Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

PIEREDZE: Iedvesmo citus veselīgai maltītei

An­ni­ja Mi­hel­so­ne uz­ska­ta, ka, ēdot ve­se­lī­gi, ar lai­ku arī garš­as sa­jū­tas pil­nī­gi mai­nās un pro­duk­tiem ir ci­tā­da garš­a ne­kā ag­rāk. «Tad var no­vēr­tēt, cik ni­an­sēts un at­šķi­rīgs ir katrs za­ļu­miņš, dār­ze­nis vai aug­lis,» sa­ka saim­nie­ce © F64

Bloga upene.lv veidotāja Annija Mihelsone ir veselīga dzīvesveida piekritēja, ar savām zināšanām un pieredzi par visu dabisko un veselīgo savā portālā uzrunā un iedvesmo līdzīgi domājošos.

«Impulsu un iedvesmu sākumā man deva draudzenes, kuras toreiz, nu jau pirms apmēram astoņiem gadiem, sāka aizrauties un atklāja arī man daudzas lietas par veselīgo. Tad tas bija kaut kas pilnīgi jauns, par ko šeit, Latvijā, zināja maz un neviens par to arī nerunāja. Ieguvu zināšanas un sāku praktizēt svaigēšanu un vegānismu, par ko tolaik dzirdēju pirmoreiz. Kopš tā laika man šāds dzīvesveids ir tuvs un mīļš, lai gan līdz galam nepiederu ne pie viena, ne otra. Man patika šāda filozofija, sāka aizraut, tā viegli un nevienam speciāli neuzbāžoties, arī man apkārtējie cilvēki sāka jautāt dažādas receptes un padomus. Vienmēr ir vēlēšanās pamēģināt kaut ko jaunu un tajā visā iet vēl dziļāk,» atzīst blogere Annija Mihelsone.

Mācās no visa

Kad mācījusies 9. klasē, apmeklējusi modeļu skolas nodarbības, un tad daudz vairāk ieinteresējusi uzturmācība. Tas arī devis pavērsienu Annijai veidot veselīgu ēdienkarti. «Sabiedrībā izveidojies priekšstats, ka modelēm nav veselīgs dzīvesveids, tās badojas, taču viņām ir svarīgi, lai maltīte ir pilnvērtīga un bagāta ar dažādiem vitamīniem un minerālvielām. Arī toreiz bija brīdis, kad biju nonākusi vietā, kur apstākļi un vide manu domāšanu ievirzīja veselības un sevis apzināšanas ceļos.» Veselīgas ēšanas tradīcijas Annija esot mantojusi no ģimenes, jo vecmāmiņai ir dārzs, kur tiek bioloģiski audzēti dārzeņi un zaļumi, no turienes vasarā atceļo arī augļi un ogas. «Viņa pēc profesijas ir ārste un vienmēr mācījusi, kāpēc ir svarīgi veselīgi ēst un ko tas dod organismam. Tuvie draugi praktizēja veselīgo, tas ir labs klimats, lai arī pašai ideja būtu pieņemama un aktuāla, – paraujies līdzi. Kad to sāku praktizēt, sabiedrībā veselīga dzīvošana vēl nebija tāds trends. Skolā sākumā visiem likās diezgan smieklīgi, ka starpbrīdī graužu salātlapas vai puķukāpostus.» Annijai atmiņā palicis, ka vecmamma bērnībā mudinājusi mazmeitu dzert burkānu sulu, taču tā neesot garšojusi. «Tagad esmu laimīga, ka varu no dobes izraut burkānu, bietes vai zaļumus un uzreiz arī izspiest sulu.» No vecmāmiņas gatavotajiem ēdieniem iemīļoti un visgaršīgākie šķiet krāsnī cepti dārzeņi. «Nevaru teikt, ka vecmāmiņa aizrautos, piemēram, ar kvinoju vai lēcām, bet zinu, ka ēdienreizē vienmēr pasniegs dažādos veidos pagatavotus dārzeņus. Viss ģeniālais noteikti ir vienkāršs!» Savukārt no mammas Annija iemācījusies virtuvē radoši izpausties un eksperimentēt, lai ēdiens nav vienveidīgs. «Mamma vienmēr virtuvē ļāva man patiešām izpausties, kaut arī katru reizi, arī tagad, sasmērēju kaudzi netīriem traukiem. Agrāk arī nereti mācēju daudzus produktus savienot kopā tā, ka pēc tam ēdiens nebija nedz garšīgs, nedz ēdams. Nosodījumu nesaņēmu, drīzāk gan uzmundrinājumu, ka nākamajā reizē darīsim citādāk un viss sanāks labi. Kopā atklājām dažādus garšvielu izmantošanas principus, ko pašlaik, ikdienā gatavojot, nav jābaidās lietot. Par to, ko protu uzburt virtuvē, varu tikai pateikties saviem mīļajiem.»

