Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Tikt pie ilgi gaidītā bērniņa

© Publicitātes foto

«Reiz dzīvoja vīrs un sieva, kuriem nebija bērnu,» tā sākas ne viena vien pasaka. Diemžēl līdzīgi notiek arī dzīvē. Pāri, kuriem neizdodas tikt pie pēcnācējiem, nemēdz par to skaļi runāt, bet ikreiz jūtas sāpināti, kad radi vai draugi labsirdīgi pajoko, mudinādami beidzot atrast papardes ziedu un padomāt par ģimenes pieaugumu. Tā ir nopietna problēma, kuru neizdosies atrisināt vienkārši ar padomāšanu.

Neauglība vai grūtniecības zaudēšana ir ne tikai emocionāls un smags pārdzīvojums, bet tā atstāj arī virkni neatbildētu jautājumu. Kāpēc tas notiek ar mani? Kur ir mana vaina? Vai to iespējams ārstēt vai novērst? Vai man kādreiz var būt veseli bērni?

Bieži vainojama ģenētika

Vēsturiski ir zināmi daudzi cēloņi, kādēļ pārim varētu būt grūtības ieņemt vai iznēsāt bērniņu. Daļa no tiem, piemēram, kāda infekcija, papildu paskaidrojumus neprasa – ir skaidrs plāns, kā to ārstēt, un pastāv cerība, ka viss izdosies. Tomēr neapšaubāmi liela daļa atbilžu par neauglības un pārtrauktas grūtniecības iemesliem meklējamas ģenētikā – nozarē, kuru nespeciālistiem nav viegli izprast un kura, kā jau viss nezināmais, sākotnēji rada bažas un satraukumu. Un visbiežāk tikai tad, kad mēs uzzinām un izprotam problēmas cēloni, mūsu rokās nonāk jauni instrumenti, lai to atrisinātu. Reproduktīvās ģenētikas centrs (RĢC-iVF Riga) klīnikas IVF Riga paspārnē sniedz daudziem pacientiem jaunas cerības un iespējas īstenot sapni par veselīga mazuļa ienākšanu ģimenē. RĢC-iVF Riga ikvienai ģimenei sadarbībā ar speciālistu komandu ir iespēja izstrādāt savai situācijai piemērotu izmeklēšanas plānu, kas ievērojami palielina iespēju tikt pie vesela bērniņa.

Izmeklējumi

RĢC-iVF Riga apmeklējums pacientam sākas ar vizīti pie reproduktologa un ģenētiķa. Ģenētiskās konsultācijas laikā tiek izrunāta ģimenes vēsture, grūtniecību anamnēze un uzzīmēts ģimenes ciltskoks. Pēc konsultācijas speciālists sniedz atzinumu par potenciālajiem riskiem nodot ģenētisku patoloģiju nākamajai paaudzei, iespējamajiem neauglības iemesliem un par to, kādi turpmāki izmeklējumi būtu vajadzīgi. Speciālists kopā ar pacientu pārrunā iespējamos rīcības variantus, lai samazinātu riskus, kuri kavē vesela bērna ieņemšanu un iznēsāšanu.

RĢC-iVF Riga var veikt trombofilijas testu, Y hromosomas molekulāro testēšanu un neinvazīvu augļa rēzus faktora analīzi, turklāt šobrīd jau noris darbs pie tādas metodes izstrādes, kas ļaus apstiprināt vai izslēgt hromosomu skaita izmaiņas auglim, kura attīstība neskaidru iemeslu dēļ apstājusies. Tomēr RĢC-iVF Riga, sekojot pasaules vadošo klīniku pieredzei, ieteikumiem un pētījumu rezultātiem, galvenokārt pievēršas preimplantācijas ģenētiskajai izmeklēšanai.

Trombofilijas (pastiprinātas asins recēšanas) analīzi veic visām sievietēm, kuru ģimenes anamnēzē ir dati par iespējamu pastiprinātu asins recēšanu. Uz šo noslieci var norādīt arī atsevišķi asins analīžu rezultāti, ko nozīmē ģimenes ārsts vai ginekologs. Trombofilija var apdraudēt grūtniecības norisi un ir viens no vēlīnas grūtniecības zaudēšanas iemesliem. Apstiprinātas trombofilijas gadījumā topošā māmiņa grūtniecības laikā saņem terapiju, kas mazina trombu veidošanās un līdz ar to grūtniecības norises patoloģiju risku.

Ne vienmēr pāra neauglības iemesls ir saistīts ar sievietes veselības problēmām. Veicot standartizētus izmeklējumus, nereti tiek konstatētas problēmas partnerim, piemēram, izteiktas izmaiņas spermas analīzē. Reizēm spermatozoīdu skaits ir kritiski zems vai tos spermas paraugā nekonstatē vispār. Šādu izmaiņu iemesls var būt Y hromosomas fragmentu trūkums. Ar ģenētiskās analīzes palīdzību var noskaidrot datus par invazīvas spermatozoīdu iegūšanas izredzēm, kā arī uzzināt, cik liels ir risks nodot šo patoloģiju pēcnācējiem.

