Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Pareiza mutes dobuma tīrīšana

© Shutterstok

Galvenais pamats mutes dobuma veselībā ir pareiza tā kopšana un elementāra izpratne par to, no kā veidojas caurumi zobos un kas veicina smaganu iekaisumu.

Kā pareizi tīrīt zobus? Kāpēc, lietojot visdārgāko zobu pastu, caurumi veidojas tik un tā? Vai obligāti jālieto zobu diegs? Kāpēc nepieciešams apmeklēt zobu higiēnistu? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem sniedz zobu higiēniste Paula Samedova (Alēnas Butkēvičas zobārstniecības privātprakse).

Strādā simtprocentīgi

«Vienīgais iemesls, kāpēc zobos veidojas caurumi, ir mīkstais bakteriālais aplikums. Tāpēc ir ļoti svarīgi izprast, no kā tas veidojas un kā no tā iespējams atbrīvoties. Atbilde ir pavisam vienkārša: tas veidojas no ēdiena un no siekalām. Tas ir aplikums - plēvīte, kas sakrājas un ko dienas beigās varam sajust uz zobiem,» stāsta zobu higiēniste. Viņa uzsver: ne ēdiens, ne siekalas zobiem pāri nedara. Pāri dara baktērijas.

«Matemātika ļoti vienkārša: ja iemācāmies pareizi rūpēties par savu mutes dobumu un zobu higiēnu izmantojam gan kā ārstniecisku, gan kā profilaktisku līdzekli, mēs varam nodrošināt, ka mums nekad mūžā nebūs iekaisums smaganās un zobos jauni caurumi,» norāda Paula Samedova. Tie caurumi, kuri jau ir izveidojušies, protams, nekur nepazudīs. Tie ir jālabo, un nepieciešamības gadījumā plombas ir jāmaina, bet, kas ir svarīgi - neveidosies jauni caurumi.

Vai pareiza mutes dobuma kopšana ir simtprocentīga garantija pret jauniem caurumiem? «Principā jā. Protams, ir atsevišķi faktori, kas var ietekmēt zobu veselību - vai kādas smagas sistemātiskas slimības, vai medikamentu lietošana, vai kādas citas problēmas, kas ietekmē vispārējo organisma veselības stāvokli. Bet, ja šādu problēmu nav, pareiza zobu kopšana strādā simtprocentīgi,» apgalvo zobu higiēniste.

Pareizi ir vertikāli

Kā tad ir pareizi tīrīt zobus? Liekas, mēs taču katrs to zinām. Gan vecāki to māca saviem bērniem, gan skolā par to runā. Bet, kā izrādās, ir dažādi stereotipi, kā tad ir pareizi. Paula Samedova apgalvo, ka zobu birstes kustībām attiecībā pret zobiem jābūt nevis horizontālām, bet vertikālām, kā slaukošām: no smaganas virzienā uz zobu. Ja tas ir augšžoklis, tad virzienā no augšas uz leju, un attiecīgi - ja apakšžoklis, no smaganas uz augšu. Un šo kustību pāri katriem diviem zobiem atkārto vidēji 8-10 reizes, gan no ārpuses, gan no iekšpuses. Izņēmums ir kožamās virsmas aizmugurējiem zobiem - tās var tīrīt gan ar apļveida kustībām, gan vibrējošām - uz priekšu un atpakaļ.

«Ļoti svarīga mutes dobuma kopšanas sastāvdaļa ir zobu diegs, kas cilvēkiem diemžēl ne pārāk patīk,» saka zobu higiēniste. Viņa savā praksē pārliecinājusies, ka cilvēkus ir grūti pieradināt pie zobu diegiem, tāpēc priecājas, ka ir dažādas alternatīvas, piemēram, starpzobu spraugu birstītes, kas diega neesamību var aizstāt pilnībā vai vismaz daļēji to kompensēt.

