Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

VIRTUVES GUDRĪBAS: Ir sācies īstais baklažānu laiks

© Publicitātes foto

Par baklažānu vērtīgajām īpašībām, to daudzveidīgo izmantojumu varētu runāt gari, un vasarā neparasto dārzeņu mīļotāji šo tumši violeto dārzeni ceļ galdā visdažādākajās variācijās. Tagad ir īstais baklažānu laiks – cepti, ar pildījumu, kā marinēta uzkoda, arī kopā ar citiem dārzeņiem tie spēj sagādāt labas garšas svētkus.

Baklažānu CV

  • Baklažānos ir ļoti daudz vērtīgu vielu, sākot no kalcija līdz cinkam, tiem piemīt baktericīdas īpašības. Satur B, C, P grupas vitamīnus, bagāti ar olbaltumvielām, organiskajām skābēm, satur karotīnu, šķiedrvielas. 
  • Vienīgā negatīvā īpašība – sastāvā esošais indīgais solanīns M, taču lielākā daudzumā to var atrast tikai cietos, pāraugušos augļos, ko parasti uzturā neizvēlas.
  • Baklažāni mēdz būt dažādās krāsās, izplatītākie ir violetie. Forma mēdz būt iegarena un apaļa.
  • Baklažānu mīkstums ir maigs, zaļgani dzeltens, satur daudz ūdens, ar īpatnēju smaržu.
  • Uzturā lieto vārītus, sutinātus, ceptus, kaltētus, izmanto arī salātu, mērču un biezeņu pagatavošanai. 
  • Baklažāni sekmē urīnskābes izvadīšanu, satur vielas, kas samazina holesterīna līmeni asinīs, labvēlīgi iedarbojas uz sirds un asinsvadu sistēmu, nierēm un aknām. Ieteicams lietot tiem, kam raksturīga aptaukošanās. Novērš vēdera aizcietējumus, kā arī pūšanas un rūgšanas procesus zarnās. 
  • Baklažānu dzimtene ir Indija, vēlāk izplatījušies Āfrikā un Āzijā.
  • Viduslaikos baklažānus uzskatīja par indīgiem, tāpēc tos audzēja kā dzīvžogu.
  • Baklažānus novāc negatavus, jo to mīkstums var kļūt sīvs.
  • Vasaras baklažāni ir rūgtāki nekā ziemas, taču asāki un aromātiskāki. Taču no rūgtuma var atbrīvoties – svaigus baklažānus sagriež, liek traukā un bagātīgi apkaisa ar sāli. Pēc pusstundas sāli var nomazgāt, kopā ar to pazudīs arī rūgtums. No tā var atbrīvoties, ja sagrieztu baklažānu pāris minūtes patur verdošā ūdenī. Pēc tam ūdeni nolej. Tikai pēc tam baklažānu gabaliņi kārtīgi jānosusina, jo slapjus ir grūtāk sacept.
  • Cepot baklažāni uzsūc daudz eļļas, lai arī paši satur maz kaloriju. Ja tos gatavo uz vidējas uguns, uzliek vāku, tad izveidojas garoziņa, kas aizšķērso ceļu eļļai.
  • Pirms cepšanas baklažāna miziņu ieteicams vairākās vietās sadurstīt. Mizu ieteicams noņemt uzreiz pēc cepšanas. To var vislabāk izdarīt zem auksta ūdens strūklas. 
  • Ja ir vēlēšanās pagatavot gardus marinētus baklažānus, tad ieteicams, pirms uzlieta marināde, tos veselus apcept cepeškrāsnī.
  • Baklažāni lieliski sader ar tomātiem, ķiploku un sieru.
  • Gatavojot pildītus baklažānus, vēlams tos pārgriezt uz pusēm un malās iegriezt, jo apstrādājot miza lobās un plaisā.
  • Baklažānus ieteicams uzglabāt tumšā un vēsā vietā ne ilgāk par 10 dienām.
  • Saldēti baklažāni praktiski nemaz nezaudē garšu un sastāvā esošos vitamīnus. Tos var glabāt līdz vienam gadam.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 24

ogļhidrāti 6 g

olbaltumvielas 1g

kālijs 229 mg

nātrijs 2 mg

Kā izvēlēties baklažānus

* Pirms iegādes jāveic rūpīga apskate – kvalitatīvi baklažāni ir smagi, cieti, ar glancētu, gludu mizu. Ja uz tās ir parādījušies tumši plankumi, tad prece nav svaiga.  

* Labāk pirkt vīrišķos augļus, nevis sievišķos, jo tiem ir daudz sēklu. Sievišķie atšķiras ar mazu un nelielu padziļinājumu, bet vīrišķie – ar lielu un ovālu.

* Pērkot jāpievērš uzmanība kātiņam. Ja tas ir brūns, tad baklažāns ir novākts sen; tādu labāk atstāt veikala plauktā.

