Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VIRTUVĒ: Veselīgi – tas nozīmē arī garšīgi

Kafijas kokosdzēriens © F64

Projektu vadītāja Annija Apsīte veselīgas ēšanas paradumiem pievērsusies, kad iepazinusies ar draugu Kristapu. Interneta vietnē izveidojusi arī savu blogu par ēst gatavošanu, ar kuru pirms tam bijusi uz «jūs».

«Drauga mamma fantastiski gatavoja, un sāku domāt: ko lai daru?, jo viņš bija pieradis garšīgi paēst. Tad laikam manī pamodās arī sievišķīgā sacensība. Apmēram pirms trīs gadiem sāku nopietnāk pievērsties virtuves lietām, bet draugs ieminējās, ka receptes vajadzētu pierakstīt,» ēst gatavošanas pirmsākumus un bloga izveidošanas vēsturi atceras Annija. Viņa šaubījusies, vai būs interesenti, kuri vēlēsies to visu lasīt, jo blogu ir daudz, taču finālā nolēmusi radīt savējo - Annijas virtuvē (www.voila.lv), jo ne visur veidotāji pievērš lielu uzmanību veselīgai ēdienkartei. Tā tapšanā tagad piedalās arī draugs Kristaps - veido sadaļu Pusdienu mednieks -, kurš ļoti iedvesmo Annijas darbošanos virtuvē. Blogā viņš dalās ar iespaidiem, kas radušies, apmeklējot dažādas ēstuves un nobaudot tajās maltīti. Savā blogā Annija ierakstījusi, ka sākumā nemaz nav nojautusi, ka tā veidošana viņu tā aizraus, lai gan paņem daudz laika.

Eksperimentē: patīk vai nepatīk

Bērnībā bijusi alerģiska - nav varējusi lietot kviešus, piena produktus, olas, medu, šokolādi un citrusaugļus. «Vairāk bija produktu, kurus nevarēju lietot uzturā, nekā to, kurus varēju. Alerģija man pārgāja, bet tad es secināju, ka ne no visiem produktiem labi jūtos. Tad nolēmu eksperimentēt - kas man patīk un kas nepatīk.» Pirmie blogeres eksperimenti sākušies ar kviešu miltu produktiem, domājot par to, ko lietot uzturā, un sajūta bez tiem ikdienas ēdienkartē bijusi fantastiska. Annija teic, ka ēdienkartē vēl lielākā apjomā parādījušies dārzeņi un augļi. Viņa kļuvusi par pastāvīgu tirgus apmeklētāju un sajūsminās, ka tur var atrast daudz labu produktu. Eksperimentos, protams, ietilpa arī dažādi graudaugi - griķi, prosa, kvinoja, kukurūza, turku zirņi, rīsu un kukurūzas milti. «Daudziem šķiet, ka visās ēdienreizēs obligāti jābūt gaļai. Sāku par to interesēties un aizdomājos, vai tas tā tiešām ir,» teic bloga veidotāja. Pati sākusi mazāk ēst gaļu, taču par veģetārieti nav kļuvusi, lai gan blogā ir daudz veģetāru recepšu. «Daudz lielāks izaicinājums ir pagatavot kārtīgu maltīti bez gaļas, nevis ar to.» Veidojot blogu, viņa vēlas parādīt, ka veselīgi - tas ir arī garšīgi. Annija stāsta, ka gaļu lieliski var aizvietot ar lēcām, kas ir bagātas ar proteīnu un arī lētāks produkts. «Uz veselības rēķina, manuprāt, nevajadzētu ekonomēt. Kopš esmu sākusi veselīgi ēst, praktiski neslimoju. Esmu arī secinājusi, ka veselības uzturēšanai nav nekas labāks par sabalansētu uzturu.»

Sniedz padomus citiem

Tā kā Annija aktīvi blogo, tad bloga apmeklētāji sākuši rakstīt un lūguši, lai viņa sniedz padomus, palīdz sastādīt uztura plānu, lai nomestu lieko svaru. Vairāki uzņēmumi ar saviem ražotajiem produktiem izteikuši vēlēšanos sevi prezentēt viņas blogā. «Jūtos glaimota, jo nav jau tā, ka es būtu profesionāla dietoloģe kā Lolita Neimane. Taču es patiešām daudz lasu zinātniskos rakstus par veselīgu uzturu, jo tas mani aizrauj.» Blogā cenšoties dot citiem padomus, piemēram, ka pankūku mīklai obligāti nav jāpievieno kviešu milti, bet tos var aizstāt ar kukurūzas putraimiem, rīsu miltiem. «Tā kā meklēju dažādas alternatīvas, tad olas aizstāju ar linsēklām. Vienu kārtīgu karoti linsēklu samaļu kafijas dzirnaviņās, pievienoju nedaudz ūdens. Tās uzbriest, kļūst ķepīgas un pilda olu funkciju.»

Putru vāra ūdenī

Stāstot par saviem ēšanas paradumiem, Annija teic, ka no rīta neiztrūkstošas ir brokastis. Tajās parasti ir veselīga biezputra. «Putru gatavošana - tā man bija jauna pasaule, kas jāatklāj, jo to var pagatavot dažādos veidos un variācijās.» Nesen sākusi vārīt putru no prosas, kukurūzas un auzu pārslām, ko papildina ar sviestu vai kokosriekstu pienu. Tā kā šobrīd viņai topā ir prosa, tad tā sastāvā ir pārsvarā. «No kokosriekstu piena esmu kļuvusi atkarīga, tas man garšo, un pievienoju visur - mērcēs, zupās, putrās, dzērienos. Putras vāru ūdenī, tās labāk uzbriest, tikai pēc tam var pievienot nedaudz piena. Cilvēki, kas pagaršo, nemaz to nenojauš. Tiem, kuri skaita kalorijas, ūdens ir vēl viens pluss, vārot putru.» Annija pie putras pievieno arī kakao, un putra garšojot pēc saldēdiena. Viņa ir neizpratnē, kāpēc daudz labu produktu netiek novērtēti, piemēram, kvinoja, ķirbis. «Ikdienā ēdu vienkārši. Varu ēst griķus ar sviestu, no kura man ir grūti atteikties. Pusdienās izvēlos kaut ko no graudaugiem, salātus vai gaļu.» Ar garšaugiem pārlieku neaizraujas, patīk asi ēdieni, tāpēc biežāk izmanto čili, dažādus piparus, baziliku, arī kanēli, vaniļu un muskatriekstu.

