Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Logu stikla paketes – ir izvēles iespējas

© F64

Šķiet, vienkārši stikloti koka logi – tā sen ir arhivāra vērtība, ikdienas sadzīvē šādu lietu neviens vairs neuzskata par nopietnu. Modernie logi ar stikla paketēm jau ir pavisam cita dimensija, taču arī tajā iespējamas nianses, ko varbūt daudzi nemaz nezina.

Iespējams, ka daudzu cilvēku kļūda izvēloties logus ir informācijas trūkums, jo – kas gan zina, kādi nepieciešami un kādi ir iespējami?!

Apzināties dažādās iespējas

«Ja mēs paskatāmies uz logu konstrukciju, tad stikla paketes aizņem diezgan lielu laukumu, līdz ar to tas ir ļoti būtisks elements, izvēloties jaunus logus vai arī domājot par to, ko darīt ar esošajiem. Jebkuram cilvēkam, izvēloties jaunos logus, būtu labi saprast to, ka nav tikai viena veida stikla pakete – ieliekam, un būs labs logs! Arī izvēloties apavus taču ir tādi, kuri piemēroti staigāšanai pa dubļiem, bet ir smalkādas deju kurpes. Arī logus var un vajag izvēlēties atbilstoši situācijai un vajadzībai,» stāsta Labo logu aģentūras projektu vadītāja Lāsma Kalniņa. Šī kompānija specializējusies klientu apgādē ar labiem logiem, prot tos piemeklēt, taču ieteicams tomēr arī pašiem šajā piemeklēšanas procesā palīdzēt.

«Cilvēki lielākoties zina vispārēju informāciju par stikla pakešu logiem, proti, logu profilam ir kameras (jo vairāk, jo labāk), stikla paketes ir vienkameru (vienkāršas) vai divkameru (siltākas), logu siltumu raksturo koeficients U – jo mazāks, jo labāk. Bet ir lietderīgi apdomāt, ko vēl ar stikla paketi iespējams panākt uzreiz pie logu maiņas, jo tas ir ieguldījums uz ievērojami ilgu laiku! Protams, katrs grib labākus logus par zemāku cenu, tas ir saprotams. Taču vienam pietiks ar to, lai lietus netek iekšā, un tādā gadījumā nebūs nepieciešama stikla pakete, kas atbilst pasīvo māju standartiem, ar absolūti nelieliem siltumenerģijas zudumiem. Savukārt rūpīgi būvētā privātmājā iederēsies tikpat rūpīgi izvēlēti logi,» stāsta Lāsma Kalniņa. Starp citu, padomju laiku būvētajās ēkās vispareizāk būtu likt jaunus logus vienlaikus ar mājas siltināšanas pasākumiem.

Pēc personīgiem kritērijiem

Daudzi, izvēloties logus, pēta kameru skaitu un U vērtību. «Jā, tie ir būtiski parametri, kurus cilvēki visbiežāk zina, taču tos nevajadzētu ņemt vērā kā vienīgos noteicošos,» teic Lāsma. «Iesaku kā pirmo noskaidrot to, ko vispār klients vēlas no saviem jaunajiem logiem. Kādas ir vajadzības – siltums, klusums, drošība, privātums? Lai ziemā būtu maksimāli silti (apkure nav diez kāda), būtu mazāk jāmaksā par apkuri, lai ietaupās katrs siltuma sīkumiņš. Dzīvojot blakus dzelzceļam, lidostai vai nepārtraukti klaigājošiem kaimiņiem – atkal cits variants. Bet varbūt ir pirmais stāvs, apkārt diskotēkas, kāds met pa logiem ar pudelēm, tātad nepieciešams drošāks risinājums. Vasarā, kad iekšā karstums sasniedz ap +40 grādiem, negribas, lai dzīvoklī būtu tik karsts, – arī tas ir risināms jautājums. Tiek piedāvāts stikls ar īpašu saules aizsargslāni. «Cilvēki dažkārt domā: ieliksim logu, pēc tam liksim žalūzijas vai meklēsim citu risinājumu! Taču ir vērts par to domāt uzreiz, jo karstums aiz žalūzijām vienalga nonāk mājokļa iekšpusē. Ja ir stikls ar speciālo aizsargslāni, tad karstums tomēr netiek iekšpusē.»

