Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Skābās dzērvenes

© publicitātes

Ziemā īpaši jāpievērš uzmanība, lai ar uzturu uzņemtu pēc iespējas vairāk vitamīnu, tāpēc izvēlamies produktus, kuri ar tiem bagāti. Viens no tādiem – dzērvenes. Pēc tām kāre aukstajos mēnešos ir liela, jo tās ir vērtīgas un noderīgas imunitātes nostiprināšanai.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 26

olbaltumvielas 0,5 g

ogļhidrāti 3,7 g

tauki 0,5 g

ūdens 89 g

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Populārākais līdzeklis urīnceļu slimību profilaksē.

* Uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, labvēlīgi iedarbojas uz sirds asinsvadu sistēmu. Dzērienus no dzērvenēm iesaka lietot, ja ir paaugstināta temperatūra un gripa.

* Normalizē vielmaiņu un spēcina organismu pret dažādām slimībām.

* Dzērveņu sula palīdz paaugstināt labā holesterīna līmeni un pazemināt sliktā holesterīna līmeni. Ja glāzei dzērveņu sulas pievieno tējkaroti medus, iegūst labu līdzekli cīņā pret klepu, palīdz pret elpošanas ceļu saslimšanām.

* Ievārījumus un sulu no dzērvenēm it īpaši iesaka lietot ziemas – pavasara periodā. Tie ir vērtīgi, jo palielina imunitāti, kā arī kavē avitaminozes veidošanos.

* Kompresi no dzērveņu sulas lieto pret daudzām ādas saslimšanām. Ar tās

palīdzību var atbrīvoties no niezes, izsitumiem un ekzēmas. Dzērveņu sula palīdz sadziedēt brūces.

DZĒRVEŅU CV

* Dzērvenēs ir liela kolekcija vērtīgo vielu, kas raksturīgas visām ogām. Tās bagātas ar cukuriem, organiskajām skābēm, pektīniem un vitamīniem – B grupas, PP, K1 un lielu daudzumu C vitamīna, kas ir līdzīgā daudzumā citronos, apelsīnos, greipfrūtos un zemenēs.

* Sastāvā ir pietiekami daudz dzelzs, mangāna, vara. Satur arī boru, kobaltu, jodu, niķeli, hromu, titānu un citus mikroelementus.

* Uzturā lieto svaigā, saldētā veidā, kaltētas. No tām gatavo sulu, morsu, ievārījumu, kokteiļus, vāra ķīseli, pievieno salātiem un citiem ēdieniem. Plaši izmanto konditorejā, dažādu liķieru gatavošanā, arī kosmetoloģijā.

* Pēc bioloģiskā sastāva purva un dārza dzērvenes ir līdzvērtīgas, otrās – lielākas un pēc dažādu komponentu sastāva – bagātākas. Speciālisti atzīst, ka abas ir vienlīdz vērtīgas.

* Lieliski sader ar apelsīniem, āboliem, svaigiem dārzeņiem, sālītām sēnēm un riekstiem. Papildina zivju, gaļas un putnu gaļas garšu.

* Kvalitatīvām dzērvenēm jābūt cietām un izturīgām.

* Dzērvenes parasti lasa septembrī, kad tās ir krietni lielākas un to ir daudz. Tās lasot, ogas ir cietas, bet pēc kāda laika kļūs mīkstākas.

* Tā kā dzērvenes ir purva ogas, tad tās lieliski var uzglabāt ūdenī. Tās pilnībā traukā var pārliet ar ūdeni, un tās būs tikpat svaigas un sulīgas, it kā būtu tikko mežā lasītas.

* Ja dzērvenes lasa pēc pirmajām salnām, tās ir garšīgākas un sulīgākas. Šādas ogas vislabāk glabāt ledusskapī.

* Ja dzērvenes šķiet pārāk skābas, tās var apkaisīt ar cukuru vai pūdercukuru un regulāri apēst pa 50 gramiem.

* Viena porcija kaltētu dzērveņu satur līdz 2 ēdamkarotēm cukura. Tās ir garšīgas, bet ne pārāk veselīgas. Tāpēc ieteikums – izvēlēties kaltētas dzērvenes ar mazu cukura daudzumu vai kaltēt tās mājas apstākļos.

Kā uzglabāt dzērvenes?

