Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VIRTUVĒ: Jaunie kartupeļi

Kartupeļu sula labvēlīgi iedarbojas, ja ir kuņģa – zarnu trakta saslimšanas, ādas slimības – apdegumi vai nobrāzumi. Ja ir ādas apdegumi, tad kartupeli var sarīvēt, ietīt marlē un uzlikt uz savainotās vietas. © Publicitātes foto

Vasarā ik gadu ar nepacietību gaidām to mirkli, kad varēsim mieloties ar jaunajiem kartupeļiem, kas papildināti ar dillēm, sviestu, biezpienu vai svaigiem salātiem. Jaunajiem kartupeļiem raksturīga priekšrocība, ka nav obligāti jāmizo, jo tiem ir plāna un maiga miziņa, atliek tos tikai rūpīgi nomazgāt vai mizu nokasīt ar nazi, un var nodoties dažādu recepšu eksperimentiem. Vienīgais trūkums – tas ir sezonāls produkts, un sezona diemžēl ir pavisam īsa.

Kartupeļu sula labvēlīgi iedarbojas, ja ir kuņģa – zarnu trakta saslimšanas, ādas slimības – apdegumi vai nobrāzumi. Ja ir ādas apdegumi, tad kartupeli var sarīvēt, ietīt marlē un uzlikt uz savainotās vietas. Rokām labs kopjošs līdzeklis būs vanniņa no kartupeļu cietes. 100 g ūdens izšķīdina tējkaroti cietes un aplej ar litru vāroša ūdens.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 61

olbaltumvielas 2,4 g

tauki 0,2 g

ogļhidrāti 12,4 g

Kā atšķirt jaunos kartupeļus?

Praktiski atšķirt jaunos kartupeļus no parastajiem ir viegli. Ja miza viegli lobās, tad tie ir jaunie. Ja kartupeļi ir nobrieduši, tad tiem miza ir biezāka, tajos – vairāk cietes. Tos, pārgriežot uz pusēm, pamēģināt salipināt kopā neizdosies.

Kā notīrīt jaunos kartupeļus?

Jaunos kartupeļus pagatavot ir vienkārši, taču to tīrīšana ir salīdzinoši grūtāka un atstāj arī brūnus plankumus uz rokām. Taču varbūt var pamēģināt šādu interesantu paņēmienu – ieliek sausus kartupeļus kastrolī (kura nav žēl!), uzber vārāmo sāli, cieši uzliek vāku un intensīvi sakrata katliņu. Pārliek kartupeļus bļodā un nomazgā.

Jauno kartupeļu CV

  • Tāpat kā visi svaigi dārzeņi, ir bagāti ar bioflavonīdiem. Satur A, B grupas vitamīnus, C, E, K vitamīnu, niacīnu, folijskābi un holīnu.
  • Jaunajos kartupeļos ir trīs reizes vairāk C vitamīna nekā tajos, kas pārziemojuši. Termiskās apstrādes rezultātā šis vitamīns diemžēl zūd.
  • Satur virkni minerālvielu – kāliju, kalciju, magniju, nātriju, fosforu, jodu un sēru.
  • Tā kā jaunajos kartupeļos ir daudz kālija, tas sekmē ūdens izvadīšanu no organisma un regulē vielmaiņu.
  • Satur spēcīgus antioksidantus, kas palīdz saglabāt labu veselību, stiprina asinsvadu sieniņas, kavē vēža veidošanos.
  • Tajos ir maz vienkāršo cukuru, praktiski nav tauku un nav holesterīna, bet satur gremošanai labvēlīgās organiskās skābes un celulozi.
  • Tajos ir minimāls daudzums kaloriju, tāpēc veiksmīgi iederas diētiskā ēdienkartē.
  • Kartupeļiem patīk garšvielas – melnie pipari, ķimenes, baziliks. Lieliska mērce pie tiem būs no ķiploka, sasmalcinātas piparmētras, sinepēm, olīveļļas, jogurta un citrona sulas.
  • Jaunos kartupeļus iesaka vārīt vai izmantot sacepumos un sautējumos, bet cepšanai tie nav īsti piemēroti, ne tik labi apbrūninās, arī biezeņa gatavošanai tos neiesaka izmantot, ja nu vienīgi dzeltenos tupeņus.
  • Par īpaši vērtīgiem uzskata jaunos kartupeļus, kas vārīti ar visu mizu. Ja tos lieto bez sāls, tad ir vērtīgi sirds – asinsvadu sistēmai un veicina sāls izvadīšanu no organisma.
  • Jaunos kartupeļus nevar uzglabāt tik ilgi kā vecos, tāpēc tos nav vēlams iegādāties krājumiem un ieteicams izlietot pāris dienās. Tos izvēloties, jāskatās, lai tajos nav bojājumu.
  • Ja novāra jaunos kartupeļus, samīca kopā ar olas dzeltenumu, pievieno pienu, tad iznāk barojoša sejas maska. To liek uz sejas siltu un tur 20 minūšu. Svaigs vai mundierī vārīts kartupelis ir vērtīgs, ja radušies saules apdegumi vai tad, ja ir sausa sejas āda.