Bez dārzeņiem neiztiek

Jaunā sieviete uzturā nelieto gaļu, reizēm izvēlas zivis, taču ēdienkarti bez dārzeņiem nespēj iedomāties. «Apmēram pirms četriem gadiem gavēju un sapratu, ka bez gaļas jūtos daudz labāk – ne tikai fiziski, bet arī emocionāli.» Viņa ir zupu mīļotāja, tām klāt pievieno pupiņas, lēcas, kvinoju, lai bagātinātu garšu un tā būtu pēc iespējas pilnvērtīgāka. Bieži gatavo arī dažādus sautējumus. No dārzeņiem iecienīti saldie kartupeļi, kurus pievieno pie zupām un citiem ēdieniem. Taču parastie kartupeļi ne visai garšo. «Nesaprotu tos, kuri saka, ka kartupeļi ir otrā maize – tajā momentā ēdienkarte ir tik aprobežota un vienveidīga. Latviešiem vajag iziet ārpus gadu simtiem ieliktajiem rāmjiem, jo ir tik daudz dažādu augu izcelsmes produktu (ne tikai ierastie graudaugi vai pākšaugi), par ko cilvēki nemaz nezina un veikalos tiem plauktiem iet garām. Tāpat arī, ja baltos rīsus aizvietotu ar brūnajiem, un citus rafinētus produktus ar pilngraudiem, tad cilvēki maltītes uzturvērtību un savu veselību krasi pamainītu. Mans vīrs Ģirts arī ir liels kartupeļu fans, taču, mums dzīvojot kopā, viņa ēdienkarte ir krietni mainījusies un garšu sajūta kļuvusi arī bagātīgāka,» saka Annija, kas gatavo arī viņa iemīļotos ēdienus un pretī saņem uzslavas par prasmēm. Pašai dārzeņu topā ir kālis, selerijas sakne, brokoļi un zaļumi, kas piešķir svaigumu ēdienam. Pavisam nesen sākusi daudz vairāk izmantot puravu, dažbrīd tas izkonkurē ķiploku.

«Ar vīru ceram un sapņojam nākotnē atvērt restorānu, kurā piedāvāsim veselīgus ēdienus, lai apmeklētājiem parādītu un viņi varētu novērtēt, ka veselīgs ir arī garšīgs, bagātīgs un interesants. Viņš secina, kurus no maniem gatavotajiem ēdieniem varētu iekļaut ēdienkartē,» stāsta Annija, kura agrāk strādājusi par pavāri, taču daudz ko virtuvē apguvusi pašmācības ceļā.

Uzturs un veselība

Katrā pusdienu vai vakariņu maltītes reizē jaunā saimniece pasniedz arī salātus. Parasti dažādiem zaļajiem salātiem pievieno lapu kāpostus, vasarā – tomātus un gurķus, pavasarī – redīsus, burkānu, avokado, dīgstus – to visu galvenokārt viņa iegādājas ekoveikalos vai no zināmiem zemniekiem. «Vīrs ir sajūsmā, ja salātiem pievieno arī kādu augli – bumbieri, mango vai apelsīnu, ogu sezonā eksperimentēju arī ar tām. Mērcei izvēlos kādu no etiķiem, eļļu, medu, apelsīnu vai cidoniju sulu, nedaudz cukuru un sāli. Galvenais, lai veidotos labs kontrasts starp saldo un skābo. Variēju arī ar garšaugiem.» Agrāk Annija daudz visur pievienojusi kariju, tagad tas mazliet apnicis, tāpēc izvēlas timiānu, rozmarīnu, koriandru, baziliku.

