Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

Sievietes vecuma nodevēji – kakls un dekoltē

© Publicitātes foto

Rūpējoties par savu skaistumu, sievietes galvenokārt koncentrējas uz seju, tomēr sievietes patiesā vecuma spogulis ir kakla un dekoltē zona, par kuras kopšanu bieži aizmirst.

Kakla un dekoltē zonas āda ir plāna un neaizsargāta, tās elastība ir krietni vājāka nekā citās ķermeņa vietās, turklāt, gadiem ejot, samazinās kolagēna izstrāde un āda zaudē elastību, tāpēc tai nepieciešama papildu barošana un īpaša kopšana. Bet, ja to atstāj novārtā, tieši kakla un dekoltē zona var kļūt par sievietes patiesā vecuma nodevēju.

Nopietni un sarežģīti

«Sievietes dabā ir vēlme labi izskatīties ikvienā vecumā, tāpēc skaistumkopšanas pakalpojumi un līdzekļi vienmēr būs pieprasīti. Taču to, ko mēs varam atļauties darīt ar sejas un ķermeņa ādu – gan mājas apstākļos, gan pie profesionāļiem –, mēs nevaram atļauties darīt ar kakla un dekoltē zonas ādu,» saka Skaistuma klīnikas 4. Dimensija Estētiskās dermatoloģijas nodaļas vadītāja dr. med. Māra Rone-Kupfere. Viņa uzsver: lai šīm zonām ķertos klāt, ir jābūt lielai sapratnei un sadarbībai ar klientu. Tāpat arī estētiskās dermatoloģijas speciālistam ir jābūt pietiekami profesionālam un jaunāko metodiku labi apguvušam, jo šo zonu koriģējošās procedūras arī tehnoloģiski ir nopietnas un sarežģītas. «Kakla un dekoltē āda korekcijai nepadodas tik viegli kā seja. Tāpēc arī kosmētiskie līdzekļi kaklam un dekoltē pieejami diemžēl ļoti niecīgā klāstā, jo tā patiešām ir selektīva un ļoti sarežģīta lieta. Bet bieži vien šīs kosmētiskās līnijas par maz tiek novērtētas – ja tādas ir radītas, tās tiešām ir efektīvas,» apgalvo pieredzējusī dermatoloģe. Protams, atbilstošo kosmētisko līdzekļu izvēli vajadzētu atstāt speciālista ziņā, jo katrai sievietei tie būs atšķirīgi.

Vairāk nekā 100 gadu

«Cilvēka āda ir ieprogrammēta dzīvot vairāk nekā simt gadu, tāpēc tā ir jākopj ilgtermiņā un saudzīgi, respektējot ādas kā unikālas ekosistēmas vajadzības,» uzskata Institut Esthederm Paris pārstāvis Uldis Veits, uzsverot, ka, par spīti vilinošiem un tūlītēju efektu sološiem reklāmu solījumiem, ir jāatceras, ka būtiskus un paliekošus uzlabojumus nevar panākt pāris minūšu laikā. Ilglaicīga skaistuma patiesais noslēpums ir profilakse, kas ir daudz efektīvāka nekā seku likvidācija. Tāpēc viņš iesaka negaidīt līdz brīdim, kad palīdzība jāmeklē pie plastikas ķirurga, bet veikt preventīvas darbības, lai attālinātu ādas novecošanos un maksimāli attālinātu nepieciešamību pēc tik radikālas iejaukšanās.

Patiesībā estētiskajā jomā pasaulē jau iezīmējas tendence vairāk ieguldīt laiku un līdzekļus tieši profilaksē un to darīt visa gada garumā. Tiek lauzts priekšstats, ka, piemēram, lāzerprocedūras veicamas tikai aukstajā laika periodā. Visas jaunākās estētiskās medicīnas iekārtas un lāzeri sniedz iespēju ādas un veselības problēmas risināt arī gada saulainajā laikā. Taču nevajadzētu cerēt, ka viena radikāla procedūra vai operācija paglābs no novecošanās pazīmēm –vēlamo rezultātu ļauj sasniegt un noturēt tikai kompleksa pieeja un profilaktiskas procedūras, kuru piedāvājums ir ļoti plašs un niansēts. Turklāt svarīga ir to regularitāte gadu garumā.

«Skaistumkopšanas bizness Latvijā nepārtraukti attīstās, un tā kvalitāte uzlabojas,» apgalvo dr. med. Māra Rone-Kupfere, norādot, ka to sekmē klienti, kuri kļūst arvien zinošāki un izvēlas augsti kvalificētus speciālistus un mūsdienīgus risinājumus.

Manā jaunībā par to vēl nerunāja

Esmeralda ERMALE, Dailes teātra aktrise:

– Vai tiešām viss, kas dara prieku, ir kaitīgs? Es tik ļoti gaidu sauli, bet dermatologi saka: ja sejas ādu gribat saglabāt pēc iespējas jaunāku, saulē nedrīkst rādīties... Es, protams, priecājos, ka vismaz tagad, savos gados, par to visu uzzinu, jo manā bērnībā un jaunībā neviens par tādām lietām nerunāja. Visi mierīgi sauļojās bez aizsargkrēmiem. Paldies kosmētiķiem un dermatologiem, kuri izskaidro, cik daudz un kā drīkst sauļoties, lai nenodarītu sev kaitējumu. Tas ir ļoti vērtīgi.

