Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Vienkārši veidi, kā telpās mitrināt gaisu

© Shutterstok

Laikam kļūstot aukstākam un uzsākoties apkures sezonai, gaiss telpās kļūst sausāks. Zemais mitruma līmenis telpās kaitē mājas iedzīvotājiem un interjera detaļām no koka, kā arī palielina putekļu daudzumu, tādējādi saasinot pretreakciju alerģiskiem cilvēkiem.

Tāpēc Māja apkopojusi veidus, kā vienkārši mitrināt gaisu, lai temperatūras izmaiņas neietekmētu pašsajūtu.

*

PAPILDINI ISTABAS AUGUS. Zinot, ka ik gadu rudens un ziemas sezonā saskaries ar gaisa mitruma līmeņa problēmu mājās, iegādājoties telpaugus, konsultējies ar puķu audzētājiem vai puķu veikala konsultantiem un noskaidro, kuriem piemīt īpašības mitrināt un attīrīt gaisu.

Ieteicams istabas augus ne tikai laistīt, bet arī apsmidzināt to lapiņas, jo tādējādi samitrināsi gaisu istabā un uz puķēm nekrāsies putekļi.

Der zināt!

Ja gaisa mitrināšanai izmanto kaļķi saturošu ūdeni (piemēram, krāna ūdeni), ar laiku uz mēbelēm var izveidoties balta kaļķa aplikuma kārta. Lai no tā izvairītos, ieteicams izmantot ūdeni ar pazeminātu minerālu saturu vai destilētu ūdeni.

*

MAZGĀ VEĻU pēc iespējas biežāk, negaidot, kad veļas kastē lietotais apģērbs velsies pāri malām. Jo izžaut drēbes telpā, kurā uzturies biežāk, būs praktisks veids, kā samitrināt gaisu.

*

TRAUKS AR ŪDENI, kas novietots pie radiatora vai uz tā, ir sens tautas līdzeklis, ko izmanto kā populārāko no tautas līdzekļiem gaisa mitrināšanā. Bet, lai plastmasas bļoda ūdens neizbojā ainavu interjerā, pagatavo gaisa mitrinātāju, kas ir papildinošs interjera elements. Piemēram, lielā stikla dekoratīvā traukā ielej ūdeni un pievieno tam gliemežus un oļus, dekoratīvās ūdens sveces un novieto uz galda vai plauktā, kas atrodas siltumnesošo ķermeņu tuvumā.

Tomēr jārēķinās, ka trauki ar ūdeni jāpapildina bieži, jo ūdens izgaro ļoti ātri.

*

MAZGĀ GRĪDAS biežāk nekā mazgā veļu. Un, ja vien grīdas segums ļauj, dari to ar pēc iespējas mitrāku lupatu, jo mitrums, kas paliek uz grīdas pēc mazgāšanas, iztvaikos gaisā.

*

RŪPĒJIES PAR ĀDU ar divkāršu atdevi, jo tieši āda būs viens no pirmajiem indikatoriem, kas ziņos, ka gaiss telpā zaudējis mitruma līmeni. Tāpēc ieguldi līdzekļus mitrinošos losjonos un ķermeņa sviestos, bet nesen popularitāti guvušos sejas smidzinošos tonikus, ko ierasts lietot vasarā, izmanto, lai mitrinātu seju un ķermeni.

*

GATAVO ĒST. Labā ziņā tiem, kas izbauda ēst gatavošanas procesu, bet sliktā tiem, kuri ne gluži. Jo, arī darot ikdienas darbus virtuvē, iespējams samitrināt gaisu - tvaiki, kas rodas no ēst gatavošanas vai ūdens vārīšanas, sniedz savu artavu gaisa mitrināšanas procesā.

*

ŪDENS, protams, ūdens, jo šķidrums ir visa atslēga. Dzer tik daudz, cik spēj un mazliet vēl vairāk, jo sausā gaisa ietekmē ķermenis ātrāk zaudē šķidrumu. Uzņemot gana daudz šķidruma, jutīsies možāk, un miegainība vairs nebūs sausā gaisa blakusparādība.