Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Vērtīgās aknas

© publicitātes

Vienam no subproduktiem – aknām – piemīt savas īpatnības un vērtīgas bioloģiskās īpašības. Tās uzskata par ārstniecisku produktu, pat par delikatesi, un savu reizi tās noteikti jāiekļauj ikdienas uzturā. Klasiskais ēdiens no aknām, protams, ir pastēte. Mājās gatavota no jebkura veida aknām tā parasti izdodas īpaši garda.

UZTURVĒRTĪBA (100 g )

kilokalorijas 129

ogļhidrāti 1,60 g

tauki 4,80 g

olbaltumvielas 19,80 g

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Tās iesaka lietot sirds asinsvadu, nervu slimību gadījumos, ja ir problēmas ar asinsvadiem. Aknas satur hromu, kas palīdz, ja ir ateroskleroze un diabēts, kā arī tad, ja ir tromboze. Iesaka lietot, lai mazinātu holesterīna daudzumu.

* Pareizi pagatavotas svaigas aknas spēj nodrošināt organismu ar nepieciešamo daudzu vitamīnu un minerālvielu dienas normu. Tāpēc aknas ir īpaši ieteicamas grūtniecēm un bērniem.   

Aknu CV

* Aknu raksturīgākā iezīme – to sastāvā ir dzelzi saturošas olbaltumvielas. Galvenā no tām ir ferritīns, kas satur vairāk nekā 20 procentus dzelzs.

* Aknas ir bagātas ar B grupas vitamīniem, tajās ir A, D, E un K vitamīns. Sastāvā ir dzelzs, fosfors, kālijs, nātrijs, kalcijs, magnijs un varš.

* Aknās izstrādājas īpaša viela – heparīns, kuru medicīnā izmanto, lai normalizētu asins sarecēšanu.   

* Aknās ir 70 līdz 73 procenti ūdens, tāpēc tās ātri bojājas.

* Par vērtīgākajām dietologi uzskata zivju aknas, it īpaši mencu un mintaja. Mencu aknās ir ne tikai daudz A vitamīna, bet arī D vitamīns, kas nepieciešams, lai būtu veseli kaulu audi.

* Aknām raksturīga īpaša smarža un rūgtums. Lai atbrīvotos no tā, pirms tam tās kādu laiku patur pienā vai speciālā marinādē. Raksturīgās kļūdas, gatavojot aknas – tās ir cietas, rūgtas un sausas.

* Par viscietākajām uzskata liellopa aknas. Cūkas aknas atšķiras ar nelielu rūgtumu, taču tās ir maigas un mīkstas, plēves tām nav.

* Pirms gatavošanas aknas attīra no cīpslām un plēvēm un rūpīgi nomazgā.

* Aknas gatavojot izdodas īpaši maigas, ja pirms tam tās kādu laiku patur pienā. Lai pagatavotu maigas liellopu aknas, tās jāsagriež gabaliņos un jāuzkaisa mazliet sodas. Apmēram stundu patur un pēc tam nomazgā ūdenī.

* Asas un smaržīgas garšvielas, augļi, krējums arī palīdz atbrīvoties no aknām raksturīgās garšas, tāpēc šos produktus bieži vien iekļauj receptēs ar aknām.    

* Aknas cep, sautē, vāra, gatavo pastēti, arī steiku, salātus un aknu torti.

* Aknas var sautēt pienā, konjakā, kopā ar garšvielām – muskatriekstu, ingveru, kanēli, karoju, krustnagliņām, krējumu un tomātu pastu.

* Lai aknas saglabātu sulīgumu, pirms cepšanas tās neiesaka panēt miltos vai sausiņos.

* Lai ceptas aknas nebūtu cietas, tās ieteicams sagriezt ne vairāk kā 1 cm biezas. Cept tās ieteicams ne vairāk kā 5 minūtes no katras puses.

* Pie aknu pastētes pasniedz baltvīnu, bet siltajiem aknu ēdieniem – jebkuru vīnogu vai Madeiras vīnu.

Kā izvēlēties aknas? 