Baklažānu ēdieni

Uzkoda no baklažāniem ar tomātiem un ķiploku

20 minūtes

veģetārs

Sastāvdaļas:

2 baklažāni

4 līdz 5 tomāti

200 g svaigā siera

2–3 ķiploka daiviņas

kinzas vai pētersīļu zaļumi  

eļļa cepšanai 

sāls

pipari

Pagatavošana: baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež riņķīšos 0,5–0,7 mm. Tomātus nomazgā, nosusina un sagriež riņķīšos. Zaļumus nomazgā, nosusina un sasmalcina. Ķiploku notīra un smalki sasmalcina. Sieru sagriež šķēlītēs. Baklažānu riņķīšiem uzkaisa sāli un piparus. Uz uzkarsētas pannas liek baklažānus un cep uz vidējas uguns 3 līdz 4 minūtes, kamēr rodas garoziņa. Apgriež otrādi un cep 3 līdz 4 minūtes, kamēr gatavi. Apceptos baklažānus liek uz šķīvja, nākamajā kārtā – tomātus, siera šķēlītes, tad atkal baklažānus. Uzkaisa ķiploku un zaļumus. Šo ēdienu var uzglabāt ledusskapī vairākas dienas. Baklažāni sasūcas ar tomātu sulu un ir ļoti garšīgi. 

Pikantie baklažāni ar dārzeņiem 

45 minūtes

veģetārs

Sastāvdaļas:

2 baklažāni

3 tomāti

2 sīpoli

2 seleriju kāti

puse kārbiņas olīvu

baziliks

1 līdz 1,5 ēdamkarotes ciedru riekstu

2 ēdamkarotes rozīņu

1,5 ēdamkarotes vīna etiķa

pusglāze dārzeņu buljona vai ūdens

olīveļļa cepšanai

asais pipars (1 līdz 4 pēc izvēles, bet var nelikt, ja nevēlas, lai ēdiens ir ass)  

nedaudz cukura

sāls pipari

Pagatavošana: baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež kubiņos. Sīpolu notīra un sagriež pusgredzenos. Tomātus nomazgā un sagriež lielos gabalos. Seleriju nomazgā un sagriež gabaliņos. Baziliku un aso piparu sasmalcina. Rozīnes nomazgā un apslaka ar vārošu ūdeni. Uzkarsētā pannā maisot apcep baklažānus apmēram 7 līdz 8 minūtes. Pēc tam liek uz sieta un noliek malā. Uz tās pašas pannas apcep seleriju 2 līdz 3 minūtes. Pēc tam pievieno baklažāniem. Uz pannas apcep arī sīpolus 2 līdz 3 minūtes. Sīpoliem pievieno tomātus, olīvas, rozīnes, ciedru riekstus, baziliku, aso piparu, visu samaisa, uzliek vāku un sautē apmēram 7 līdz 8 minūtes. Sautētajiem dārzeņiem pievieno baklažānu, seleriju un samaisa. Pievieno sāli, cukuru, piparus, vīna etiķi un samaisa. Uzlej dārzeņiem nedaudz karsta buljona vai ūdens, uzliek vāku un sautē 8 līdz 10 minūtes. Pirms pasniegšanas uzkaisa baziliku un ciedru riekstus.           

Baklažānu torte  

35 minūtes

Sastāvdaļas:

4 baklažāni

120 līdz 150 g majonēzes

kausētā siera kārbiņa

ola

4–5 tomāti

2–4 ķiploka daiviņas

80 g eļļas cepšanai

Pagatavošana: baklažānus sagriež aplīšos, uzlej sālsūdeni un ļauj, lai pastāv 10 minūtes. Izvāra olu. Baklažāniem notecina lieko šķidrumu, uzkarsē eļļu pannā un liek tajā cepties baklažānus no abām pusēm 15 minūtes. Sajauc majonēzi, ķiploku, kausēto sieru, sarīvētu vārītu olu. Tomātus sagriež riņķīšos. Baklažānu torti veido kārtām – apceptie baklažāni, majonēzes mērce, baklažāni, mērce, tomāti, baklažāni, mērce.  Visu atkārto. Liek cepties 10–15 minūtes. Dekorē pēc savas izvēles.   

Ruletes no baklažāniem un vistas filejas    

30 minūtes

Sastāvdaļas: 

2 baklažāni

olīveļļa

600 g vistas filejas

siers

baziliks

ēdamkarote eļļas

sāls

pipari

Pagatavošana: baklažānus nomazgā, sagriež tievās šķēlītēs. Uzkaisa sāli un atstāj 5 minūtes. Apcep baklažānus uzkarsētā eļļā un liek uz papīra salvetes, lai atbrīvotos no liekajām taukvielām. Vistas fileju sagriež gabaliņos. Uzkaisa sāli, piparus un liek uz baklažāniem, pievieno sieru, kas sagriezts kubiciņos. Izveido ruletes un nostiprina ar koka irbulīšiem. Liek ruletes uz pannas, apcep no abām pusēm 10 minūtes. Noliek siltā vietā. Baziliku nomazgā, nosusina un sasmalcina. Tomātus nomazgā, sagriež četrās daļās. Mīkstumu nedaudz apcep. Pievieno baziliku, sāli, piparus un liek uz šķīvja kopā ar ruletēm.