Mana pirmā pieredze ar ārzemju krēmu bija laikā, kad Latvijā parādījās pirmie Pond’s krēmi. Es tiku pie krēma Oil Of Olaz, un tas bija vienīgais krēms, kuru lietojot jutu, ka tas ir draudzīgs manai ādai. Ar šo krēmu mana āda bija veldzēta, goda vārds. Bet nu jau sen to vairs nekur nevar nopirkt.

Taču es esmu pateicīga, ka man ir iespēja izmēģināt Institut Esthederm kosmētikas līniju Cyclo System. Varu atzīties pilnīgi godīgi: par kaklu un dekoltē nekad nebiju rūpējusies. Man likās, ka ar sejas un ķermeņa krēmiem ir pilnīgi pietiekami. Tāpēc sākotnēji biju skeptiska par atsevišķu kosmētisko līdzekļu nepieciešamību sejas ādai un kakla-dekoltē zonai, tomēr, izmēģinājusi Institut Esthederm Youth Cream Neck & Decollete, ar prieku secināju, ka tas nav tikai mārketinga triks. Krēmi atšķiras pēc konsistences: kakla un dekoltē zonai tas ir vieglāks un maigāks, bet sejas krēms ir mazliet biezāks un struktūrā citādāks. Un sajūtas ir ļoti labas jau no tās apziņas vien, ka ar šiem krēmiem daru savai ādai labu.

Apzinīgs cilvēks būdams, es zinu, ka uz sejas kaut kas ir jāliek, un es to vienmēr arī esmu darījusi. Bet ar atsevišķu ražotāju sejas krēmiem man bijusi arī tāda pieredze, ka, klājot tos uz sejas, tie nevis iesūcas, bet saveļas bumbiņās. Un es nesaprotu, ko daru nepareizi. Ar Institut Esthederm kosmētiku ir citādi, tā manai ādai ir draudzīga – viegli klājas, ātri iesūcas un atveldzē ādu, nav arī taukainas sajūtas. Man ir svarīgi, ka šie kosmētikas produkti veidoti no dabiskām vielām, kas ir šūnām draudzīgas un spēj tajās iekļūt un paveikt savu darbu. Arī šāda apziņa noteikti papildina kosmētikas iedarbību.

Man svarīgi, lai krēms noņem bailes

Rēzija KALNIŅA, aktrise un režisore:

– Kad spēlēju Mariju Stjuarti, kur man bija baltais grims – biezs kā gumija, es to teātrī tīrīju nost vismaz pusstundu, un tad vēl mājās. Taču, izmēģinājusi Bioderma micelāro ūdeni Sensibio H20, kas šo grimu noņēma desmit minūtēs, es biju ārkārtīgi laimīga! Nu ar šo attīrošo ūdeni ir saslimusi jau visa mana dzimta. Pat mana mamma, kura teātri vairs nespēlē, bez šī ūdens nevar.

Un tad pienāca brīdis, kad, grimējoties pie palielināmā spoguļa, pēkšņi kaut kādā rakursā pamanīju sava kakla ādu: tā nav bijis, nē, tā nebija!... Seju es varu nogrimēt, bet – man ir veca kakla āda! Tāpēc nu mans uzticamākais sabiedrotais šobrīd ir Institut Esthederm Youth Cream Neck & Decollete. Protams, es piekrītu Esmeraldai, ka sievietei svarīgāk ir būt laimīgai, bet man ir svarīgi arī, lai ir kāds speciāls produkts, kas varbūt pat nevis padara kakla ādu jaunāku, bet noņem bailes, ka mans kakls paliek vecs.

Pavasarī trīs nedēļas biju Barselonā, kurp biju paņēmusi līdzi visus Institut Esthederm Cyclo System krēmus. Braucot mājās, tos atstāju savai vīramātei, vienīgi krēmu kaklam un dekoltē nespēju viņai atstāt, jo es tiešām jūtu tā atjaunojošo iedarbību uz savas kakla ādas, kas ir atguvusi blīvumu un tvirtumu. To ņēmu līdzi pat lidmašīnā. No šī krēma vairs neesmu gatava atteikties pat ne uz dienu.

PROFESIONĀĻA PADOMS: mazāk sauļoties un vairāk kustēties

Māra RONE-KUPFERE, dr. med., Skaistuma klīnikas 4. Dimensija Estētiskās dermatoloģijas nodaļas vadītāja:

– Ja gribat ilgāk izskatīties jaunas, vajadzētu mazāk sauļoties, pareizi ēst un pēc iespējas vairāk kustēties. Un atcerēties, ka katrai skaistumkopšanas procedūrai ir savs laiks. Daudzas domā, ka īstais laiks, lai dotos pie estētiskās dermatoloģijas speciālista, ir 50 gadi, taču bieži vien tas jau ir par vēlu.