* Kvalitatīvas aknas ir elastīgas, spīdīgas, mīkstas, ar nedaudz saldenu garšu. Jāatceras, ka aknām nedrīkst būt skābena smarža – tad tās nevajag pirkt, jo ir bojātas. Jo vecākas aknas, jo tās ir tumšākas.

* Priekšroka jādod svaigām, nevis saldētām aknām.

* Pērkot saldētas aknas, tām virspusē nedrīkst būt ledus gabaliņi, aknām jābūt pārklātām ar plānu ledus kārtiņu. Ja aknas ieguvušas oranžīgu nokrāsu, tas nozīmē, ka tās ir pārsaldētas.

RECEPTES

RECEPTE: Aknu torte ar sīpoliem un burkāniem

 

(1 h 30 min)

 

Sastāvdaļas:

1 kg cūkas aknu 

3 olas

350 g kviešu miltu

500 ml piena

2 sīpoli

2 burkāni

sāls

majonēzes paciņa

melnie pipari

Pagatavošana: aknas samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Pievieno olas, pienu, sāli, piparus un miltus. Pēc katras sastāvdaļas pievienošanas rūpīgi samaisa. Konsistencei jābūt tādai pašai kā pankūkām. Uz sakarsētas un iesmērētas pannas uzlej iegūto masu. Cep tāpat kā pankūkas. Sīpolu smalki sagriež pusgredzenos, burkānu sarīvē. Uz atsevišķas pannas apcep sīpolus un burkānus. Veido torti. Uz šķīvja liek aknu pankūku, uzsmērē majonēzi, virsū plānā kārtā liek sīpolus un burkānus, nākamo pankūku un visu pēc kārtas. Ja aknu pankūku ir daudz, tad var veidot divas tortes, lai torte nav pārāk augsta un to ir viegli sagriezt.

RECEPTE: Salāti ar aknām un rukolu  

 

(40 minūtes) 

 

Sastāvdaļas:

100 g ķirštomātu

400 g cūkas aknu

100 g ciedru riekstu

sāls

20 ml balzamiko etiķa

60 g 25% krējuma 

20 g rukolas

Pagatavošana: aknas sagriež nelielos gabaliņos un apcep 5 minūtes uz sakarsētas pannas. Cepšanas noslēgumā pievieno krējumu, samaisa. Salātu traukā liek rukolu, uz pusītēm sagrieztus tomātus un aknas. Rotā ar riekstiem.

RECEPTE: Biezzupa no aknām

 

(40 minūtes)

 

Sastāvdaļas:

200 g cūkas aknu

selerijas sakne

burkāns

2 sīpoli

6 ēdamkarotes kviešu miltu

80 g eļļas

1,5 glāzes piena

ola

1,5 l dārzeņu buljona 

Pagatavošana: aknas, sagrieztas gabaliņos, viegli apcep kopā ar burkānu un sīpoliem. Sautē, kamēr gatavi, nelielā buljona daudzumā. Pēc tam izkāš un savieno ar balto mērci, pievieno sāli, pārējo buljonu vai ūdeni un uzvāra. Gatavai zupai pievieno sakultu olu.

RECEPTE: Aknas ar āboliem

 

(30 minūtes)

 

Sastāvdaļas:

500 g cūkas aknu

2 āboli 

sīpols

tējkarote saldās paprikas pulvera

pustējkarote karija     

sāls

kviešu milti

eļļa

Pagatavošana: aknas sagriež gabaliņos, apviļā miltos un cep eļļā. Kad viena puse kļūst brūna, uzkaisa sāli un piparus, apgriež otru pusi. Noņem un uzliek uz papīra dvieļa, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Ābolus sagriež šķēlītēs, mizu nomizo. Eļļā, kurā tika ceptas aknas, apcep ābolus. Tos cep uz vidējas uguns, kamēr kļūst mīksti. Sīpolu sagriež gredzenos, pievieno sāli, paprikas pulveri un kariju un, nepārtraukti maisot, cep eļļā, kur ceptas aknas un āboli, kamēr kļūst mīksts. Liek traukā ābolus, aknas, sīpolu un liek cepeškrāsnī cepties 5 līdz 7 minūtes 175 grādu Celsija temperatūrā.