Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

SARUNA: Gandarījuma medusmaize

Atsaucot atmiņā bērnības garšas, Anete atzīstas, ka ir mammas gatavoto kartupeļu pankūku fane, bet siltas ģimeniskas jūtas raisot vaniļas, sviesta un siltu bulciņu smarža, kas saistās ar ģimenei piederošo konditoreju © F64

«Kamēr mācījos skolā, nemācēju pat īsti kartupeļus uzvārīt. Kad aizgāju dzīvot atsevišķi no vecākiem, sapratu, ka man tomēr patīk gatavot. Vienu brīdi pat apsvēru pavāres profesiju, bet tad nolēmu, ka tas nav mans aicinājums. Mans aicinājums ir būt skolotājai. Bet gatavošana ir mana sirdslieta,» saka skolotāja un logopēde Anete Gūtmane.

«Dzīvē sastapos ar vairākiem cilvēkiem, kuriem gatavošana patīk un kuri to dara profesionāli. Studiju laikos arī strādāju kafejnīcās un konsultējos ar pavāriem. Tā tas sākās,» aizraušanās aizsākumus atceras gatavotāja.

Kūku vasara

Visnopietnāk kūku cepšanai Anete pievērsusies, beidzot bakalaura studijas 2011. gada vasarā. Viņa atceras: «Kursa pasēdēšanā pēc izlaiduma nolēmu, ka šī būs mana kūku vasara. Pēc tam uzreiz iestājos maģistrantūrā un paralēli strādāju kafejnīcā, draugiem un paziņām ik pa laikam uzcepot kādu kūku. No mutes mutē izplatījās arī reklāma, un cilvēki sāka prasīt, lai kaut ko pagatavoju viņu pasākumiem un svinībām.» Vēlāk praktizējusies dažādās virtuvēs pie vairākiem profesionāļiem, Anete sapratusi, ka, lai šo nodarbošanos mīlētu, tas jādara hobija līmenī. «Apbrīnoju meitenes, kas strādā par pavārēm, tas ir smags darbs. Domāju, ja darītu to ikdienā, mīlestība kaut kur pazustu,» viņa pauž.

Gastronomijas mākslu Anete apguvusi, konsultējoties pie mammas un pētot literatūru resursus par ēst gatavošanu. «Varu stundām sēdēt pie pavārgrāmatas vai lasīt žurnālus un pētīt ēdienu fotogrāfijas,» viņas balsī jaušama sajūsma. «Mani interesē, kā iegūt garšu balansu, kā karamelizēt un darīt citas ikdienā neierastas lietas. Daru to nepiespiesti, eksperimentējot. Man nav grūti strādāt pēc receptēm, bet man ir grūti recepti uzrakstīt, jo strādāju pēc sajūtām,» savu gatavošanas manieri raksturo Anete.

Garšīgi un skaisti

Gatavošanas mākslā Anetei neesot īpašu trumpju, jo viņa uzskata, ka katram ēdienam ir savs šarms. «Sāļos ēdienus un uzkodas man labāk patīk gatavot mājas kompānijai, draugiem, savukārt kūkas ir tāda lielāka sirdslieta. Tās man padodas – tas ir mans lauciņš. Man nav pretenziju ne pret viena ēdiena gatavošanu, labprāt veidoju arī mazās uzkodiņas – rekords ir apmēram 600 dažādu veidu uzkodu sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru, kur piedalījos izstāžu atklāšanas organizēšanā. Katrai uzkodai jāpiešķir sava nianse, jāizdekorē ar kādu lapiņu, lai ir ne vien garšīgi, bet arī skaisti,» jaunā sieviete lepojas ar paveikto, atzīstot, ka pavisam saspringtās reizēs saukusi palīgā draugu. «Dažkārt, kad bijis grūti, šķitis, ka daru to pēdējo reizi, bet gandarījums pēc tam un apziņa, ka visiem viss garšo un patīk, ir fantastiska medusmaize. Ja jau sanāk, kāpēc neturpināt?» pesimisms ātri vien izgaist.

Lai gan darba dienu vakaros mājās sanāk būt diezgan vēlu, Anete tik un tā allaž izdomājusi, ko celt galdā vakariņās. Parasti tie esot kādi interesanti salāti. «Topā pašlaik ir spināti, avokado, krāsnī cepti brokoļi un siltā zilā siera mērce. Šis ēdiens reiz radās, saliekot kopā visu, kas ir ledusskapī,» viņa stāsta un priecājas, ka viņas draugam, ar kuru jau šovasar mīs gredzenus, garšojot viss Anetes gatavotais. «Vienreiz kopā ar viņu gatavoju kartupeļu pankūkas, kas it kā ir vienkāršs ēdiens, bet man kaut kas neizdevās un bija milzīgs kauns par sevi. Tās nebija ēdamas. Piededzināšana un citas ikdienišķas neveiksmes neskaitās, jo vienmēr kaut ko var izdomāt,» viņa ir optimistiska un teic, ka neveiksme arī jau sen aizmirsta.

