Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Saulainais apelsīns

Cepti vistas stilbiņi apelsīnu un ķiploku marinādē © Leonīds Gusevs

Daudziem oranžīgais eksotiskais auglis apelsīns asociējas ar dzīvesprieku, sauli un, protams, patīkamu saldu garšu. Minēt apelsīna dievīgo aromātu un garšas īpašības – tas būtu krietni vien par maz, lai raksturotu šo vērtīgo augli. Veselīga uzkoda, ērti paņemams līdzi uz darbu vai izbraucienā, un tā izmantojums dažādās receptēs arī ir daudzveidīgs.

Apelsīna CV

* Tam ir sena vēsture. Sāka kultivēt Dienvidķīnā daudzus gadsimtus pirms mūsu ēras. To izplatība sākās ar tirdzniecības karavānām, sākot no Austrumarābijas uz Ziemeļāfriku, Spāniju un Itāliju.  

* Bagāts ar A vitamīnu, B, C, D un P grupas vitamīniem, dzelzi, varu, kāliju, kalciju, nātriju, magniju, fosforu un citām vielām, kas palīdz saglabāt labu veselību. Nozīmīgākā īpašība – jau pieminētais C vitamīns. 150 gramos apelsīna ir 80 mg askorbīnskābes, kas ir vienlīdzīga nepieciešamajai diennakts normai. 

* Ja pēc vitamīnu daudzuma salīdzina mīkstumu un mizu, miza ir pirmajā vietā. Tajā ir liels daudzums vērtīgo vielu. Prakse rāda, ka cilvēki bieži vien izmet mizu, lai gan arī tā ir izmantojama, lai pagatavotu sukādes, to var pievienot, vārot kompotus un ķīseļus. 

* Apelsīniem, tāpat kā citiem citrusaugļiem, ir baltās miziņas, taču no tām nevajag atbrīvoties, jo tajās ir vairāk vērtīgo vielu nekā mīkstumā, tās satur pektīnu un bioflavonoīdus.

* Apelsīns zaudē lielu daudzumu vērtīgo vielu pēc tam, kad tas pārvēršas sulā, un tas attiecas arī uz svaigi spiestu sulu. Sulā ir fitoncīdi, tāpēc tai raksturīga pretiekaisuma un pretmikrobu iedarbība.

* Lieliski remdē slāpes un veicina apetīti.

* Nogatavojies apelsīns ir pietiekami smags, spēcīgu garšu un aromātisks. Jo auglis ir lielāks, jo mazāk tas ir salds.

* Apelsīna krāsa to kvalitāti, arī garšu neietekmē. Augļi, kuri pat nav pilnībā nogatavojušies, var būt sulīgi un saldi. Galvenais rādītājs ir apelsīna svars un aromātiskums. 

* Vislabāk uzglabājas augļi, kas tiek ievākti, sākot no novembra, un decembrī. Tie ir arī paši saldākie.

* Apelsīnus var uzglabāt gan tumšā, labi vēdināmā vietā, gan ledusskapī, tikai ne pārāk zemā temperatūrā. Nav ieteicams uzglabāt kopā ar citiem augļiem.

* Dažādiem salātiem apelsīni piešķir sulīgumu un pikantumu, taču tos var pievienot pie otrajiem ēdieniem, it īpaši pie putnu gaļas, spiest sulu, vārīt ievārījumu vai džemu, gatavot desertus, cept pīrāgus.

* Plaši izmanto kosmetoloģijā, kur visdažādākajos veidos apelsīnus lieto cīņā ar sausu ādu. Maskas ar apelsīna mīkstumu lieliski bagātina ādu ar vitamīniem.

UZTURVIELAS

(100 g)

ūdens 87 g

olbaltumvielas 0,9 g

ogļhidrāti 8 g

organiskās skābes 1,3 g

šķiedrvielas 2,2 g

tauki 0,2 g

kalorijas 43 kilokalorijas  

 

APELSĪNA ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS: 

 

* Miziņā esošā pektīna dēļ, ēdot apelsīnu, rodas sāta sajūta. Tā kā tajā ir zems kaloriju daudzums, apelsīns ir piemērots auglis tievētājiem. Pektīns labvēlīgi iedarbojas uz kuņģa un zarnu trakta darbību.

