Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Galvaspilsētā par vienu arēnu vairāk

SPORTĀ VISU MŪŽU. Marsela lielā sporta mīlestība vienmēr bijis futbols. Jau kopš pirmsākumiem viņš spēlējis FS Metta/Latvijas Universitāte komandas sastāvā. Kaspars ir viens no atpazīstamākajiem Latvijas hokejistiem. Pasaules čempionātā viņš nesa komandas kapteiņa godu, bet sezonu atkārtoti turpinās Krievijā – KHL klubā Ņižņijnovgorodas Torpedo © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

«Latvijā visi mīl sportu,» gandarīti saka mūsu hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš. Kopā ar ģimenes draugu Marselu Vapni aprīļa beigās abi atvēruši jaunu vietu, kur atpūsties draugu kompānijā, labi pavadīt laiku un, protams, baudīt sportu. Žurnāls Māja devās izlūkos, lai noskaidrotu – kādam jābūt sporta bāram pēc sportistu domām

«Mēs jau sākotnēji atteicāmies no šallēm un krekliem, kas ir klasiski sporta bāra aksesuāri. Tas uzspiež vietu vienai konkrētai grupai, taču mēs gribam, lai uz šejieni atpūsties nāk arī sievietes un bērni,» stāsta puiši.

Interjers no pašu mājām

Kādu brīdi pavadot Arēna 29 telpās un rūpīgāk pievēršoties atsevišķām interjera detaļām, iespējams pamanīt aksesuārus, kuri, kā izrādās, ir vecāki par pašiem īpašniekiem. Daļa uz šejieni atceļojuši kā dāvanas, daļa atnesta no mājām. Hokeja fanu uzmanību noteikti piesaistīs telpās esošās nūjas - viena no tām pieder Kasparam. Tā iegādāta krāmu tirgū Ikšķilē. «Nūju saņēmu kā dāvanu, taču mājās tai pielietojumu neredzēju, tāpēc atnesu šurp. Tā ražota 1981. gadā, un es pat vēl nebiju dzimis, kad ar tādām spēlēja hokeju,» atzīst sportists. Līdzās nūjai lepni gozējas slidas, kuras mājvietu šeit atrada atklāšanas dienā. «Ieradušies bija daudzi viesi, un ieguvām savā īpašumā trīs slidas, kurām ir apmēram 50 gadu,» atklāj Marsels. Tā, soli pa solim, interjerā ienākušas lietas no dažādiem cilvēkiem ar atšķirīgiem stāstiem. Sienas rotā golfa piederumi, futbola kausi, protams, arī vairāki TV. Puiši stāsta, ka viss joprojām ir procesā - rodas jauni aksesuāri un idejas ēdienkartē.

Nav tipisks sporta bārs

Cilvēkiem šķiet, ka klasiskā izpratnē sporta bārs ir krodziņš, kurā pieejami ķiploku grauzdiņi un frī kartupeļi, taču Kaspars un Marsels kopā ar savu komandu lauzuši šos priekšstatus. «Mūsu ēdienkartē atrodamas uzkodas, salāti, piedāvājumā ir arī pamatēdieni, dažādas plates - siera un karstās. Laša steiks, piemēram, nav tipisks sporta bāra ēdiens. Ir cilvēki, kuri pēc darba vēlas noskatīties spēli un arī paēst vakariņas,» secina Marsels un nebaidās teikt, ka viņu lolojums ir vieta visai ģimenei. Ēdienkartes galvenokārt veidojuši paši, protams, talkā ņemot arī pavāru un citu profesionāļu ieteikumus. «Esmu alus cienītājs un uzskatu, ka sporta bārā tam ir jābūt labam, jo futbola laikā malkot alu ir tradīcija,» stāsta Kaspars.

Arēnas 29 šefpavārs ir Emīls Kārkliņš, taču ikdienā virtuvē saimnieko divi pavāri. Viņš šeit strādā kopš atvēršanas brīža un piedalījies arī ēdienkartes veidošanā. «Mums ir bāra koncepts, taču pirmo ēdienkarti uztaisīju atbilstošu restorānam. Kopā to pārskatot, sapratām, ka tā krasi jāmaina, jo ir nepieciešamas uzkodas un ēdieni, ko var baudīt kopā, piemēram, ar alu.» Pēdējos septiņus gadus Emīls izkopis savas pavāra prasmes dažādos restorānos, tāpēc apgalvo, ka idejas ēdienkartei ilgi nebija jāmeklē.