Pateicoties benzoīnskābei, dzērvenes var ne tikai ilgi uzglabāt, bet arī aktīvi izmantot kā dabisku konservantu. Vienīgā no ogām, ko var uzglabāt svaigā veidā līdz nākamajai ražai. Ja dzērvenes uzglabā saldētavā, tās saglabā visas savas vērtīgās īpašības.

RECEPTES AR DZĒRVENĒM.

RECEPTE: Dārzeņu salāti ar dzērvenēm

(30 minūšu)

Sastāvdaļas:

600 g kartupeļu

200 g burkānu

200 g sālītu vai marinētu sēņu

100 g zaļo zirnīšu

100 g dzērveņu

100 g zaļo lociņu

sāls

eļļa

dilles

pētersīļi

Pagatavošana: kartupeļus un burkānus novāra, notīra un sagriež kubikos. Smalki sagriež sēnes, zaļos lociņus. Visu samaisa, pievieno zirnīšus, dzērvenes, uzkaisa sāli, uzlej eļļu un uzkaisa zaļumus.

RECEPTE: Dzērveņu mērce pie tītara gaļas

(20 minūšu)

Sastāvdaļas:

2 glāzes dzērveņu

kanēļa miziņa

kardamons

krustnagliņas

zaļais pipars

apelsīnu miziņa

400 ml vīnogu sulas

pusglāze brūnā cukura

100 g dateļu

Pagatavošana: linu maisiņā ieliek kanēli, kardamonu, krustnagliņas, sagrieztu zaļo piparu, apelsīna miziņu. Ielej nelielā katliņā vīnogu sulu, ieber cukuru, dateles, maisiņu ar garšvielām un liek uz vidējas uguns vārīt. Maisa, kamēr cukurs izkūst. Pēc tam izņem maisiņu ar garšvielām, pievieno dzērvenes, samaisa un vāra apmēram 10 minūšu. Izņem ogu miziņas. Mērci atdzesē un pasniedz pie gaļas.

RECEPTE: Zupa ar vistu un dzērvenēm

(35 minūtes)

Sastāvdaļas:

900 g vistas

6 kartupeļi

2 sīpoli

2 glāzes dzērveņu

2 ēdamkarotes kviešu miltu

2 ēdamkarotes margarīna

3 l ūdens

dilles

sāls

Pagatavošana: vistas gabaliņus liek ūdenī un vāra, kamēr gatava. Buljonu izkāš. Sīpolu sagriež pusgredzenos un apcep margarīnā. Vārošā buljonā liek kubikos sagrieztus kartupeļus un gaida, kad sāks vārīties. Pievieno sīpolus, miltus, sāli un vāra 10 minūšu. Finālā pievieno dzērvenes. Pirms pasniegšanas uz šķīvja ieliek vistu un dekorē ar zaļumiem.

RECEPTE: Deserts no baltās šokolādes

(60 minūšu)

Sastāvdaļas:

riekstu cepumiem –

75 g baltās šokolādes

pustējkarote citrona miziņas

tējkarote apelsīnu miziņas

50 g miltu

70 g ceptu riekstu

3 olas

75 g cukura

augļu pildījumam –

400 g dzērveņu

Sīrupam –

10 g eļļas

80 g cukura

3 ēdamkarotes apelsīnu sulas

3 ēdamkarotes konjaka

Pagatavošana: uzkarsē cepeškrāsni, ieklāj cepamajā formā cepamo papīru. Balto šokolādi sagriež ar nazi. Miltus samaisa ar miziņām. Riekstus sasmalcina un samaisa ar šokolādi. Olu baltumu saputo ar pusi cukura, kamēr iegūst stingras putas. Dzeltenumu saputo ar pārējo cukuru karsta ūdens peldē. Izņem no tās un puto vēl, kamēr masa atdziest. Pakāpeniski pievieno miltus. Pievieno pie dzeltenuma šokolādes – riekstu masu. Uzmanīgi maisot, pievieno olbaltumu. Lej formā un cep 25 līdz 30 minūšu. Kad nedaudz atdzisis, sagriež. Pagatavo sīrupu. Uzsilda sulu ar eļļu, izšķīdina tajā cukuru, uzsilda uz mazas uguns, kamēr sāk vārīties, noņem no tās, pievieno konjaku un samaisa. Ļauj, lai atdziest. Liek uz trauka cepumus, pārlej ar sīrupu. No virsas dekorē ar dzērvenēm.