* Pazemina holesterīna līmeni asinīs un ir efektīvs profilaktisks līdzeklis pret sirds un asinsvadu slimībām.

* Stiprina imunitāti, spēcina organismu un veicina vielmaiņu.

* Lielisks palīgs cīņā pret vīrusu infekcijām.

* Labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmas un endokrīnās sistēmas darbību, labs enerģijas avots.

* Dietologi apgalvo, ka pāris apelsīnu nedēļā ir labs profilaktisks līdzeklis pret artrītu. 

RECEPTES: Saulaini sveicieni no apelsīna

Laiks izmantot īpaši sulīgos un gardos apelsīnus, lai dažādotu ēdienkarti un piešķirtu maltītēm vairāk saules un nedaudz eksotikas. Apelsīnus var izmantot ne tikai saldo ēdienu pagatavošanai. Tie vienlīdz labi piestāv arī svaigiem salātiem, vistas gaļai un ir neaizvietojami, gatavojot dažnedažādas marinādes, mērces un glazūras.

1. Cepti vistu stilbiņi apelsīnu un ķiploku glazūrā

SASTĀVDAĻAS:

1 kg vistas stilbiņu

2 apelsīni

2 ēdamkarotes tomātu mērces

10 g svaiga ingvera

1 laims

Knorr Menu garšvielu maisījums ar ķiploku vistas gaļai

PAGATAVOŠANA:

1. No apelsīniem izspiež sulu un bļodiņā sajauc ar garšvielu maisījumu.

2. Laimam norīvē zaļo miziņu, tad izspiež laima sulu. Ingvera sakni sarīvē, visu pievieno apelsīnu sulai ar garšvielām. Mērcē iemaisa divas ēdamkarotes tomātu mērces, visu labi sajauc.

3. Vistas stilbiņus nosusina, liek cepammaisā un pārlej ar sagatavoto mērci.

4. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni stundu. Īsi pirms izņemšanas no krāsns cepammaisu sadursta un uz dažām minūtēm vēlreiz liek atpakaļ cepeškrāsnī, lai stilbiņi iegūtu zeltainu un kraukšķīgu garoziņu.

5. Vistu stilbiņus pasniedz ar rīsiem, kam pievienoti kādi svaigi tropiskie augļi, piemēram, gatavi mango.

Cigoriņu salāti ar apelsīnu un ciedru riekstu mērci

 

SASTĀVDAĻAS:

150 g cigoriņu salātu

50 g valriekstu

80 g Gorgondzolas siera

50 g seleriju kātu

1 ābols

1 bumbieris

mērcei: 100 ml olīveļļas

             1 apelsīns

              10 g ciedru riekstu

              sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

1. Uz šķīvja izkārto cigoriņu salātu lapas, kurām virsū kārto pārējās sastāvdaļas: grauzdētus valriekstus, siera gabaliņus, pusgredzenos sagrieztus seleriju kātus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu un bumbieri.

2. No svaigi spiestas apelsīna sulas un olīveļļas pagatavo mērci, pievieno apceptus ciedru riekstus, sāli un piparus pēc garšas. Visu labi samaisa un pārlej cigoriņu salātu lapām ar pildījumu.

Cūkgaļas cepetis ar apelsīniem

 

SASTĀVDAĻAS:

cūkgaļas šķiņķis

apelsīni

medus

sinepes

muskatrieksts

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

1. No apelsīniem, sinepēm, medus, rīvēta muskatrieksta un pipariem pagatavo marinādi, ar to no visām pusēm bagātīgi ierīvē gaļu un kādu brīdi ļauj šķiņķim iemarinēties.

2. Gaļu liek cepammaisā vai ietin folijā, liek pannā un iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī cep 180 grādu temperatūrā aptuveni trīs stundas, ik pa laikam iepakojumu paverot un gaļu aplaistot ar izveidojušos marinādes šķidrumu.