Edgars Štēbelis ir viens no šīs sporta svētnīcas bārmeņiem un arī strādā tur kopš atvēršanas brīža. Talantīgā bārmeņa pūrā ir 15 gadu pieredze savā jomā, taču viņš atzīst, ka sākotnēji dzērienkarti nav veidojuši pilnu ar «brīnumiem». «Dzērienu piedāvājumu izveidojām klasisku, neko daudz neeksperimentējot, taču laika gaitā kopā ar kolēģiem izdomājam aizvien jaunas idejas, ko ieviest. Tā, piemēram, radies šots Arēna 29,» viņš atklāj. Aizmirsts netiek arī par dāmām un bērniem - jaunākie līdzjutēji var tikt pie saldējuma kokteiļa, bezalkoholiskā Mohito vai citiem dzērieniem, jo bieži vien apmeklētāji ir ģimenes.

Maģiskais skaitlis 29

Dažkārt vairāki svarīgi notikumi saistās ar vienu konkrētu skaitli - dzimšanas dienas, iepazīšanās vai ar lieliskām atmiņām. Veidojot Arēnu 29, arī Kasparam ar Marselu radies šāds skaitlis. Bāra adresē ir skaitlis 29, tāpēc arī nosaukumā tas ietverts. Pirmo reizi apmeklētājiem durvis puiši vēra šā gada 29. aprīlī, un katra mēneša 29. datumā viņi iecerējuši apmeklētājus pārsteigt ar kaut ko jaunu - atlaidēm, ēdienu un dzērienu piedāvājumu vai ko citu. «Kāds varbūt teiks, ka tas nav nekas īpašs, un varbūt tā arī ir, taču izveidojusies likumsakarība ir forša,» smaida draugi.

Nav noslēpums, ka dažādu tautību fani atšķirīgi izrāda savas emocijas - vieni sit plaukstas, bet otri sajūsmā bļaustās. «Uzvedība ir atkarīga no paša cilvēka, nevis tautības, jo vieni spēles vēro klusējot, otriem galvenās ir ārējās izpausmes,» apgalvo fanu pazinēji. Viena īpatnība, kas piemīt visu nacionalitāšu pārstāvjiem, - ierašanās pēdējā brīdī. Puiši stāsta: ja spēle sākas 22, tad pusdesmitos bārs vēl ir tukšs. Tiklīdz līdz spēles sākumam atlikušas trīs minūtes - atveras durvis, un apmeklētāji bariem saveļas iekšā. Lai arī aizvadītā vasara nereti tika dēvēta par mega sporta vasaru, iekļaujot sevī hokeja un futbola čempionātus, basketbola turnīrus un, protams, olimpiskās spēles, sporta līdzjutējiem puiši novēl - neatslābt. «Nepalaidiet neko garām un izbaudiet!»

***

Šokolādes kūka Fondants

Sastāvdaļas

6 - 7 porcijām:

• 5 olas baltumi

• 140 g melnās šokolādes

• 150 g cukura

• 30 g sviesta

• 80 g miltu

Pagatavošana: ūdens peldē kausē šokolādi ar sviestu. Olas baltumu saputo kopā ar cukuru. Saputotās olas un miltus pakāpeniski iecilā šokolādē. Folija formiņas iesmērē ar sviestu un ar sagatavoto masu piepilda 3/4 no tām. Sagatavotās formiņas liek ledusskapī uz vienu līdz divām stundām. Pirms pasniegšanas kūku cep 8-10 minūtes 200 grādu karstumā. Pasniedz ar saldējumu un zemeņu mērci.

*

Burgers Arēna 29

Liellopa gaļas kotletes pagatavošana: divas reizes izmaļ liellopa šķiņķi. Kotlešu masu veido, pievienojot sāli, piparus, soju, vorčestera mērci, balzamiko etiķi un liellopa garšvielu.

Sastāvdaļas:

• burgermaize

• ledus salāti

• majonēze

• 180 gramu liellopa gaļas kotletes

• BBQ mērce

• 2 šķēles tomātu

• 70-80 gramu Krievijas siera

• 3 šķēles marinēta gurķa

• 3 šķēles sarkano sīpolu

• 3 šķēles bekona

Pagatavošana: sakapātus salātus sajauc ar majonēzi un liek uz burgermaizes. Izcep iepriekš sagatavoto liellopa gaļas kotleti, izkausē uz tās sieru un liek virsū salātiem. Pārlej ar BBQ mērci. Virsū liek tomātus, sarkano sīpolu un marinētu gurķi. Virs gurķa - ceptu bekonu. Pasniedz kopā ar kartupeļiem frī un mērci pēc izvēles.

*

Zemeņu Margarita

Sastāvdaļas:

• 30 gramu zemeņu

• 50 ml tekilas

• 30 ml svaigas citronu sulas

• 20 ml liķiera Triple Sec

Pagatavošana: visas sastāvdaļas ievieto blenderī, pievieno ledu un samaļ. Dekorē ar svaigu zemeni vai laima šķēlīti.

*

Šots Arēna 29

Sastāvdaļas:

• 20 ml Jack Daniels viskija

• 15 ml Amaretto liķiera

• 10 ml mandeļu sīrupa

Pagatavošana: visas sastāvdaļas ievieto blenderī, pievieno ledu un sajauc.