Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

INTERJERS: Gribas labas pārmaiņas? Jāsāk ar guļamistabu

© Shutterstok

Guļamistaba nav tikai viena no telpām dzīvoklī vai mājā. Vietai, kur guļam, atpūšamies un relaksējamies pēc saspringtas darba dienas, vajadzētu būt mazajam dievnamam, miera ostai. Ja šai telpai gudri rada harmonisku iekārtojumu, jaunās krāsās iemirdzas visa dzīve. Ne velti kāda sena gudrība māca: ja gaidi labas pārmaiņas, sāc ar pareizu guļamistabas iekārtojumu!

Būtu ideāli, ja māja vēl tikai būvētos vai jau būtu zem jumta, taču bez konkrētu telpu plānojuma un sadalījuma tajā. Tad, vadoties pēc fenšui likumiem un likumsakarībām, varētu izvēlēties, kuru vietu vislabāk atvēlēt, piemēram, guļamistabas iekārtošanai. Taču parasti ir tā, ka dzīvoklī vai mājā guļamistaba atrodas tur, kur tā atrodas...

Enerģijai un harmonijai jābūt līdzsvarā

Pirms runājam par veiksmīgu guļamistabas iekārtojumu, jāatceras viens no fenšui pamatprincipiem: tikai iņ un jaņ enerģijas līdzsvars mājā (dzīvoklī) rada tajā harmoniju. Ja viesistaba, virtuve un pārējās telpas, ko ģimene aktīvi apdzīvo, ir apmēram puse no visas mājas platības un kur parasti viss notiek, tad atpūtas telpai vai guļamistabai ir jābūt mierīgajam galam, kas šo aktīvo enerģiju izlīdzina un notur harmoniskā līdzsvarā. To panāk, par guļamistabām izvēloties salīdzinoši nelielas telpas, kurās dominē gaiša, mierīga toņu gamma, pamatīgas, smagnējas mēbeles. Pēc padomju laikos piedzīvotās šaurības tikuši pie rocības un varēšanas, cilvēki guļamistabām nereti atvēl trīsdesmit, četrdesmit kvadrātmetrus plašas telpas, kurās ir viss: gaisīgi, plāni šifona aizkari, vieglas mēbeles, slimnīcai raksturīga sterilitāte un baltums visapkārt, taču... cilvēks tādā vieglā un dinamiskā telpā nespēj ne aizmigt, ne pilnvērtīgi gulēt.

Slēgtā zona nepiederošajiem

Pilnīgi noteikti - guļamistaba nav telpa, kurā katrs nāk un iet, kad grib. Šī vieta ir mājas saimnieku privātā teritorija! Aiz katra cilvēka paliek sava enerģijas sliede, savs nospiedums, tāpēc būs labāk, ja ne draugi, ne radi vai kaimiņi guļamistabā savus degunus nebāztu. Arī bērniem un pārējiem ģimenes locekļiem tur nebūtu, ko meklēt. Ja guļamistaba ir caurstaigājama vai tajā pa dienu tomēr kāds uzturas, vismaz pāris stundas pirms došanās pie miera aktivitātes jābeidz, lai telpa varētu nomierināties.

Pati svarīgākā mēbele - gulta

Gultai vajadzētu būt proporcionālai telpas izmēriem. Ērtākais un labākais variants, ja gulta ir vienlaidus, nevis sadalīta divās daļās ar matračiem vai šķērskoku. Ļoti būtiski, lai vismaz sprīža augstumā vieta zem katra gulētāja būtu brīva: ne slēpes, ne vecus žurnālus zem gultas nevajag glabāt. Arī tā sauktajās zemgultas izvelkamajās veļas kastēs nevajadzētu nobēdzināt ikdienā nevajadzīgas lietas - vai nu vieglu dūnu sedziņu, vai neko. Tikai šķiet, ka cilvēks guļ gultā, patiesībā viņš guļ lietās un to izstarotajā enerģijā, kas atrodas un cirkulē zem viņa! Arī mājas gari un sargeņģeļi, kamēr mājinieki guļ, tusē zem gultas un tai apkārt. Kur tiem palikt, ja pagulte krāmu pilna?

Fenšui teorijā pastāv uzskats, ka katram cilvēkam saskaņā ar viņa dzimšanas gadu ir četri labi un četri slikti virzieni, taču Augstākajiem spēkiem ir laba humora izjūta: tie pārus lielāko tiesu kopā saliek ar pretējiem virzieniem... Kā gulēt?! Ideju līdz absurdam nenovedot, jāsaka: svarīgāk par pareizo gulēšanas virzienu ir ievērot, pie kādas sienas guļ, jo arī katra siena satur savu enerģētiku. Gatavas receptes nav - katra māja ir unikāls veidojums, un katrai mājai tās būs citas sienas, tāpēc visvienkāršākais padoms: jāuzticas nevis bezkaislīgiem prāta apsvērumiem, bet savai iekšējai balsij, savai intuīcijai, un kļūdu nebūs!

Tas, ko neredzam, neeksistē

Nereti guļamistaba ir vieta, kur nobēdzināt lietas, kas bojā skatu citviet... Labam miegam tāda noliktavas sistēma netraucē, ja vien nelec acīs. Fenšui ir princips: tas, ko neredzam, neeksistē. Vai tas nozīmē: skapja plauktus var piebāzt tā, ka ar pūlēm spēj durvis aizvērt? Jā. Tiklīdz haosu, ko slēpj skapja saturs, aizsedz durvis, tā tur nav! To neredz, un tas labi gulēt netraucē. Ja ar nevajadzīgo būs nokrautas visas malas un, katrreiz garām ejot, cilvēks aiz savas mantības aizķersies un beigās kļūs dusmīgs, pats arī telpu piedusmos. Lai, vakaram nākot, guļamistabā ievibrētu pozitīvu enerģiju, jāatver logs un telpa jāizvēdina!