3. Gaļas gatavību pārbauda, iegriežot tajā: izcepusies cūkgaļa nav sārta, ir sulīga, aromātiska un mīksta.

Vistas gaļas šašliks apelsīnu sulas marinādē

SASTĀVDAĻAS:

1 kg vistas filejas

100 ml apelsīnu sulas

1 ēdamkarote medus

½ čili pāksts

PAGATAVOŠANA:

1. Vistas fileju sagriež aptuveni vienādos paprāva kumosa gabalos, pārlej ar mērci, kas pagatavota no apelsīna sulas, medus un sīki sakapāta čili gabaliņiem. Visu labi izmaisa un kādu brīdi ļauj gaļai iemarinēties.

2. Gaļas gabaliņus vienus pašus vai pamīšus ar dārzeņiem ver uz iesmiņiem un grilē. Pasniedz ar dārzeņiem un mērci.

Krāsnī cepta vista apelsīnu mērcē

SASTĀVDAĻAS:

1 vesela vista

5 l apelsīnu sulas

4 tējkarotes angļu sinepju

1 sīpols

1 ēdamkarote sviesta

5 ēdamkarotes brūnā cukura

sāls, pipari

 

PAGATAVOŠANA:

1. Sakarsē cepeškrāsni. Vistu noskalo, nosusina, sagriež četrās daļās un liek cepešpannā.

2. Nomizo un kubiņos sagriež sīpolus, tos uzber vistai. Virsū uzliek sviesta gabaliņus, visu pārkaisa ar sāli un pipariem, pārlej ar apelsīnu sulu.

3. Gaļu liek cepeškrāsnī un 190 grādu temperatūrā cep 30 minūtes, tad vistas gabalus apgriež ar ādu uz augšu, pārkaisa ar brūno cukuru un cep vēl 15 – 20 minūtes, kamēr vista kļūst zeltaina. Ja cepšanas laikā vista paliek sausa, to vēl aplaista ar apelsīnu sulu.

4. Gatavu vistu pārliek servējamā traukā, uzvāra cepeša mērci un pārlej vistas gaļai. Pasniedz ar rīsiem vai salātiem.

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

SASTĀVDAĻAS:

3 kg skābētu kāpostu

2 – 3 apelsīni

1 ēdamkarote ķimeņu

brūnais Muscovado cukurs

PAGATAVOŠANA:

1. Lielā katlā liek kāpostus, pievieno ķimenes un pārlej ar ūdeni tā, lai kāposti būtu tikko apņemti. Uzvāra un pusstundu sautē uz lēnas uguns.

2. No apelsīniem izspiež sulu, to kopā ar cukuru pievieno kāpostiem. Katla saturu labi samaisa un uz nelielas uguns aptuveni 1,5 stundas turpina sautēt.

3. Kāpostus ik pa laikam apmaisa. Ja viss šķidrums izvārījies, lai kāposti nepiedegtu, pielej neaudz ūdens vai apelsīnu sulas.

4. Apelsīnu sulā štovētus kāpostus pasniedz ar cepeti.

Apelsīnu mērce

  

SASTĀVDAĻAS:

6 apelsīni

60 g pūdercukura

½ tējkarotes malta koriandra

½ tējkarotes malta ingvera

2 krustnagliņas

3 ēdamkarotes apelsīnu liķiera

PAGATAVOŠANA:

1. Trīs apelsīnus nomizo, atbrīvo no baltās miziņas un sagriež plānās šķēlītēs. No pārējiem apelsīniem izspiež sulu un samaisa to ar pūdercukuru.

2. Apelsīnu masai pievieno koriandru, ingveru un krustnagliņas – vāra, līdz masa sāk biezēt. Beigās pievieno apelsīnu liķieri, pagaida, kamēr virums uzmet pirmo burbuli. Noceļ no uguns un karstu pilda maza tilpuma traukos.