Neveselīgas kaislības

«Klasika un mīļākā kombinācija manā virtuvē ir bietes, kazas siers un karamelizēti sīpoli. No šiem produktiem sanāk veselīgāka alternatīva picām. Esmu pamanījusi, ka, kopš neēdu gaļu, esmu sākusi ēst daudz citu veselīgu produktu, ko agrāk neēdu – sīpolus, bietes, spinātus. Tagad man tos pat kārojas,» viņa skaidro. Sekojot veselīga dzīvesveida principiem, produktus Anete cenšas iegādāties veikalos Idille, Dabas dobe vai atvest no laukiem. «Esmu pret masu produkciju. Tāpēc arī izvēlos neēst gaļu, jo ir grūti dabūt tīru gaļu no laimīgajām gotiņām. Tā, protams, sanāk dārgāk, bet, manuprāt, tas ir tā vērts, jo mēs esam tas, ko mēs ēdam,» viņa pārliecinoši pamato.

Par spīti centieniem apzinīgi ievērot pareizas ēšanas principus, Anetei ir arī dažas neveselīgas kaislības. Viena no tām – kartupeļu čipsi. «Labi, ka ir arī dažas veselīgākas alternatīvas, piemēram, Moore, kam esmu pastāvīgais klients. Arī mājās gatavoti plāni sagriezti kartupelīši ar sāli garšo līdzīgi. Nesen atvērtajā restorānā Zoste ir arī saldo kartupeļu čipsi, ko pasniedz kopā ar ēdienu. Un vēl man patīk Streetburger ēdiens,» kautri nosaka gatavošanas entuziaste un atzīst, ka «paretam jau var».

Laba kafija

Anete dēvē sevi par kaislīgu kafejnīcu apmeklētāju un neslēpj, ka cenšas pēc iespējas vairāk apmeklēt jaunas vietas un ļauties vēl nebaudītu ēdienu valdzinājumam. «Sanāk apmēram trīs četras reizes mēnesī. Agrāk sanāca biežāk, jo nebija tik daudz darāmo darbu,» viņa rēķina. Vienīgais, bez kā Anete nevar iztikt – laba kafija, sākot dienas gaitas, savās iemīļotajās kafejnīcās. «Zinu konkrētas vietas, kur var dabūt labu kafiju, un tur arī dodos. Manas iecienītākās ir kafijas no King Coffee service, kas pieejamas restorānā Mute, bārā Piens un arī pilsētas bārā Vest. Labprāt dodos pēc labi pagatavotas Illy kafijas uz Innocent cafe. Kad vienreiz pagaršo labu kafiju, kļūst skaidrs, ka paciņu kafiju vairs negribēsies. Vienīgi pie mammas – tur var dzert malto kafiju ar iebiezināto pienu un tā garšos fantastiski. Šim dzērienam piemīt sentimenta garša,» Anete stāsta par savu pieredzi.

Anetei patīk arī ceļot un braukt uz vecāku mājām Ventspils pusē. «Man patīk atpūsties pie jūras, tā ir vieta, kas mani iedvesmo un dāvā enerģiju. Vasarā ar draugiem braucam uz vindsērfinga semināru Akmensragā pie Pāvilostas, tur uz ugunskura gatavojam ēst, mielojamies ar zivtiņām. Atceros, vienu gadu ar draugu bijām aizbraukuši uz Pāvilostu pirmie, uzcēlām telti, sāka krēslot, draugs spēlēja ģitāru, es uz prīmusa gatavoju kartupelīšus ar lociņiem un dillītēm, fonā šalkoja jūra. Tās ir tik siltas atmiņas,» viņa veldzējas piedzīvotajā, atzīstot, ka tad, kad negatavo un nav skolotāja, labprāt ļaujas vienkārši laiskai atpūtai.

Vakariņas zvejnieku ciematā

Viens no ceļošanas baudu mērķiem esot arī citu zemju kafejnīcu iepazīšana un kafijas kultūras izzināšana. «Pēdējais spilgtākais ēšanas baudījums ceļojumā bija rudenī Maltā kopā ar draudzenēm. Bijām zvejnieku ciematā, pasūtījām vakariņas, un, lai tas viss satilptu uz galda, mums pienesa klāt vēl vienu galdu. Tur bija tik daudz jūras velšu un uzkodu. Es nezinu, kam viņi gatavojas, kad ēd,» atceroties piedzīvoto, smejas Anete un atzīst, ka pēc Maltā gūtā baudījuma ir grūti ļauties jūras velšu garšām Latvijā – viņa izvēlas produktus, ko piedāvā vietējie zvejnieki.

