Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Kāpēc jāmēra spiediens acī

© Shutterstok

Kad jūs pēdējoreiz mērījāt acs iekšējo spiedienu? Vai zināt, ka, ja tas ilgstoši ir paaugstināts, var rasties redzes nerva izmaiņas, kas pakāpeniski var pilnībā atņemt acu gaismu? Tāpēc, sasniedzot 35–40 gadu slieksni, apmēram reizi gadā būtu vēlams izmērīt acs iekšējo spiedienu, jo tā ir viena no iespējām agrīni atklāt glaukomu.

«Mēs visi paliekam arvien vecāki un visi baidāmies no slimībām. Arī no glaukomas, ar ko acu ārsti nereti mēdz biedēt. Taču ir jāsaprot: lai pacients ieklausītos ārsta sacītajā, vienmēr ir vieglāk drusku nobiedēt - jo savādāk nedzird un neaptver slimības nopietnību,» saka Arita Danilāne, klīnikas Premium Medical un Acu veselības centra (AVC) acu ārste.

Progresējoša saslimšana

Protams, glaukoma ir ļoti nopietna diagnoze, jo tā ir progresējoša slimība, kas rada izmaiņas redzes nervā, ar sekojošām izmaiņām redzes laukā. Tas ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, pasaulē ir vairāk nekā 35 miljoni aklu cilvēku, no viņiem vairāk nekā 10% ir akli glaukomas dēļ. Šī slimība visbiežāk novērojama pacientiem pēc 35 gadu vecuma robežas, tomēr, savlaicīgi atklāta, glaukomas izraisītā redzes zaudēšana gandrīz vienmēr ir novēršama.

Paaugstināts acs spiediens (acs hipertensija) ir visbiežākais slimības simptoms, tāpēc ir svarīgi laikus to diagnosticēt. Un spiediena mērīšana ir pats vienkāršākais, kā šo slimību noķert. «Bet nav tā, ka pie paaugstināta acs spiediena diagnoze uzreiz ir skaidra - tā var arī nebūt glaukoma. Tāpēc papildus jāizmeklē acs dibens un jāpārbauda redzes lauks. Dažreiz pacientam acs iekšējais spiediens ir augstāks par normālo, bet citu glaukomas simptomu nav, līdz ar to tas neizraisa redzes zudumu,» stāsta Arita Danilāne, piebilstot, ka visai slimību grupai, kas apvienota ar vārdu glaukoma, nav vienotas būtības, tāpēc atsevišķi tiek aplūkota gan acs hipertensija, gan normāla spiediena glaukoma, kad acs spiediens ir noregulēts, bet glaukoma tik un tā attīstās, jo ir bojāts redzes nervs.

Visu atlikušo mūžu

Paaugstināts acs iekšējais spiediens rada neatgriezenisku redzes nerva bojājumu, tāpēc pacientiem, kuriem tas ir paaugstināts, tiek nozīmēta ārstēšana - pamatā tie ir acs pilieni, kas nevis ārstē glaukomu, bet normalizē acs spiedienu. Apmēram 8% populācijas pēc 40 gadu vecuma acs iekšējais spiediens ir lielāks par 21 mmHg (ar Goldmana tonometrijas (kontakta) metodi norma ir 12-21 mmHg), bet nav nekādu strukturālu vai funkcionālu acs izmaiņu. Tā ir acs hipertensija, un, to ārstējot (pilinot zāles), glaukomas veidošanās risku var samazināt par 50%.

«Man bijuši pacienti, kuri saka: «Šausmas, un man tagad visu mūžu būs jāpilina zāles?!» Uz ko es parasti atsaku, ka pie konkrētās diagnozes tas ir labākais iespējamais variants. Kad nopērkam pretgrumbu krēmu, mēs taču veikalā pārdevējai nejautājam, vai tas būs jālieto visu mūžu... Tas mums nez kāpēc tāpat ir skaidrs, ka tad, kad to izlietosim, vajadzēs nākamo, jo āda noveco un tai ir vajadzīgs atbilstošs krēms,» stāsta pieredzējusī acu ārste, uzsverot, ka tas pats attiecas uz acīm - ja nervu šķiedras ir vājākas un spiedienam acī ir tendence būt, nav iemesla iedomāties, ka tas pazemināsies pats no sevis un ar laiku viss būs kārtībā. «Protams, ir gadījumi, kad acs spiediens noregulējas pats, jo, iespējams, tā paaugstināšanos izprovocējuši kādi citi apstākļi, un tomēr - ja tāda diagnoze ir uzstādīta, tad draudzēšanās ar acu ārstu ir paredzama ilgstoša, pat visu atlikušo mūžu,» stāsta daktere Arita Danilāne, uzskaitot riska faktorus, kas izprovocē acs spiediena paaugstināšanos - tās ir acu traumas, iekaisumi, vairogdziedzera problēmas, paaugstināts asinsspiediens, atsevišķas nopietnas saslimšanas un attiecīgi kortikosteroīdu lietošana.

