Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Salāti burciņā

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ko darīt, ja darbavietā nav iespējams pagatavot siltu ēdienu vai uzsildīt līdzi paņemto, bet tuvākās kafejnīcas apmeklējums katru darba dienu nav draudzīgs maciņam? Labs risinājums apetītes remdināšanai varētu būt salāti burciņā: pašu gatavoti, tie būs labākā un praktiskākā izvēle, kurā iespējams variēt gana daudz sastāvdaļu, lai maltīte ik dienu būtu gan garda, gan veselīga.

Ko ar ko likt kopā?

• Nav pamatojuma apgalvojumam, ka no salātiem nevar paēst. Var, ļoti labi var paēst, turklāt ieguvums no paša gatavotiem salātiem noteikti būs lielāks, nekā pusdienas pārtraukumā pievārējot porciju kartupeļu ar karbonādes šķēli. Gatavojot salātus, jāļaujas garšu eksperimentiem un jāievēro dažādība produktu izvēlē, tad arī rezultāts patīkami pārsteigs.

• Kā salātu pamata sastāvdaļas var izmantot kukskusu, bulguru, pastu, rīsus, pupiņas, grūbas, turku zirņus un citus apetīti remdinošus, veselīgus un garšīgus produktus.

• Zinot, kas būs salātu pamatā, izvēlas kādu dominējošo produktu – tā var būt vistas fileja, giross, vārīts šķiņķis, tvaicēts lasis, tuncis, garneles vai kas cits.

• Pusdienu salātus sātīgus un gardus padarīs siers, olas, rieksti, sēnes – tie visi lieliski sader ar jebkuru pamatproduktu.

• Ja gatavo veģetārus salātus, sāta sajūtas radīšanai gandrīz obligāts ir kāds piena produkts: no iecienītāko produktu plašā klāsta izvēlas sev tīkamāko – kādu cieto sieru, grilsieru, mocarellu, fetu, kazas sieru vai svaigo sieru.

• Neatņemama salātu sastāvdaļa ir dārzeņi – to nekad nebūs par daudz. Bez jau tradicionālajiem tomātiem un gurķiem salātus var papildināt ar cukini, avokado, redīsiem, puraviem, kāpostiem, ziedkāpostiem, bietēm, baklažāniem, sīpoliem un citiem dārzeņiem, kas ar savu garšu iederas salātu kopējā garšu buķetē.

• Dārzeņu garšu lieliski spēj papildināt kāds auglis – piemēram, bumbieris, melone, granātābols, taču šo uzskaitījumu katrs var papildināt pēc savas izvēles.

• Lai salāti būtu veselīgāki, jo īpaši tagad, pavasarī, tos noteikti papildina ar lapu salātiem – spinātiem, rukolu, romiešu salātiem, Ķīnas kāpostiem, biešu lapiņām.

• Salātus noteikti jāpapildina ar diedzētiem dīgstiem vai zaļumiem.

Par mērcēm

• Mērce salātiem ir kā punkts uz «i». Tieši šī sastāvdaļa visbiežāk ir pati svarīgākā, jo veido salātu kopējo garšas buķeti. Nav būtiski, vai mērci gatavo no olīveļļas un citrona, no jogurta vai kādām citām sastāvdaļām – jo svaigāka tā būs, jo gardāki būs salāti.

• Jāatceras: salāti pilnībā zaudē savu garšu, ja tos ar mērci sajauc uzreiz, nevis brīdi pirms ēšanas. Ja ir iespēja, mērci iepilda atsevišķā trauciņā. Ja vairākus traukus nevēlas izmantot, mērci iepilda burciņas pašā apakšā un ievēro secību pareizai salātu izkārtošanai. Mērce var būt arī pesto, grieķu jogurts,kas sajaukts ar sinepēm, citronu sulu un garšvielām, balzamiko etiķis.

PADOMS

• Ja grib, lai uz darbu līdzi paņemtie salāti būtu tikpat garšīgi kā tikko mājās gatavoti, jāievēro vairākas nianses, kas ietekmē to garšu.

• Burciņas apakšā vienmēr jāpilda šķidrākās sastāvdaļas, tas nozīmē – mērcei jābūt pirmajai, ja vien to nepilda atsevišķā traukā.

• Nākamajā kārtā liek sulīgākos dārzeņus: gurķus, tomātus, papriku, jo tie saskarsmē ar mērci nezaudē garšu.

• Aiz sulīgajiem dārzeņiem nākamajās kārtās var likt pārējos dārzeņus. Ja tie ir vairāki, dārzeņus liek pa atsevišķām kārtām un nesamaisa kopā.

• Dārzeņu un pārējo produktu kārtas nobeidz ar lapu salātiem.