Nekad otrreiz negatavo

Annijai patīk eksperimentēt ar jauniem produktiem, un viņa neslēpj, ka ieturēt maltīti ārpus mājas esot grūti, jo esot ne tikai veselīga uztura piekritēja, bet arī izvēlīga. «Mīļākais ēdiens ir mājās gatavots, tāpēc bieži vien, kad nākas ēst ārpus mājas, vispirms domāju par to, lai varētu normāli paēst, nevis, lai ēdiens būtu interesants.» Pieredzējusī ēst gatavotāja priecājas, ka Latvijā attīstās veselīgā domāšana un tiek ražots daudz labu, veselīgu produktu. Viņai esot grūti nosaukt, kurš ēdiens ir vismīļākais. «Man raksturīgi, ka gandrīz nekad negatavoju vienu un to pašu ēdienu, kaut ko no sastāvdaļām pamainu. Nekad arī negatavoju pēc receptēm.» Nesen spiedusi burkānu sulu, bet no biezumiem, kam pievienoja medu, dateles un riekstus, izveidoja bumbiņas un apviļāja tās sēkliņās. Annijai garšo arī kūkas, sākusi pievērst uzmanību svaigajām. Pamēģinājusi pagatavot kūku, kurai par pamatu izvēlējusies valriekstus, Indijas riekstus, dateles, aprikozes un grilētas auzu pārslas un pa virsu kārtojusi izmērcētus, blenderētus Indijas riekstus krēmsiera vietā, kurus papildinājusi ar kokosriekstu krēmu un ananasiem. Viņa iesaka netradicionālas kūkas pamatnei pamēģināt arī prosas «biskvītu» parastā kviešu miltu biskvīta vietā.

Annijas Apsītes iemīļoti ēdieni

Kafijas kokosdzēriens

Sastāvdaļas: 1 tase espresso kafijas (izmantota zīmola Liegeois kafija Mano Mano), 150 ml sojas vai govs piena, 30 ml kokosriekstu piena, saldinātājs pēc izvēles.

Pagatavošana: liek sildīties pienu. Nedrīkst sagaidīt tā vārīšanos, tam jābūt karstam (apmēram 70 grādu). Pienu liek putoties (Annija atklājusi, ka lielisks piena putotājs ir kafijas kanniņa, kurā uzsildīto pienu presē uz leju, augšu, un turpina, kamēr izveidojas brīnišķīgas putas - I. Z.). Saputoto pienu lej glāzē. Lēnām glāzē ielej arī kokosriekstu pienu. Gatavu espresso lej pa virsu dzērienam un priecājas par skaisto rezultātu.

Kukurūzas kraukšķi

Sastāvdaļas:

60 g kukurūzas putraimu,

50 g rīsu miltu,

3 linsēklu olas (maltas linsēklas, sajauktas kopā ar siltu vai istabas temperatūras ūdeni, atstāj uzbriest, 3 ēdamkarotes linsēklu, 30 ml ūdens, lai sanāk bieza konsistence),

50 ml kokosriekstu krēma,

sāls, kanēlis (pa šķipsnai),

cukurs, medus/agave - 2 tējkarotes vai stēvija 1/4 tējkarotes,

dekorēšanai apelsīnu miziņas un smiltsērkšķi,

saldskābs ievārījums.

Pagatavošana: 60 g kukurūzas putraimu aplej ar verdošu ūdeni, uzliek kādu brīdi kaut ko virsū, lai nedaudz uzbriest. Lieko ūdeni drošāk nolej nost, pēc tam, ja nepieciešams, varēs atkal pievienot. Pa šo laiku gatavo linsēklu olas. Kad kukurūzas uzbriedušas, pievieno miltus, linsēklu olu un mazliet ūdens, ja nepieciešams. Skatās, lai nav pārāk šķidrs - neturēsies kopā. Pievieno kokosriekstu krēmu. Liek uz sakarsētas pannas karoti mīklas. Lielisks papildu aromāts būs, ja kraukšķi tiks cepti kokosriekstu eļļā. Pasniedz ar rīvētām apelsīnu miziņām, smiltsērkšķiem un saldskābu ievārījumu. Šo pašu recepti var lieliski pielāgot, pasniedzot sāļajā variantā - ar biezpienu, krējumu un lociņiem.

Biešu salāti ar Indijas riekstiem

Sastāvdaļas: 2 nelielas bietes, puse saujas Indijas riekstu, puse saujas saulespuķu sēklu, neliels gurķis, spinātu sauja, 1 ēdamkarote bazilika pesto, balzamiko krēms, svaigs kazas siers.

Pagatavošana: sagriež gurķus un bietes nelielos gabaliņos, apgrauzdē saulespuķu sēklas un Indijas riekstus. Uz šķīvja kārto spinātu lapiņas, pa virsu liek bietes un gurķus. Apber ar grauzdētajām sēklām un riekstiem. Liek virsū gabaliņos sapluinītu svaigo kazas sieru. Pārlej ar bazilika pesto, dekorē ar balzamiko krēmu.