Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Katram savs ideālais matracis

"Nereti pircējs ir iepriekš pētījis informāciju un noskaņojies kādam vienam risinājumam, bet, izmēģinot dažādus matračus, izvēlas pavisam citu. Ideālais matracis ir tas, kurš ļauj savienot mūsu komfortu ar finansiālajām iespējām," stāsta veikala Matracis Tev vadītājs Māris Kalniņš © F64

Ar vārdu «gulta» cilvēki visbiežāk saprot vienu kopumu un neiedomājas par to, ka gulta sastāv no trim galvenajām daļām. «Ir rāmis, uz kura viss balstās, ir restes, uz kā tiek likts matracis, un trešā daļa – pats matracis. Rāmis ir tas, ko cilvēki redz un novērtē, bet tieši pārējās divas daļas nodrošina gulētāja sajūtas,» stāsta veikala Matracis Tev vadītājs Māris Kalniņš. Čehijas ražotājs Gumotex pazīstams Eiropas tirgū jau vairāk nekā 60 gadus un iemantojis labu reputāciju. Zīmola jaunais nosaukums ir Moravia Komfort. Iespējams izgatavot jebkura izmēra matraci un nodrošināt tam arī atbilstošas restes un rāmi.

Kāds matracis ir vislabākais – to nosaka pats gulētājs. Lai izvēlētos, uz matrača ir vismaz kādu brīdi jāpaguļ. «Kāda kundze nāca šurp sešas vai septiņas reizes un pa pusstundai gulēja uz dažādiem matračiem, līdz izvēlējās sev piemērotāko,» atceras Māris. «Šis ražotājs visus modeļus izstrādā kopā ar mediķiem ilgstošu pārbaužu un eksperimentu rezultātā, visi risinājumi ir pārdomāti un pamatoti, tomēr katram cilvēkam kāds no tiem šķiet labāks un kāds ne tik labs. Matracis gultai ir kā lieste apaviem. Nereti pircējs ir iepriekš pētījis informāciju un noskaņojies kādam vienam risinājumam, bet, izmēģinot dažādus matračus, izvēlas pavisam citu.»

Atsperes

Visnekomfortablākais ir matracis ar atsperu bloku, kaut gan ir cilvēki, kuri pie tiem pieraduši. Daudz ērtāks ir poketatsperu matracis, kur katra atsperīte ir atsevišķā kabatiņā, tam ir labāka punktu elastība un viena gulētāja grozīšanās netraucē otram, pat ja abiem ir atšķirīgs svars.

Materiāli

Nevajadzētu ļauties izplatītiem stereotipiem, kas pārlieku slavina, piemēram, kokosšķiedras matračus vai arī deklarē, ka porolons ir ļoti slikts materiāls. «Tehnoloģijas attīstās, tiek ieviesti jauni materiālu veidi un uzlaboti vecie,» skaidro Māris. «Šodien porolons kļuvis pavisam citāds, gaisa caurlaidīgs, ar atvērtu šūnu struktūru, un ražotājs dod tam 5–10 gadu garantiju. Agrāk pircējiem bija piesardzīga attieksme pret poliuretānu, bet tagad daudzi pārliecinājušies, ka tas dod labu miega kvalitāti. Ir poliuretāna matrači, kas praktiski pilnībā izjaucami, slāņi savienoti bez līmes, pateicoties dažādiem izgriezumiem, un tos var atvērt, apstrādāt ar putekļu sūcēju un atkal salikt. Tas paildzina matraču mūžu. Ilgāk kalpos matrači, kuriem izmantojamas abas puses un kurus lietotājs atceras četrreiz gadā apgrozīt, mainot vietām augšu un apakšu, galvgali un kājgali. Ļoti ērti, ja matračiem ir divpusēji pārvalki ar rāvējslēdzēju, kas ļauj pārvalku sadalīt divās daļās un vajadzības gadījumā mazgāt katru atsevišķi, bez grūtībām ievietojot veļasmašīnā.»

Restes

Ļoti bieži cilvēki nenovērtē gultas restu nozīmi. Ja mēs tēlaini salīdzinātu gultu ar mašīnu, tad matracim būtu amortizatoru, bet restēm – riteņu loma. Vienkārši dēlīši būtu kā veci koka riteņi, kas neko neamortizē. Jaunā tipa matračiem ir ļoti svarīgi nodrošināt ventilāciju caur apakšu, lai aizvadītu gulētāja ķermeņa siltumu un mitrumu. Ja matracis stāv uz pilnas vienlaidus virsmas, tas var no apakšas sākt pelēt. Arī restes nodrošina to, lai matracis nolietotos vienmērīgāk. Vienkāršākais variants ir aptuveni 7 cm plati, stingri un cieti dēlīši, starp kuriem ir tikpat liels attālums, tāpēc var gadīties, ka daļai matrača atsperu nav atbalsta. «Mēs piedāvājam lameļu restes, kas ir ap 3 cm platas ar tikpat lielu atstarpi, tāpēc jebkura atsperīte balstās uz lamelēm, turklāt lameles gumijotas plastmasas uzgaļos kustas ap savu asi, pieņemot visu spiedienu uz matrača pamatni, kas līdz ar to nenolietojas tik ātri. Izvēloties restes, kurām lielākajā svara zonā gulētāja gurnu līmenī ir piecas dubultās lameles, iespējams regulēt pamatnes cietību, kas nodrošina vienādu komforta līmeni gulētājiem ar dažādu svaru,» stāsta Māris.

Slimnieku ērtībām

Ja mājās ir slimnieks, kuram jāatkopjas pēc insulta, traumas vai operācijas, viņa un tuvinieku ērtībām var iegādāties gultas restes, kas aprīkotas ar motoru, lai nodrošinātu tādas pašas regulācijas iespējas, kādas ir funkcionālajām gultām slimnīcās; var izgatavot arī matraču pārvalkus no medicīniska auduma.