Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Zaļās skābenes

© publicitātes

Skābenes noteikti pieder pie tiem vitamīnu avotiem, kurus pavasarī vēlamies iekļaut savā uzturā. Skābeņu zupa – pirmais ēdiens, ar ko asociējas šie zaļumi, kas ir bagāti ar dzelzi un vitamīniem. Vērtējām, kas tajās ir veselīgs, ko no tām vēl var pagatavot, kā sagatavot un uzglabāt krājumiem ziemai.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 22

tauki 0,3 g

ogļhidrāti 2,9 g

olbaltumvielas 1,5 g


SKĀBEŅU CV

* Skābeņu lapās ir minerālsāļi, organiskās skābes (ābolu, citronu), olbaltumvielas, flavonoīdi, cukuri, karotīns, kalcijs, kālijs, magnijs, dzelzs, vitamīni B1, B2, C, K, PP.

* Sastāvā ir daudz oksālskābes, kas traucē kalcija uzsūkšanos zarnās.

* Sala un aukstuma izturīgas. Labi pārziemo atklātā laukā. Mitruma prasīgas. Vislabāk padodas auglīgā un irdenā augsnē.

* Izplatītākā un vecākā skābeņu šķirne ir Beļviļas, kas atšķiras ar vēlu ziedēšanu un gludām lapām. Izplatītas ir arī platlapu skābenes, kas ir agrīnākas un izzied agrāk. Zināmas arī šaurlapu skābenes, spinātu skābenes un citas, kas atšķiras ar nokrāsu, lielumu, garšas īpašībām un citām pazīmēm.

* Nav ieteicams izmantot uzturā lielos daudzumos un ilgstoši, jo skābenes satur skābeņskābi, kas var traucēt aknu funkciju darbību un minerālvielu apmaiņu organismā.

* Skābeņskābes dēļ vislabāk uzturā lietot līdz jūlijam un tikai auga virsējās lapiņas.

* Skābeņskābei piemīt kāda laba īpašība - tās dzelzs sāļi ir bezkrāsaini, tāpēc skābeņu sulu izmanto, lai no veļas izņemtu rūsas traipus. Tikai pēc tam audums jāmazgā, lai likvidētu iegūto zaļos skābeņskābes traipus.

* Skābenes vāra ne ilgāk par 2-3 minūtēm. Tikko tās maina krāsu no koši zaļas uz bālgani zaļu, tās ir gatavas.

* Vislabāk lietot svaigas, jo termiskās apstrādes rezultātā veidojas jau minētā skābeņskābe, kas var uzkrāties organismā.

* Vislabāk izmantot jaunās skābeņu lapiņas, jo tās ir vērtīgākas.

* No skābenēm līdzīgi kā no spinātiem gatavo zupas, biezzupas, pildījumu pīrāgiem, salātus, pievieno omletei, sacepumiem, mērcēm, gatavo ziemai.

* Anglijā no skābenēm gatavo biezeni ar cukuru un etiķi, ko pasniedz kā mērci pie aukstiem gaļas ēdieniem. Savukārt Somijā skābeņu sulu izmanto, skābējot pienu.

* Labi sader ar koriandru (kinzu), melniem maltiem pipariem, spinātiem, fenheli, jaunajām nātrēm, sīpoliem, piparmētru, dillēm un pētersīļiem.

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Uzlabo gremošanu, aknu funkcijas, dziedē brūces, aptur asiņošanu.

* Vērtīgas, ja ir mazasinība, sirds asinsvadu slimības.

* Lapām piemīt sāpes mazinoša, antitoksiska, pretiekaisuma iedarbība.

* Skābeņu sula ir vērtīga, jo tai ir labvēlīga iedarbība uz organismu, iesaka, ja ir reimatisms un drudzis.

* Skābeņu novārījumu iesaka lietot, ja ir angīna vai asiņo smaganas.

* Izmanto, lai uzlabotu apetīti, un kā urīndzenošu līdzekli.

KĀ SAGATAVOT ZIEMAI

* Pats vienkāršākais variants ir sasaldēšana, taču šajā procesā zūd skābums, kas raksturīgs šiem zaļumiem.

* Nomazgā skābenes, liek uz virtuves dvieļa, lai nedaudz apžūst. Sagriež skābeņu lapiņas (var kopā ar dillēm) ar nazi vai šķērēm. Liek sterilizētās neliela tilpuma (500 līdz 700 ml) burkās. Uzlej atdzesētu ūdeni un aizvāko ar metāla vāciņiem. Ja pievieno jaunās dilles, tad smarža ir aromātiskāka un krāsa - piesātinātāka.

