultas restes. «Daļa cilvēku pievērš uzmanību tikai matracim, taču nepadomā par gultu. Izvēloties restes ar dubultajām lamelēm, var regulēt pamatnes cietību gurnu zonā, kur ir lielākais ķermeņa svars, un uz divguļamā matrača vienlīdz komfortabli jutīsies abi gulētāji ar dažādu svaru.» Spilvenu arī viņš iesaka izmēģināt uz matrača, kuru paredzēts iegādāties. «Cilvēki nereti atnāk uz veikalu un pirms tam jau ir izdomājuši, kāda sastāva matraci vēlas. Taču finālā nopērk pavisam citu, jo izvēlētais nepatīk - tas ir pārāk ciets.» Mīksts matracis neder - tas ir mīts. «Jo cilvēks kļūst vecāks, jo viņam vajag mīkstāku matraci, kurš arī var būt kvalitatīvs - elastīgs, saglabāt savu formu un pielāgoties gulētāja ķermenim,» spriež veikala vadītājs.

Kalpošanas ilgums

Lai matracis ilgāk kalpotu, to ieteicams četras reizes gadā grozīt, mainot vietām augšu un apakšu, galvgali un kājgali. Tagad ražotāji matračiem dod desmit līdz divdesmit gadu ilgu kalpošanas garantiju. «Uzskata, ka no estētiskā viedokļa matracis jāmaina reizi desmit gados. Piemēram, putu matračiem slāņi var nebūt salīmēti, ar speciāliem izgriezumiem. Tos ērti izjaukt un izsūkt ar putekļusūcēju, pārvalku var noņemt un izmazgāt - tādi kalpo daudz ilgāk.» Atsperu bloka matraču mūžs nav ilgāks par pieciem sešiem gadiem. «Kalpošanas ilgums atkarīgs no tā, kā matraci lieto. Ir cilvēki, kuri matraci izmanto tikai miegam, bet citi sēž uz matrača malas un skatās televizoru.» Čehu ražotājs Moravia comfort piedāvā speciālus matračus senioriem - ar stingrākām malām, vidū tie nodrošināti ar pretizgulējumu īpašībām. Tie pasargā no izgulējumu veidošanās, ja uz matrača ilgstoši jāguļ.