Rītu Annija sāk ar brokastīm, bet ap pusdienlaiku pagatavo dārzeņu un augļu kokteili. Ziemā brokastīs priekšroku dod biezputrām, cenšoties izvēlēties bezglutēna produktus, vakaros rituāls – dzert zāļu tējas. Tagad, pavasarī, bauda enerģijas boles no augļiem un ogām, kas līdzinās smūtijiem, tikai ir biezākā konsistencē. Tās papildina auzas vai kvinoja, rieksti, sēklas un kāds superfood – makas sakne, kaņepju proteīns u.c. Rosīties virtuvē sanāk katru dienu, jo maltītes galvenokārt gatavo un ietur mājās, siltie ēdieni parasti ir vakarā, kad ģimene var būt kopā un nesteidzoties uzzina, kā otram veicies dienas gaitās. «Pērkot produktus, pētu to sastāvu un izcelsmi. Investējot kvalitatīvākos un līdz ar to dārgākos produktos, ir garantija, ka nenāksies slimot un būs labāka pašsajūta.» Protams, pa retam un svētkos viņa atļaujas arī kādu neveselīgāku našķi, taču visbiežāk tos gatavo pati no žāvētiem augļiem, riekstiem, svaigām vai saldētām ogām, vai arī uzbur kādu svaigu kūku ar augļu pildījumu. «Mans gardums ir arī smūtijs, kurā cukurs jau ir pietiekami daudz. Svarīgi, lai tad, kad mācas virsū izsalkums, to remdētu ar kaut ko vērtīgu, nevis ar kalorijām bagātiem batoniņiem vai bulciņām,» uzskata Annija.

Upeni izpēta no A līdz Z

Apmēram pirms diviem gadiem Annija vispirms izlolojusi idejas, par ko rakstīs savā blogā, Annija atklāj arī sava upene.lv tapšanas vēsturi. «Gribēju dot vērtīgu informāciju citiem par veselīgu dzīvesveidu, parādīt un iedvesmot, cik tas ir aizraujoši un galvenais – vērtīgi. Kad nonācu līdz bloga veidošanai, ilgi domāju par nosaukumu, apmēram mēnesis pagāja, līdz tas atnāca. Idejas ģenerējās, un galvā šaudījās visādas domas, līdz upeni sajutu kā īsto.» Annija rūpīgi izpētījusi upeņu sastāvu, krāsu – vai būs piemērota viņas blogam. «Upeni pēc krāsas mēģināju it kā savienot ar sevi, kāda esmu es, kādas ir manas vērtības, uz ko tiecos un ko caur šo vērtīgo C vitamīna avotu vēlos dot. Finālā sapratu, ka upene brīnišķīgi saskan ar manu filozofiju.»

Šobrīd Annija ir mazuļa gaidībās, tāpēc arī blogošana mazliet atstāta malā. «Vēlos pamazām atteikties no piena, jūtu, ka tas nedod man viegluma sajūtu un prasa daudz organisma enerģijas, lai to pārstrādātu. Par sojas pienu neesmu sajūsmā, bet riekstu piens man patīk. Ar auzu un mandeļu pienu vāru biezputras, dažreiz pie zupām un sautējumiem pievienoju kokosriekstu pienu.»

Ņem dabas dāvanas

Annija teic, ka šobrīd vēl jo vairāk domā, lai ēdienkarte ir veselīga, lai tajā netrūktu dzelzs, tāpēc lieto spinātus, nātres, katru dienu dzer spirulīnas tabletes.