* Skābeņu lapas var arī kaltēt vai sālīt ilgstošai uzglabāšanai.

RECEPTES:

RECEPTE: Pavasarīgie salāti

(35 minūtes)

Sastāvdaļas:

120 g apaļgraudu rīsu

2 saujas skābeņu

2 vidēja izmēra tomāti

3 vārītas olas

pētersīļi

4 ēdamk. krējuma

sāls

melnie pipari

Pagatavošana: rīsus novāra sāls ūdenī. Tomātus un vārītās olas sagriež. Skābenes un pētersīļus sasmalcina. Siltiem rīsiem pievieno zaļumus, tomātus, olas un krējumu. Pievieno sāli un piparus. Visu samaisa. Pasniedz pēc izvēles - siltus vai aukstus.

RECEPTE: Gaļas ruletes ar skābeņu lapām

(1 h 10 min)

Sastāvdaļas:

600 g cūkgaļas filejas

2 lieli burkāni

sarkanais sīpols

sāls

ēdamkarote medus

melnie pipari

Pagatavošana: gaļu sagriež apmēram 1,5-2 cm. Skābenes nomazgā, nosusina. Rūpīgi ietin gaļu skābeņu lapās, veidojot ruleti. Sagriež sīpolu, sarīvē burkānu uz rupjas rīves. Apcep sīpolu olīveļļā, pievieno burkānu. Pievieno sāli, medu, gaida, kamēr tas izkūst un piesūcina burkānus ar to aromātu. Podiņos uzmanīgi liek ruletes ar gaļu, pēc tam virsū - burkānu un sīpolu kārtu, atkārto pa kārtām. Svarīgi, lai virsējā kārtā būtu apcepti burkāni. Cieši noslēdz podiņus un ievieto cepeškrāsnī uz 40 minūtēm apmēram 180 grādu Celsija temperatūrā. Izslēdz cepeškrāsni, atver tās durvis un atstāj, lai podiņi vēl pastāv 5 minūtes. Pasniedz karstus vai aukstus.

RECEPTE: Zaļais borščs ar sēnēm

(1 h 10 min)

Sastāvdaļas:

sauja skābeņu

6 ēdamk. tomātu pastas

200 g šampinjonu

burkāns

sīpols

4 kartupeļi

6 cūkas ribiņas

dilles

ķiploks

3 vārītas olas

eļļa

Pagatavošana: no cūkas ribiņām izvāra buljonu. Pievieno sagrieztas sēnes. Apcep

sīpolu, burkānu, pievieno tomātu pastu, nedaudz pavāra. Sēnes vāra 15 minūšu, pievieno kartupeļus, sagrieztus kubiciņos. Kad kartupeļi ir gatavi, pievieno apceptos dārzeņus un turpina vārīt 3 minūtes. Skābenes sagriež, dilles, pētersīļus un ķiploku sasmalcina. Vārītās olas sagriež, taču ne pārāk smalki. Kad borščs sāk vārīties, pievieno skābenes, olas, dilles un ķiploku - gaida, kad sāks vārīties.

RECEPTE: Kartupeļu plācenīši ar rikotas dip mērci

(1 h 15 min)

Sastāvdaļas:

plācenīšiem -

5 vidēji kartupeļi

250 ml silta piena

250 g miltu

3 olas

3 ķiploka daiviņas

tējk. cukura

sāls

5 ēdamk. olīveļļas

rikotas dip mērcei -

250 g rikotas

sauja skābeņu

sauja sīpolloku

sāls

melnie pipari

ēdamk. eļļas

190 g moivas ikru

Pagatavošana: kartupeļus notīra, sagriež un vāra, kamēr mīksti. Ļauj, lai nedaudz atdziest, un sablenderē kopā ar ūdeni, kurā tie vārījās. Pievieno putrai sīpolu, olas, miltus, pienu, eļļu, sāli un cukuru. Ja mīkla iznāk par biezu, pievieno pienu. Ļauj, lai atdziest 30 minūšu. Sīpollokus smalki sagriež. Skābenes sagriež tievās lentītēs. Sīpolus nedaudz sautē eļļā. Pievieno skābenes un pēc minūtes noņem no uguns. Sajauc ar rikotu, pievieno sāli un piparus. No mīklas izveido nelielas pankūkas un cep. Dip mērcei var pievienot moivas ikrus.