Galvenais, vispirms jāizsver, kas ir nepieciešams, bet bez kā var iztikt, jo pēc šiem kritērijiem var piemeklēt atbilstošāko risinājumu. Tas ir iespējams! Cilvēka varā ir izvēlēties, lai viņš justos labi un būtu priecīgs par saviem jaunajiem logiem!» Protams, var arī daudz nelauzīt galvu – pastāv tā sauktā standarta komplektācija, proti, divu stiklu pakete ar arkongāzes pildījumu un selektīvo pārklājumu, kas atbilst visiem nepieciešamajiem kvalitātes nosacījumiem. Un ir gana laba.

Komforts ir svarīgākais

Vecākā gadagājuma cilvēki bieži vien jaunos logus nevēlas pieņemt, jo tie it kā nenodrošina svaiga gaisa apmaiņu. Kompānijas pārstāve to nenoliedz. «Taču nevar gribēt, lai ir zema siltuma zaudēšana un vienlaikus notiktu patvaļīga gaisa cirkulācija. Ja ir strādājošas ventilācijas šahtas un regulāri vēdināsiet telpas, būs svaigs gaiss un siltums, kad logi aizvērti, tāpēc no tā nevajadzētu baidīties, bet labāk biežāk kārtīgi izvēdināt savu dzīvesvietu. Palīgs vēdināšanā var būt arī logos ierīkojamas ventilācijas sistēmas. Domājot par komfortu, jāatceras, ka ir iespējams katrai istabai ielikt atšķirīgu logu – vannas istabā matētu vai dekoratīvu stiklu, guļamistabā – klusumu nodrošinošu, pirmajā stāvā – drošāku, bērnistabā – aprīkotu ar bērnu drošības slēdžiem. Visas šīs prasības ir iespējams arī kombinēt, iegūstot gan siltu, gan klusu, gan drošu, gan privātumu nodrošinošu logu,» norāda Lāsma Kalniņa. Starp citu, iekšējais komforts ir būtisks, un katrā telpā var iegūt atšķirīgu tā līmeni. Arī par siltumu runājot. «Ja tas ir mans īpašums, kuru es apsildu par savu naudiņu, tad tas tomēr ir būtisks ietaupījums, tas atmaksājas.» Šādi logi dod būtisku siltumenerģijas patēriņa ietaupījumu.

Iespējas arī drošības lietās

Pie mums lielākoties tiek domāts par to, lai kāds neielīstu pa logu un neatstātu dzīvokļa saimnieku bez mantības, taču, piemēram, Skandināvijā esot pieņemtas prasības, ka nepieciešami rūdītie stikli. «Pašaizsardzības nolūkos. Piemēram, ja bērns ieskrien balkona durvīs, lai viņš nesavainotos – rūdīts stikls plīst ar noapaļotām malām, turklāt tā saplīšanai nepieciešams krietni spēcīgāks trieciens. Šobrīd pie mums tas gan nez kāpēc nav populāri, taču iespēja piegādāt šādus logus pastāv,» tā Lāsma Kalniņa. Taču tas vēl nav viss – Labo logu aģentūras pārstāve demonstrēja vēl kādu interesantu lietu tieši bērnu drošībai: speciāla slēdzene loga apakšdaļā ļauj logu atgāzt, tātad ir vēdināšanas funkcija, tomēr to nav iespējams atvērt pilnībā.

Katram savs risinājums

Jautājumus par labākajiem risinājumiem iespējams noskaidrot, zvanot tieši uz Labo logu aģentūru. Parasti saruna notiekot ar e-pasta starpniecību vai arī telefoniski. «E-pasts tiek ļoti noslogots, taču ar tajā saņemto informāciju bieži vien arī pietiek – varam skatīties tālāk, ko darīt. Tas nudien nav sarežģīti!» uzsver Lāsma Kalniņa. «Mūsdienās praktiski katra cilvēka vajadzībām var piemeklēt risinājumu. Atbilstoši platumam un augstumam piemeklējam katram logam īpašas stikla paketes. Dažādas stikla paketes iespējams ielikt arī vienā loga ailē, piemēram, apakšējai daļai ar matētiem stikliem, augšējai – ar parastiem. Protams, ir jāatrod katram klientam nepieciešamais risinājums.».