Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

VESELĪGI: Savvaļas zaļumu spēks

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Vismaz vienu zaļo salātu porciju katram vajadzētu uzturā iekļaut ik dienas, un tiem nevajadzētu būt tikai lokiem, dillēm, pētersīļiem vai citiem plaši pazīstamiem garšaugiem. Izvēle ir plaša – jaunās pieneņu lapiņas, nātres, gārsas, balandas, virza, jaunās ceļmallapiņas, zaķkāposti, gaiļbiksītes, vārpata, koku un krūmu pumpuri – īsti labumi, ko bez maksas piedāvā daba. Atliek tikai doties uz pļavu vai mežu un savākt.

Agrā pavasarī dabā atrodamie zaļumi ir dabisks vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu komplekss, kas satur fitoncīdus, fermentus, rūgtvielas, miecvielas un aromātiskās eļļas. Tajos ir arī folijskābe un antioksidanti - C vitamīns un karotīns. Zaļumi satur hlorofilu, kas piesaista saules enerģiju un palīdz organismam sintezēt cukura un olbaltumu molekulas. Zaļumos esošo kalciju organisms viegli asimilē.

Tīruma kosa: jaunie, brūnie, posmainie dzinumi, no kuriem pēc tam izaug nezāles kā mazas, zaļas eglītes... Kosa ļoti bagāta ar silīciju, kas vajadzīgs matiem un nagiem. No kosas pavasara dzinumiem var izspiest sulu vai arī to izmanto līdzīgi kā sparģeļus: savāc, novāra sālsūdenī, tad uz pannas apcep. Kosas zaļos dzinumus var likt pie salātiem vai spiest sulā.

Balanda: lauka nezāle, augs bez izteiktas garšas, lietojama kā jebkuru zaļo salātu sastāvdaļa.

Ceļmallapas: jaunās lapiņas ir ēdamas, tās kopā ar skābenēm un nātrēm pievieno zaļajiem salātiem.

Gārsa: viena pati var negaršot, taču, ja šo nezāli izmanto kopā ar skābenēm vai pieliek klāt lociņus, sanāk ļoti garšīgi salāti. No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, sautē kopā ar kartupeļiem, vāra biezeņzupu. Labs līdzeklis organisma attīrīšanai.

Vārpata: vērtīgākā daļa ir baltais saknenis. To parasti pievieno dažādām vielmaiņu regulējošām tējām, bet vārpatu mazie, zaļie dzinumi, vitamīnu un minerālvielu pilni, iederēsies zaļumu salātos.

Gaiļbiksīšu lapas: brīnišķīgs C vitamīna avots (vairāk - tikai upenēs!), ārstē klepu, darbojas kā sirdszāles. Maigās, zaļās lapiņas ne ar ko neatšķiras no dārzā augušajām salātu lapām, tāpēc droši liekamas visu zaļo salātu sastāvā.

Virza: visu dārzu ravētāju bieds un ienaidnieks, taču virzu zaļā masa ir lielisks ārstniecības līdzeklis cilvēkiem ar sirdsdarbības traucējumiem un kāju tūsku, šī nezāle darbojas kā urīndzenošs līdzeklis. Virzas lapiņas ir garšīgas - tām ir sātīguma piegarša, tāpēc droši pievienojamas visiem zaļajiem salātiem.

Pieneņu lapas: satur daudz vērtīgu vitamīnu un mikroelementu, kas aizdzen nogurumu un mazasinību. Pirmās pieneņu lapiņas ir maigas, bez izteikta rūgtuma, bet, ja to dabiskā garša traucē, pusstundu pirms lietošanas iemērc vājā sālsūdenī. No pieneņu lapiņām vāra zupu, kopā ar nātrēm, spinātiem, redīsiem iederēsies salātos.

Zaķkāposti: atrodami mežā no agra pavasara līdz vēlam rudenim - mazās, viegli skābenās lapiņas lieliski papildina un iederas jebkuros salātos.

Nātres: visvērtīgākā - lielā nātre! Jaunās nātrītes nedzeļ, asie matiņi, kas kož, parādās vēlāk, bet, ja bail sadzelties, nātri pirms sasmalcināšanas var applaucēt ar verdošu ūdeni. Sasmalcinātas nātres pievieno dārzeņu zupām, sautējumiem, kartupeļu biezputrai, maizes mīklai, salātiem. Organisma attīrīšanai lieliski der sulu kūres, kur viena no sastāvdaļām - nātre. Nātru tēja ir brīnišķīgs līdzeklis organisma attīrīšanai un maigas ādas iegūšanai - to lieto gan kā tēju dzeršanai, gan kā līdzekli sejas un kakla ādas kopšanai.

