Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

VIRTUVĒ: Gatavošana kā hobijs

Jēkabs atklāj, ka lieliska padomdevēja ēst gatavošanā ir viņa krustmāte, kura garšīgi gatavo © F64

Kafejnīcas Trusis Kafe virtuves vadītājs Jēkabs Pravornis iepriekš nav strādājis jomā, kas būtu saistīta ar ēdināšanu, tāpēc arī par šefpavāru vai pavāru īsti negrib sevi dēvēt. «Esmu izmētājies pa visādām vietām – esmu beidzis fotogrāfus, mācījies par fitnesa treneri, jo nekad neesmu izlēmis, ko labāk darīt, bet tagad esmu virtuves vadītājs,» atzīst Jēkabs.

Viņš kafejnīcā par virtuves vadītāju strādā tikai mēnesi, taču sākotnēji esot pildījis palīga pienākumus. Māsa Ildze Pravorne, kas ir Trusis Kafe īpašniece, pamudinājusi savu brāli pārbaudīt spēkus vēl neizmēģinātā laukā, kas būtu saistīts ar ēst gatavošanu. Tā Jēkabs esot pieņēmis lēmumu, un nu ir kļuvis par nozīmīgāko cilvēku Truša virtuvē.

Izaicina sevi

«Tāda loģiska ķēde sanāk – es apstājos kādā vietā tad, kad man ir interesanti,» apgalvo Jēkabs. Puisis nenoliedz, ka būt par virtuves vadītāju neesot nemaz tik viegli. «Tas ir liels izaicinājums, jo arī ēdienkarte jāsastāda tā, lai tā būtu domāta visām gaumēm un ēdiens garšotu daudziem.» Lai gan atzīst, ka, strādājot par virtuves vadītaju, pašam sev neatliekot laika, tomēr sanākot aktīvi nodarboties gan ar fotogrāfēšanu, gan sportiskām aktivitātēm – fitnesu, jogu un basketbolu. «Fotogrāfēju joprojām, bet sportoju tikai sev un nevienu nemācu,» nosmej Jēkabs. Kafejnīcā ir izvietoti arī Jēkaba fotogrāfētie mākslas darbi, ko sezonāli nomainot.

Idejas receptēm rod internetā

«Vīrietis varbūt virtuvē ir labāks tieši pavāra profesijā, jo darbs ir fiziski smags, nepieciešams daudz spēka,» spriež virtuves vadītājs. Viņam jādara viss – ēdiens jāsagatavo, jāpagaršo, jāpārbauda produkti un tehnisko iekārtu gatavība darba cēlienam. Savukārt idejas ēdieniem Jēkabs smeļas dažādos blogos, kas publicēti internetā. «Personīgi necenšos stingri ievērot ēdienu receptes, tas nav domāts man. Protams, ja būtu mācījies pavārskolā, tad es noteikti tai lietai pieietu citādāk,» smaidot noteic Jēkabs. Reizēm kopā ar kolēģiem apspriež un izdomā jauninājumus, ko varētu ieviest.

Viens zvans krustmātei

Jēkabs atklāj, ka lieliska padomdevēja ēst gatavošanā ir viņa krustmāte, kura garšīgi gatavo. Jēkabs reizēm viņai zvanot, lai pajautātu padomu. Sākotnēji pats esot apmeklējis pavāru meistarklases, lai iegūtu padziļinātas zināšanas. «Smieklīgi bija, kad pavāru meistarklašu sākumā mani uztvēra kā pavāru, kaut es tad sāku mācīties,» atceras Jēkabs.

No visa pa drusciņai

«Mājās man pat neatliek laika, lai gatavotu. Man parasti sieva uztaisa ko ēst,» Jēkabs piebilst. «Reizēm sanāk tā, ka vispār neko negribas, jo darbā visu laiku vajag ko pagaršot no dažādiem ēdieniem.» Taujāts par iecienītākajiem ēdieniem, Jēkabs nedaudz apmulst, jo garšo gandrīz viss, tāpēc grūti esot izvēlēties konkrētu, kas garšotu vislabāk. Taču nedaudz padomājot, viņš atzīst: «Laikam vislabāk garšo karbonāde.» Tās vienmēr puisis nogaršo kafejnīcās, kad dodas apceļot Latviju. Garneles gan neesot tas, ko Jēkabs ar prieku bauda, tās gatavo draugiem. «Svarīgi, lai cilvēks ir paēdis, ja viņš nebūs paēdis, tad viņš būs dusmīgs.»

RECEPTE

Veģetārā lazanja ar spinātiem

Veģetārā lazanja kafejnīcas Trusis kafe virtuves vadītāja Jēkaba Pravorņa pārziņā esot taisīta tik daudzas reizes, ka tās receptes pirmsākumi ir neizdibināmi. Iespējams, tā ir iepriekš kaut kur pamanīta un vairākas reizes uzlabota, taču tas nemaina faktu, ka veģetārā lazanja, kuras sastāvā ir trīs veidu sieri, viennozīmīgi ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem ēdieniem. «Labās apmeklētaju atsauksmes laikam arī ir tas galvenais faktors, kāpēc tieši veģetārās lazanjas recepte tiek piedāvāta žurnāla lasītājiem,» atzīst Jēkabs.

Sastāvdaļas:

• 12 lazanjas plāksnītes (atkarībā no pannas lieluma un vēlamā lazanjas biezuma 3 vai vairāk kārtu)

• 1 litrs piena

• 100 grami sviesta

• Tabasco mērce

• 1 glāze miltu

• 1 ola

• 4 paciņas Riccota, bet var aizstāt ar biezpienu

• 200 grami Brie siera

• 2 paciņas Mozzarella siera (150 grami)

• 200 grami siers Parmesan

• svaigs muskatrieksts (sarīvē pusi muskatrieksta)

• 2 ķiploku daiviņas (var nelikt)

• 100 grami svaigu vai saldētu spinātu

Pagatavošana:

Lazanjas mērces pagatavošana:

Sākumā jāuztaisa lazanjas mērce no piena, sviesta un miltiem. Vispirms katlā izkausē sviestu, kurā apcep miltus, zeltaini brūnus. Tad pievieno pienu, kārtīgi maisot, lai neveidojas kunkuļi. Sastāvdaļas vāra kopā, pievieno nedaudz Tabasco mērci, pusi sarīvētu un svaigu muskatriekstu, miltus un sāli, piparus. Lai panāktu pilnīgāku mērces garšu, pievieno cietā tipa sieru Parmesan.

Lazanjas pildījuma pagatavošana:

Sasmalcina visus sierus un biezpienu, pievieno klāt garšvielas – sāli un piparus, kā arī saspiestas ķiploka daiviņas. Spinātus sagriež un pievieno masai, pievieno olu, visu samaisa.

Lazanjas kārtošanas process:

pannā izklāj lazanjas plāksnes, kas izmērcētas karstā ūdenī. Tad pārklāj mērci, nākamajā kārtā biezpiena, siera un spinātu masu, pēc tam atkal kārto lazanjas plāksnes. Tā līdz pat trauka augšai. Aptin ar foliju. Liek cepties 30 minūtes cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Izņem ārā, noņem foliju un pārkaisa atlikušo sieru. Lazanju ieliek cepties atkal uz 7 minūtēm.