RĢC-iVF Riga piedāvā arī neinvazīvu rēzus faktora noteikšanu gaidāmajam bērniņam, izmantojot mātes asiņu paraugu. Šāda analīze var sniegt skaidrību gadījumos, kad topošā mamma ir rēzus negatīva, bet pastāv varbūtība, ka auglis veidojas rēzus pozitīvs. Īpaši svarīgi noskaidrot gaidāmā bērna rēzus faktoru ir gadījumos, kad mātei jau izveidojušās antivielas pret rēzus faktoru, – tas palīdz prognozēt grūtniecības komplikāciju risku.

Preimplantācijas hromosomu analīzes

Kā zināms, viena no biežāk praktizētajām metodēm neauglības ārstēšanā ir ārpusķermeņa apaugļošana jeb IVF (in vitro fertilization), kad olšūnas apaugļošana ar spermu notiek laboratorijas apstākļos, kam seko embriju ievietošana dzemdes dobumā. Liela RĢC-iVF Riga speciālistu uzmanība tiek veltīta preimplantācijas hromosomu analīzēm. Šis izmeklējums, kurš klīnikas piedāvājumā ir kopš 2014. gada, dod iespēju iegūt informāciju par embrija ģenētisko materiālu vēl pirms tā ievietošanas dzemdes dobumā.

Hromosomu dalīšanās kļūdas ir galvenais iemesls, kādēļ grūtniecība tiek zaudēta pirmā trimestra laikā. Kļūdu biežums pakāpeniski pieaug līdz ar vecāku gadu skaitu. Tomēr ir ģimenes, kurās kādam no vecākiem nepareiza ģenētiskā materiāla dalīšanās notiek neatkarīgi no vecuma; šādos gadījumos novēro atkārtotas zaudētas grūtniecības vai ilgstošu neauglību neskaidru iemeslu dēļ.

Preimplantācijas hromosomālā analīze tiek veikta pēc mākslīgās apaugļošanas procedūras. Embrija šūnas dalās, izveidojot šūnu kamoliņu, no kura embrija 5. attīstības dienā tiek paņemtas dažas šūnas un tām veikta hromosomu analīze. Dzemdes dobumā tiek pārnesti embriji, kuru šūnas satur pareizu hromosomu skaitu, tā nodrošinot maksimālu embrija attīstības potenciālu. Embrija šūnu analīzi RĢC-iVF Riga piedāvā ģimenēm, kurām ilgstoši neizdodas ieņemt bērniņu, notiek atkārtoti spontāni aborti vai tā dēvētie missed aborti – kad auglis pārstāj attīstīties; kā arī pēc atkārtotiem neveiksmīgiem mākslīgās apaugļošanas cikliem. Šo izmeklējumu veic arī tad, ja kādam no vecākiem ir konstatētas izmaiņas hromosomu struktūrā vai arī ģimenē ir medicīnisks iemesls bērna dzimuma izvēlei (ar X hromosomu saistītu slimību gadījumā). Arī sievietēm, kuras vēlas bērniņu, bet gadu skaits viņas iekļauj paaugstināta riska grupā, ieteicams pārbaudīt embrija hromosomu komplektu, lai būtu lielākas izredzes grūtniecības normālai norisei.

Sadarbība un atbalsts

Neauglības ārstēšana prasa laiku, pacietību un izturību. To uzsākot, pacientam ir jājūt, ka viņam tiek sniegta pilna informācija un atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem – uzskata RĢC-iVF Riga speciālistu komanda. Sadarbība, zināšanas un kopīgi lēmumi ļauj izvēlēties ģimenei pieņemamu un pamatotu izmeklēšanas, ārstēšanas vai grūtniecības plānošanas taktiku. Klīnikas mediķi tic, ka ikvienam ir ejams savs ceļš, lai tiktos ar ilgi gaidīto mazuli, un viņi ir gatavi kļūt par ceļabiedriem saviem pacientiem un sniegt atbalstu visā ceļa garumā. Klīnika iVF Riga atrodas Rīgā, Zaļajā ielā 1, tālrunis: (+371) 67111117, papildu informāciju var atrast mājaslapā www.ivfriga.lv.

Uzziņai

  • Par neauglību ir runa tad, ja pāris dzīvo dzimumdzīvi bez kontracepcijas ilgāk nekā gadu, bet grūtniecība neiestājas.
  • 10–20% cilvēku reproduktīvajā vecumā ir neauglīgi.
  • Izšķir 16 vīriešu un 22 sieviešu neauglības cēloņus, turklāt tie var arī kombinēties.
  • Aptuveni 40% no visiem neauglības gadījumiem var tikt attiecināti uz sievietēm, 20% – uz vīriešiem, 30% – uz abiem partneriem.
  • Aptuveni ceturtajai daļai neauglīgo pāru ir vairāk nekā viens neauglības cēlonis.
  • 1–2% gadījumu neauglībai ir psiholoģiski cēloņi.