Noteikti jāsavāc un jāpagaršo:

balandas

ceļmallapas

gārsas

nātres

pieneņu lapas

virza

tīruma kosa

vārpata

gaiļbiksīšu lapas

zaķkāposti

PADOMS

Iekļaujot ēdienkartē nezāles vai gatavojot no tām tējas, svarīgi atcerēties vienu nosacījumu - jāievēro mērenība! Organisms vairāk vērtīgo vielu neuzņems, ja tējas vietā gatavos čefīru vai salātu bļodai pievienos, piemēram, veselu kaudzi pieneņu lapu.

Jālasa vismazākās (jaunākās) lapiņas, kas atrodas pašā auga viducī, nevis lielās, gar sāniem augošās. Mazajās lapiņās ir tikpat labumu, cik lielajās, tikai koncentrētākā veidā. Mazās lapiņas būs arī mīkstas, kraukšķīgas, un lielāko daļu no tām nevajadzēs pat smalcināt.

Nevajag baidīties likt kopā dažādas zālītes - lai kaitētu organismam, katru dienu vajadzētu notiesāt milzum daudz tā saukto nezāļu, taču diez vai kāds uz to ir spējīgs.

Kā uzglabāt?

Zaļumus noskalo lielā ūdens daudzumā, lapas lieki nesaspiežot, nopurina lieko ūdeni, sadala pa porcijām un ietin mitrā drāniņā. Šādi iepakotus zaļumus liek maisiņā un uzglabā ledusskapī apmēram nedēļu.

Zaļumus var arī sakaltēt, iebērt sausā stikla traukā un lietot pēc vajadzības. Jaunās nātres var sasaldēt un lietot zupās. Salātiem saldēti zaļumi gan nebūs piemēroti, jo pēc atkausēšanas tie būs mīksti un zaudējuši garšas īpašības.

Aukstā zupa

SASTĀVDAĻAS:

dažādas zālītes

vārītas olas

svaigi gurķi

lociņi,

dilles

kefīrs

vārīti kartupeļi

krāsnī ceptas bietes

PAGATAVOŠANA: ja gadās kāda lielāka nezāļu lapiņa, to saplucina, gurķus sagriež vai sarīvē uz rupjās rīves. To pašu dara ar olām un kartupeļiem. Sasmalcina lociņus un dilles, visu sajauc ar kefīru. Auksto zupu lej bļodiņās un pasniedz ar krāsnī ceptām bietēm (bietes - uz atsevišķa šķīvja).

Ledus tēja

SASTĀVDAĻAS:

zālītes, ko vien var atrast pļavā

puse citrona

1-2 ēdamkarotes cukura

1 l dzeramā ūdens

ledus gabaliņi

PAGATAVOŠANA: visas zālītes un citronu ar mizu sablenderē, pārkaisa ar cukuru un noliek malā pastāvēt. Kad izveidojusies suliņa, pielej ūdeni, samaisa. Gatavo dzērienu pilda glāzēs ar ledus gabaliņiem.

Ātrais gārsu pesto

SASTĀVDAĻAS:

500 g gārsu

1-2 ķiploka daiviņas

olīveļļa

sāls

PAGATAVOŠANA: ķiplokus nomizo, sakapā, gārsas smalki sagriež, kopā ar ķiplokiem un eļļu sablenderē. Pēc garšas pievieno sāli. Pilda maza tilpuma burciņās un virspusi pārklāj ar eļļas kārtiņu.

Labi garšo kā piedeva pastai un rīsiem. Īpaši labi iet kopā ar ciedru riekstiem.

Pieneņu un skābētu kāpostu salāti

SASTĀVDAĻAS:

100 g pieneņu lapu

50 g skābētu kāpostu

25 g sīpolloku

eļļa

sasmalcināti zaļumi

PAGATAVOŠANA: smalki sagriež vieglā sālsūdenī nomērcētu pieneņu lapas un sīpollokus, sajauc ar skābētiem kāpostiem. Pārlej ar eļļu, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Nātru kokteilis enerģijai

SASTĀVDAĻAS:

krietna sauja nātru

1 ābols

200-250 ml svaigas bērzu sulas

vai ūdens

PAGATAVOŠANA: visu sablenderē. Biezo, bagātīgo kokteili dzer uzreiz.

Kā gatavot?

Veselības salātiem par pamatu ieteicams ņemt jebkurus zaļumus - lokus, dilles, pētersīļus, puravus, pievienot redīsus, tomātus, gurķu ripiņas, diedzētas sēklas un graudus, riekstus vai rozīnes.

Zaļumus var sajaukt ar biezpienu, pievienot sasmalcinātu ķiploka daiviņu un ziest uz rudzu maizes.

Lai nezustu vērtīgās uzturvielas, zaļumus zupām un sautējumiem pievieno gatavošanas beigās.