Ar dažādām metodēm

Acs spiedienu mēra ar tonometru, izmantojot bezkontakta vai kontakta metodi. Tonometrijas metodes pamatā ir noteikta spiediena izdarīšana uz radzeni - jo lielāks ir acs iekšējais spiediens, jo lielāku pretspiedienu rada radzene. Normāls acs iekšējais spiediens ir 10-21 mm/Hg. Daktere Arita Danilāne uzskata, ka nav vienas visprecīzākās metodes. Tāpēc, protams, ja spiediens ir uz normas robežas, tas jāpamēra arī ar citām metodēm, jāsalīdzina. Un noteikti jāizmēra arī radzenes biezums, jo, ja cilvēkam ir biezāka radzene, viņam ir arī cita acs spiediena norma - šie skaitļi var būt augstāki.

Vecmāmiņa meklē vīru

«Es esmu fatāliste un tāpēc domāju, ka katram sava slimība ir jāmīl un jāpriecājas, ka nav kāda cita, ļaunāka un neārstējama, slimība. Jo vienmēr var būt vēl trakāk,» saka Arita Danilāne, uzsverot, ka glaukoma jau nu galīgi nav dzīves lielākā traģēdija, ir daudzas citas slimības, kas ir lielāks pasaules gals. «Kad piecdesmitgadīgai sievietei pasaku, ka viņai vajadzīgas brilles, lai lasītu tuvumā, viņa to uztver kā traģēdiju - ak, šausmas! Bet - gandrīz visiem tajā vecumā jau vajag brilles. Tad gan gribas teikt: nāks citas problēmas, šitās aizmirsīsies!» daktere pasmaida un atgādina, ka mūsdienās cilvēki dzīvo ilgāk nekā vecajos laikos un, ja kādreiz vecmāmiņa, uzlikusi brilles, lasīja mazbērniem priekšā pasakas, tad tagad sievietes vecmāmiņu vecumā sev meklē vēl priekšpēdējos vīrus...

***

GLAUKOMAS RISKA FAKTORI

• paaugstināts acs iekšējais spiediens (okulohipertensija)

• vecums - pēc 40

• ģimenes anamnēze - pacientiem, kuriem tuvākie radinieki slimojuši ar glaukomu, risks saslimt pieaug 9,2 reizes

• cukura diabēts - dažādi pētījumi apliecina, ka cukura diabēta slimniekiem ir divas reizes lielāks risks saslimt ar glaukomu

***

JAUTĀJUMI ĀRSTAM

Atbild Arita DANILĀNE, klīnikas Premium Medical un Acu veselības centra (AVC) acu ārste:

- Cik bieži ir jāmēra acu spiediens?

- Vecumā ap 35-40 gadiem reizi divos gados. Labā ziņa ir tā, ka tas ir vecums, kad cilvēki ir spiesti iet pie acu ārsta, jo ir nepieciešamas brilles, lai lasītu tuvumā. Labā ziņa tādā nozīmē, ka tad, pie reizes izmērot arī acs spiedienu, var laikus uzķert glaukomu. Pēc 60 gadu vecuma pie acu ārsta vēlams iet reizi gadā.

- Nevar būt tā, ka acs spiediens ir normas robežās, bet atkārtotā vizītē pēc diviem gadiem glaukoma jau ir strauji progresējusi?

- Tas nenotiek tik ātri, bet - mēdz būt, ka to palaiž garām. Gan tehnika, gan cilvēks var kļūdīties, ar to ir jārēķinās. Tāpēc, ja cilvēks ietilpst kādā no riska grupām, varbūt drošāk ir apmeklēt acu ārstu vismaz reizi gadā.

- Bērniem arī mēra acu spiedienu?

- Jā, jo mēdz būt iedzimtās vai juvenīlās glaukomas, bet tas ir ļoti neliels procents. Tā jau tad ir iedzimta patoloģija ar jau strukturālām izmaiņām.

- Mēdz būt arī pārāk zems acs spiediens?

- Nē, acs ābols uztur nepieciešamo spiedienu.

- Vai paaugstinātu acs spiedienu jūt tāpat kā paaugstinātu asinsspiedienu?

- Nē, paaugstinātu acs spiedienu cilvēks visbiežāk nejūt.

- Vai cilvēks pats var uzlabot sev spiedienu acīs?

- Man gan šķiet, ka ne.

- Arī vitamīni acu veselībai neko nedod?

- Man liekas, ka cilvēki drusku pārspīlē ar vēlmi lietot vitamīnus. Ja pie manis atnāk astoņpadsmit gadu veca jauniete un stāsta, ka ēd visādus vitamīnus, tad es tiešām nesaprotu, kāpēc. Mēs taču nedzīvojam bada apstākļos, un tādā vecumā nevar būt slikta organismam nepieciešamo vielu uzsūkšanās spēja. Organisms ir dzīva radība, un kāpēc gan iedomāties, ka tas nemēģinās sev paņemt to, ko tam vajag? Mēs jau varam tam visādi palīdzēt, bet, manuprāt, ir jāļauj tam strādāt arī pašam. Bet varbūt es kļūdos.