Noņemt mīksto aplikumu

Paula Samedova stāsta: pacienti nereti brīnās, kāpēc viņiem ir slikta mutes dobuma higiēna, jo - es taču tīru ar vismodernāko zobu birsti, man taču dēls no Vācijas sūta vislabākās (visdārgākās) zobu pastas, kāpēc nav rezultāta? «Šis ir tas mirklis, kad pacientam jāizskaidro, ka mutes dobuma higiēnā pats svarīgākais ir - mehāniski pareizi noņemt mīksto aplikumu. Jums var būt pasta kaut ar briljantiem, bet tā nesniegs vēlamo rezultātu, ja zobu tīrīšanas kustības nebūs pareizas un jūs kārtīgi nenotīrīsiet mīksto aplikumu!» uzsver zobu higiēniste. Viņa uzskata: tas, ka daudzi pacienti, pirmoreiz atnākot pie higiēnista, nezina, kā pareizi tīrīt zobus, nav viņu vaina. Tas vienkārši nav iemācīts. «Jā, daudzi pacienti kautrējas: «Ak dievs, tik ilgu mūžu nodzīvojis, bet man māca, kā tīrīt zobus...» Taču es vienmēr savus pacientus nomierinu, sakot, ka tas nav apkaunojums, jo es ticu, ka viņi tīra zobus tā, kā viņiem ir mācīts.»

Kā var zināt, ka cilvēks kārtīgi nenotīra mīksto aplikumu - jo, ļoti cītīgi nepētot, to taču nevar pamanīt? «Tāpēc ir svarīgi aiziet pie higiēnista, kurš iekrāsos zobus ar mīkstā aplikuma indikatoru - tas uzreiz parāda, kurās vietās un cik daudz mīkstais aplikums ir uzkrājies. Un tas arī norāda, kuras vietas nav rūpīgi notīrītas,» skaidro Paula Samedova. Viņa piebilst, ka mīkstā aplikuma indikatorus var iegādāties arī lietošanai mājas apstākļos (gan bērniem, gan pieaugušajiem, gan tablešu, gan šķidrā veidā). To var uzklāt pirms zobu tīrīšanas, lai redzētu, kur visvairāk sakrājies mīkstais aplikums - tas iekrāsosies. Pēc tam jau var eksperimentēt - to uzklāt pēc tam, kad zobi jau kārtīgi iztīrīti. Un tad jūs redzēsiet, vai tie tiešām iztīrīti kārtīgi.

Ja asiņo smaganas

«Cilvēki parasti pievērš uzmanību zobiem, pēta, cik balti tie ir, vai tajos nav caurumu. Ļoti reti aizdomājas par smaganu veselību. Bet tas ir ļoti nopietni. Man bijuši pacienti, kuri saka: «Jā, tīrot zobus, smaganas asiņo. Ai, nekas, man tā bijis vienmēr!» Uz ko es vienmēr jautāju: «Vai jums asiņo arī elkoņi, kad jūs dušā mazgājaties?» Jo tā nav norma, ka asiņo smaganas! Ir jāsaprot, ka tas ir iekaisums, pārsvarā - bakteriālā aplikuma izraisīts, pret kuru ir jācīnās,» uzsver Paula Samedova. Viņa norāda, ka tāpat ir jācīnās pret zobakmeni, kas ir tas pats mīkstais aplikums, kas laika gaitā no siekalām mineralizējies un kļuvis ciets. «Tur, kur ir zobakmens, vienmēr būs iekaisusi smagana. Tāpēc ir ļoti svarīgi apmeklēt higiēnistu, kurš to noņem, jo ar zobu birsti, pastu un diegu zobakmeni noņemt nevar! Un atkal pavisam vienkārša matemātika: jo jūs labāk noņemat mīksto aplikumu, jo mazāk veidosies zobakmens.» Zobu higiēniste gan norāda, ka tas nav vienīgais faktors, kāpēc veidojas zobakmens. Cilvēkiem ir atšķirīgs siekalu sastāvs - vienam tas vispār neveidojas, citam tas notiek ļoti strauji. Tāpēc par to, cik bieži būtu jāveic higiēna, jākonsultējas tieši ar higiēnistu.

Paula Samedova saka: gaužām aplams ir stereotips, ka asiņojošas smaganas nevajadzētu tīrīt, bet pagaidīt, lai sadzīst. Gluži otrādi: ja smagana asiņo, tā jātīra un jādiego pastiprināti, pretējā gadījumā iekaisums vēl vairāk plauks un zels. Un nevajag domāt, ka pie smaganu asiņošanas vainīga ir zobu pasta. Ir jāsāk ar zobu tīrīšanas paradumu maiņu, un vislabāk to sākt ar vizīti pie zobu higiēnista.