«No sākuma grūti saprast un pieņemt uzturā lietot dažādas nezāles. Taču, kārtīgi uzzinot, cik daudz tās var dot organismam, dodoties meklēt dārzā un saplūcot šīs dabas dāvanas, var iegūt ārkārtīgi lielu piepildījumu ne tikai fiziskai veselībai, bet arī emocionāli. Šāds ēdiens uzlādē, dod prieku un enerģiju no dzīvas dabas. Tur slēpjas daudzu svaigēdāju vai vegānu noslēpums – ēdiens ir dzīvs, pilnvērtīgs, kā arī daudzveidīgs. Gremošanai nav jāpatērē tik daudz enerģijas, kā lietojot daudzus smagi pārstrādājamus, cieti saturošus produktus, arī gaļu un pienu. Augu valsts produkti, augot dabīgos jeb bioloģiskos apstākļos, mijiedarbojas ar dabu, virzās uz augšu pretī saulei, līdz sasniedz savu produktīvo pilnbriedu. Ēdot veselīgi, ar laiku arī garšas sajūtas pilnīgi mainās un produktiem ir citāda garša nekā agrāk. Tad var novērtēt, cik niansēts un atšķirīgs ir katrs zaļumiņš, dārzenis vai auglis un citi produkti,» saka Annija Mihelsone.

Dateļu un Indijas riekstu enerģijas trifeles*

Sastāvdaļas:

200 g žāvētu dateļu

sauja kaltētu dzērveņu

3 saujas sadrupinātu kaltētu godži ogu

50 g attīrītu mandeļu

150 g Indijas riekstu

2 nelielas saujas zaļo griķu

2 saujas kvinojas

2 ēdamkarotes kaņepju

proteīna pulvera

sauja linsēklu

2 saujas čia sēklu

sauja melnā sezama sēklu

medus – pēc garšas

3–4 ēdamkarotes Raw kakao

2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas

Pagatavošana: dateles aplej ar siltu, ne karstu ūdeni un atstāj uz nakti mērcēties. Riekstus samaļ. Ja patīk lielāki gabaliņi, tad tos sakapā ar nazi. Arī zaļie griķi un kvinoja var būt kā kraukšķīgais elements. Izvēlas, vai tos sablenderē līdz miltu konsistencei vai liek tādus pašus. Nolej ūdeni, kas apliets datelēm, tām pievieno visas pārējās sastāvdaļas – riekstus, griķus, kvinoju, kaltētās ogas un sēklas, kā arī kakao. Ja šķiet, ka masai trūkst salduma, kas atkarīgs no datelēm, pievieno papildus medu. Ja mājās ir virtuves kombains, tad ideālu masu un ātru rezultātu var iegūt ar to, ja nav, tad pagatavot var arī vienkārši ar rokām. Masa ir gatava, kad visas sastāvdaļas var samīcīt vienā bumbā, tad no tās ņem tik daudz, lai izveidotu bumbiņu jeb trifeli. Svarīgi, lai masa turas kopā. Ja, visu savienojot, tā nav, tad jāsaprot, kā trūkst. Ja tās ir saistvielas, tad pievieno kokosriekstu eļļu, medu vai vēl dateles, ja gluži otrādi masa ir pārāk šķidra, tad nepieciešamas vairāk cieto sastāvdaļu – riekstu un sēklu. Gatavo trifeļu apviļāšanai un niansei var izmantot matcha zaļo tēju, kakao, sezama sēklas, kokosa skaidiņas, zaļos griķus, godži ogas, sezama sēklas, kas vien patīk.

* Trifelēm nav obligāti nepieciešamas visas nosauktās sastāvdaļas. Galvenais, lai ir dateles, rieksti un kakao. Pārējo var pievienot no tā, kas mājās ir līdzīgs minētajām un satur enerģiju radošas olbaltumvielas.

Svaigais nātru kokteilis

Sastāvdaļas:

2 līdz 3 saujas nātru

puse bumbiera

puse kivi

puse banāna

viena ceturtdaļa mango

glāze apelsīnu sulas

Pagatavošana: vispirms nātres sablenderē tikai kopā ar sulu, pēc tam pievieno augļus un vēlreiz sablenderē, līdz iegūst viendabīgu, nedaudz krēmīgu, bet svaiga kokteiļa konsistenci.