Spoguļi

Daudzām tautām ir ticējums, ka dvēsele, kamēr ķermenis guļ, to pamet, paliekot vien saistīta ar smalku sudraba pavedienu, un spogulis asociējas ar iziešanu uz paralēlo pasauli. Arī senie latvieši spoguli guļvietas tuvumā nav likuši: vismaz ne tādā leņķī, lai, gultā guļot, spoguļattēlā redzētu guļvietu un pats sevi. Šodien mēbeļu ražotāji piedāvā dažādas bīdāmo sistēmu mēbeles, kur spoguļi iebūvēti sienās, durvīs. Jā - ērti, praktiski, ekonomiski, bet, saldā miegā guļot, neviens taču nespoguļojas, tāpēc jāizdomā kāds triks, kā šos spoguļus noslēpt!

Mājas svētību var? Un zivtiņu akvārijā?

No veciem laikiem zināms: senie latvieši mājas svētību guļvietas tuvumā turējuši, jo ievērojuši - šim telpaugam piemīt spēja savākt un neitralizēt āderu starojumu... Nav stingru priekšrakstu, kas diktētu, kādus augus guļamistabā turēt, kādus labāk ne. Viss atkarīgs no katra cilvēka spējas just konkrētā auga izstaroto enerģiju. Lēni augošie telpaugi telpu harmonizē.

Akvārijam, mākslīgajam ūdenskritumam vai vienkārši bļodai ar ūdeni piemīt ūdens enerģētika: ja intuitīvi šķiet, ka tieši guļamistaba ir tā vieta, kur šīs enerģētikas trūkst, akvārijs ar savu zemūdens pasauli būs kā punkts uz i. Ja vietā, kur prasīties prasās pēc uguns enerģētikas, novietos akvāriju, kājām gaisā sagriezīsies visa dzīve, tāpēc vispirms jāieklausās sevī.

Pozitīvas emocijas

Pedantam kaltētu rožu pušķis var asociēties tikai ar putekļu perēkli, no kura pēc iespējas ātrāk jātiek vaļā. Savukārt citam tie ir dzimšanas dienā draugu dāvātie ziedi, kas saistās tikai ar patīkamām atmiņām. Kāds, ieraudzījis pie sienas zivs izbāzeni, būs šausmās: kā kaut ko beigtu var turēt acu priekšā, bet citam, to zivi uzlūkojot, ikreiz būs jādomā, kā reiz viņu vilcis, un atkal pozitīvas emocijas! Ja lietas, kas papildina telpas interjeru, ir ar pozitīvu auru un vienam nozīmē kaut ko īpašu, savukārt citam tās pašas lietas ikreiz nepatikā liek novērsties, jāmeklē kompromiss!

Tehnika guļamistabā...

Jebkurš televizors, radio, dators, mūzikas centrs vai mājas kinozāle rada gana spēcīgu elektromagnētisko lauku, un tas nav nekas labs. Šodien, 21. gadsimtā dzīvojot, nevar prasīt, lai cilvēks, guļamistabā atrodoties, neskatītos kādu filmu, neklausītos mūziku vai vienkārši nestrādātu ar datoru. Ir tikai jāatrod optimālais risinājums, lai ar vienas pogas palīdzību vai nu pašu spēkiem, vai automātiskajā režīmā izslēgtu visu, kas izslēdzams, kad miegs izrādījies stiprāks. Būtu jau ideāli, ja guļamistabā nupat minētās tehnikas vienības neatrastos, bet būsim reāli - tas laikam nav iespējams.

***

Krāsu gamma - individuāla lieta

Guļamistabas iekārtošanai strādā piecas krāsu stihijas:

sarkano toņu gamma

gaišie pasteļu toņi

zemes gamma

zili melnie akcenti

zaļie toņi

Viens no šiem variantiem noteikti derēs ikvienam, tikai jāieklausās sevī!

***

Fenšui likumsakarības darbojas

Klasiskā fenšui konsultante Linda Meškova:

- Fenšui likumi un likumsakarības darbojas neatkarīgi no ticības vai neticības tiem. Nekādu emociju vai pieņēmumu: fenšui ir sausa zinātne, kas balstīta uz bezkaislīgiem aprēķiniem. Uzreiz gan jāsaka, ka gatavu klasiskā fenšui recepšu nav. Tāpat nav plašākai publikai pieejamu grāmatu vai citas uzziņu literatūras, kas katram sniegtu vispatiesāko informāciju par trīs tūkstošus gadu senās ķīniešu mākslas un zinātnes pamatu pamatiem. Tas, kas biezos blāķos par fenšui lasāms publiskajā telpā, vairumā gadījumu nav izmantojams un rada ačgārnu priekšstatu par fenšui. Lai pasargātu savas patiesās zināšanas, ķīnieši kopš senseniem laikiem ārpasaulei raksta un padod ko pilnīgi citu... Pilnīgi droši varu apgalvot, ka, pārzinot klasiskā fenšui likumus un izmantojot zināšanas, iespējams kardināli mainīt cilvēka dzīvi.