Mājās gatavotas apelsīnu sukādes

SASTĀVDAĻAS:

6 apelsīnu mizas (veselas)

2,5 glāzes cukura

1 tējkarote sāls

2 g citronskābes

ūdens

PAGATAVOŠANA:

1. Veselas apelsīnu mizas liek katliņā, pārlej ar 2 litriem auksta ūdens un uzvāra. Kad parādās pirmie burbuļi, samazina liesmu un uz lēnas uguns vāra 10 minūtes.

2. Novārītās mizas liek caurdurī un noskalo ar aukstu ūdeni. Ūdeni, kur mizas vārījās, izlej, mizas liek atpakaļ katliņā, atkal pārlej ar aukstu ūdeni un vēlreiz uzvāra. Kad parādās pirmie burbuļi, pievieno tējkaroti sāls. Pēc 10 minūtēm mizas caurdurī nokāš un vēlreiz noskalo aukstā ūdenī. Atkal mizas liek katliņā, pārlej ar jaunu devu auksta ūdens, vēlreiz uzvāra, nokāš un aukstā ūdenī atdzesē.

3. Atdzisušās apelsīnu miziņas sagriež apmēram puscentimetru biezās strēmelītēs.

4. Ber katliņā divas glāzes cukura, pārlej ar glāzi verdoša ūdens un visu uzvāra. Kad sīrups sāk burbuļot, tam pievieno sagrieztās miziņas un uz lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes, līdz sīrups gandrīz izvārījies. 5 minūtes pirms vārīšanas beigām sukādēm pievieno citronskābi.

5. Katliņa saturu lej caurdurī un notecina lieko sīrupu. Sukādes apvārta cukurā, izber uz cepampapīra vai pergamenta un vismaz 2 stundas ļauj nožūt. Tāpat gatavo arī citronu, mandarīnu, greipfrūtu sukādes.

Drupaču pīrāgs ar apelsīnu un biezpiena pildījumu

SASTĀVDAĻAS:

200 g sviesta

2 – 3 glāzes kviešu miltu

0,5 glāzes cukura

pildījumam:

                      200 g biezpiena

                       2 olas

                      1 apelsīns

                       glāze cukura

PAGATAVOŠANA

1. Izsijātos miltos iekapā aukstu sviestu, pievieno pusglāzi cukura. Ar rokām visas sastāvdaļas saberž drupačās.

2. Ietaukotā veidnē iekaisa pusi no visām drupačām.

3. Pagatavo pildījumu: ar karoti samīca biezpienu, pievieno olas, pusglāzi cukura, mazos gabaliņos sagrieztu apelsīnu ar visu mizu. Visu sablenderē.

4. Pildījuma masu liek uz veidnē esošajām drupačām, vienmērīgi izlīdzina un pārkaisa ar atlikušajām mīklas drupačām.

5. Pīrāgu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep, līdz tas gatavs.

Apelsīnu mafini

  

SASTĀVDAĻAS:

260 g miltu

2 tējkarotes cepamā pulvera

2 tējkarotes rīvētas apelsīnu miziņas

3 apelsīni

1 ola

150 g cukura

100 g sviesta vai eļļas

250 ml paniņu

PAGATAVOŠANA:

1. Lielā traukā iesijā miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, pievieno rīvētu apelsīna miziņu.

2. Citā traukā sakuļ olu, pievieno cukuru, izkausētu sviestu vai eļļu, pielej paniņas, pievieno apelsīnu gabaliņus – visu labi samaisa. Samaisa kopā miltus un olu masu. Ja vēlas, var pievienot drupinātus valriekstus, mandeles vai pistācijas.

3. Masu ar karoti sadala pa iepriekš ietaukotām cepamajām formiņām (ne vairāk kā divas trešdaļas no tilpuma) vai speciāliem vienreiz lietojamiem papīra groziņiem. Veidni ar mafiniem liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep 20 – 25 minūtes, līdz mafini iegūst zeltaini brūnīgu izskatu.4. Mafinus izņem no formas un pasniedz siltus ar pienu.