Ļaujoties izbaudīt ko unikālu, rodoties idejas un iedvesma arī pašas receptēm, ko pēcāk īstenot. «Visbiežāk receptes manā galvā rodas vienkārši mājās, guļot dīvānā, braucot transportā un klausoties mūziku vai skolā komunicējot ar bērniem un skaidrojot viņiem iespējamās kūku kombinācijas,» teic Anete, uzsverot, ka apzināti fantazēšanai ļaujoties tieši gatavošanas procesā. Kaislīgajai gatavotājai esot daudz piemēru, kam viņa labprāt seko gastronomijas mākslā. «Esmu mācījusies no daudziem populāriem Latvijas pavāriem, tāpēc ir grūti izcelt kādu konkrētu. Jebkurā vietā, kur aizeju, apbrīnoju iedvesmas un ideju pilnos cilvēkus. Tā arī veidojas manas receptes. Nebūtu labi kādu izcelt slavas saulītē, citādi kāds apvainosies,» Anete pasmaida un paliek korekta.

ANETES GūTMANES iemīļOTāKĀS RECEPTES

Biešu tarte tattin ar karamelizētiem sīpoliem un kazas sieru

SASTĀVDAĻAS (30 cm formai):

4 vidēja lieluma vārītas bietes

2 saldētas kārtainās mīklas plāksnes

30 g mīkstā kazas siera

3 karamelizēti lieli sarkanie sīpoli

2 ēd.k. balzamiko vai sarkanvīna etiķa

1 ēd.k. brūnā cukura

1 apelsīna sula

nedaudz sviesta pannas ietaukošanai

PAGATAVOŠANA: uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Trauciņā sajauc izvēlēto etiķi ar apelsīna sulu un cukuru un maisa, kamēr cukurs gandrīz izkusis. Ietauko pannas vai tartes formas virsmu ar sviestu, tad pannā ielej sajauktos šķidrumus.

Bietes sagriež ripiņās, klāj pannā un liek krāsnī karamelizēties apmēram 15–20 minūtes. Kamēr bietes karamelizējas, izrullē kārtaino mīklu tā, lai apklātu pannā izvietotās bietes. Izņem bietes no krāsns un pārklāj ar karamelizētiem sīpoliem. Tad visu pārklāj ar kārtaino mīklu, ar dakšiņu izdur pāris caurumus, lai mīkla neveidotu lielus pacēlumus. Cep apmēram 10 minūtes vai kamēr mīkla kļūst zeltaini brūna. Tarti izņem no krāsns un ļauj nedaudz padzist, tad liek uz šķīvja, apmetot tartes formu otrādi, lai bietes būtu virspusē.

Dekorē ar jaunajiem sinepju, saulespuķu, redīsu dīgstiem un svaigu kazas sieru.

Siera kūka ar sāļo karameli

SASTĀVDAĻAS sāļajai karamelei: (sanāks kūkai un vēl pāri paliks, lai panašķotos):

250 g cukura

100 g sviesta

150 ml saldā krējuma (35%)

1 tējk. sāls (jūras vai Himalaju)

Sāļās karameles PAGATAVOŠANA: katlā ieber cukuru un uz vidējas uguns to karsē, ar karoti maisot. Veidosies lieli cukuroti gabali, bet jāturpina karsēt un maisīt, kamēr izveidojas viendabīga brūna masa. Jāatceras, ka to nedrīkst piededzināt.

Kad cukurs ir pavisam izkusis, pievieno sviestu, turpinot maisīt apmēram vēl 3 minūtes. Tad lēnām pievieno saldo krējumu un vāra vēl apmēram 1 minūti. Noņem no uguns un iemaisa sāli. Pirms lietošanas ļauj atdzist.

SASTĀVDAĻAS kūkas pamatnei:

60 g lazdu riekstu (grauzdēti

un sasmalcināti)

60 g mandeļu riekstu (grauzdēti

un sasmalcināti)

50 g miltu (mandeļu milti

bezglutēna receptei)

100 g auksta sviesta

2 ēdamkarotes kļavu sīrupa vai tumšā cukura sīrups (ja gribas saldāku, pievieno vairāk)

pamatnes PAGATAVOŠANA: visas sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā un apmēram 10 minūtes ļauj pastāvēt. Veidni ietauko ar sviestu, pildījumu pilda formā un 20 minūtes atstāj ledusskapī. Tad uzsilda krāsni līdz 180 grādiem un liek cepties apmēram 15–20 minūtes.

SASTĀVDAĻAS pildījumam:

2 krēmsiera iepakojumi (2x180 g)

100 ml saldā krējuma

2 ēd.k. citrona sulas un

puse citrona miziņas

2 ēd.k. medus vai kļavu sīrupa

3 ēd.k. atdzisušas sāļās karameles

2 ēd.k. nedaudz uzsildītas sāļās karameles

Pildījuma PAGATAVOŠANA: krēmsieru, citronu, medu un saldo krējumu ar mikseri lēnā režīmā puto viendabīgā masā, tad paralēli pievieno atdzisušu sāļo karameli, kamēr izveidojusies viendabīga masa ar sāļās karameles gabaliņiem.

Visu pilda atdzisušajā riekstu pamatnē un liek ledusskapī uz stundu, lai sastingst. Kad pildījums sastindzis, pārlej ar karameli, kas nedaudz uzsildīta. Pēc tam liek ledusskapī uz vēl 20 minūtēm.