Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Viss par vir­ziņ­kā­pos­tiem

© publicitātes

Vir­ziņ­kā­pos­tu iz­man­to­ja­mā da­ļa uz­tu­rā ir ne­iz­plau­ku­sī zied­ko­pa – gal­vi­ņa. Šie kā­pos­ti uz­tur­vēr­tī­bas zi­ņā ir vēr­tī­gā­ki par gal­viņ­kā­pos­tiem, jo sa­tur vai­rāk vi­ta­mī­nu un mi­ne­rāl­vie­lu – se­viš­ķi kā­li­ju, fos­fo­ru, kal­ci­ju un dzel­zi. Tie ir vieg­li sa­gre­mo­ja­mi, jo sa­tur maz šķiedr­vie­lu, tā­pēc tos uz­ska­ta par di­ētis­ku pro­duk­tu. Vir­ziņ­kā­pos­tus dē­vē arī par Sa­vo­jas kā­pos­tiem. At­šķi­rī­bā no ci­tiem kā­pos­tiem tie iz­ce­ļas ar mai­gu garš­u, aro­mā­tu un su­lī­gu­mu. Iz­skats tiem ir ga­na pie­vil­cīgs un in­te­re­sants – ar kro­ko­tām za­ļām la­pām. Dau­dzi pa­vā­ri tos uz­ska­ta par kā­pos­tu nr. 1, jo ga­ta­vo­jot nav jū­ta­ma kā­pos­tiem rak­stu­rī­gā smar­ža un ēdie­nu klāsts ir ļo­ti daudz­vei­dīgs.

Vir­ziņ­kā­pos­tu CV

* Tie pir­mo rei­zi pa­rā­dī­jās Itā­li­jas grā­fis­tē Sa­vo­jā, tā­pēc arī ie­gu­va no­sau­ku­mu – Sa­vo­jas kās­pos­ti. Šīs grā­fis­tes zem­nie­ki pirm­ie sā­ka audzēt šo kā­pos­tu vei­du.

* 1957. ga­dā ta­jos kon­sta­tē­ja as­kor­bi­gē­nu, kurš, iz­šķīs­tot kuņ­ģī, ka­vē vē­ža šū­nu ra­ša­nos. Vē­lāk tas ti­ka at­klāts arī pā­rē­jos kā­pos­tu vei­dos.

* Vir­ziņ­kā­pos­tos ir 4 rei­zes vai­rāk tau­ku un par 25 pro­cen­tiem ma­zāk ce­lu­lo­zes ne­kā gal­viņ­kā­pos­tos, ta­ču pirm­ie ir mīk­stā­ki, ar uz­tur­vēr­tī­bām un ka­lo­ri­jām ba­gā­tā­ki.

* Vir­ziņ­kā­pos­ti mēdz būt di­vu vei­du – va­sa­ras kā­pos­tiem ir ļo­ti gai­šas la­pas, bet zie­mas kā­pos­tiem – tum­ši za­ļas.

* Lai no vir­ziņ­kā­pos­tiem va­rē­tu pa­ga­ta­vot mal­tī­ti, ne­pie­cie­šams no­ņemt vir­sē­jās la­pas, sa­griezt gal­vi­ņu četr­ās da­ļās un at­brī­vo­ties no ka­ce­na.

* Lai ēdiens iz­do­tos garš­īgs, ie­tei­ca­ma mi­ni­mā­la ter­mis­kā ap­strā­de. Jo il­gāk tos su­ti­nās, ceps vai vā­rīs, jo gan iz­skats, gan garš­a pa­slik­ti­nā­sies.

* Ve­se­las kā­pos­tu la­pas var iz­man­tot, lai pa­ga­ta­vo­tu šni­ce­les vai tī­te­ņus, bet sī­ki sa­smal­ci­nā­tas pie­mē­ro­tas sa­lā­tiem, zu­pām, arī sa­ce­pu­miem un pī­rā­giem.

* Jā­at­ce­ras, ka šis kā­pos­tu veids nav pie­mē­rots kon­ser­vē­ša­nai, skā­bē­ša­nai un ilg­sto­šai uz­gla­bā­ša­nai.

* Le­dus­ska­pī var uz­gla­bāt ne il­gāk par ne­dē­ļu.

Vir­ziņ­kā­pos­ti sa­tur glu­ta­ti­onu, kas ir spē­cīgs da­bisks anti­ok­si­dants. Tas aiz­sar­gā or­ga­nis­mu no kan­ce­ro­gē­no vie­lu kai­tī­gās ie­tek­mes, no­stip­ri­na ner­vu sis­tē­mu, re­gu­lē tās dar­bī­bu un aiz­ka­vē šū­nu no­ve­co­ša­nos.

Vir­ziņ­kā­pos­tu ārst­nie­cis­kās īpa­šī­bas:

* uz­la­bo sirds un asins­va­du sis­tē­mas dar­bī­bu;

* pa­līdz cī­nī­ties pret bez­mie­gu, sa­auk­stē­ša­nos;

* sa­tur vai­rāk C vi­ta­mī­na ne­kā cit­rus­aug­ļi, spē­ci­na ner­vus un imūn­sis­tē­mu;

* ie­tei­cams lie­tot, lai no­tie­vē­tu, jo sa­tur ce­lu­lo­zi, kas uz­la­bo gre­mo­ša­nu;

* īpa­ši ve­se­lī­gi bēr­niem un ve­cā­ka ga­da­gā­ju­ma cil­vē­kiem, jo or­ga­nis­mā vieg­li asi­mi­lē­jas;

* sa­stā­vā nav cie­tes un cu­ku­ra, tur­klāt vie­nī­gie no kā­pos­tiem, kas sa­tur cu­ku­ra spir­tu – man­nī­tu, tā­pēc ir pie­mē­ro­ti cil­vē­kiem, ku­ri sli­mo ar cu­ku­ra di­abē­tu.

Uz­tur­vēr­tī­ba

(100 g)

ka­lo­ri­jas 27 kilo­ka­lo­ri­jas

ol­bal­tum­vie­las 19,35 g

tau­ki 3,79 g

ogļ­hid­rā­ti 77,01 g

ūdens 1,2 g

Vir­ziņ­kā­pos­tos ir daudz vi­ta­mī­nu (A, A, B1, B2, B6 un PP), mi­ne­rāl­vie­lu (kā­lijs, fos­fors, kal­cijs, mag­nijs, nāt­rijs, dzelzs u.c.), tie ba­gā­ti ar amino­skā­bēm, ogļ­hid­rā­tiem un pek­tīn­vie­lām.

Da­ži vei­di, kā lie­tot vir­ziņ­kā­pos­tus:

* Tvai­cē un pa­sniedz ko­pā ar zi­vīm vai tvai­cē­tās la­pās ie­tin sa­ga­ta­vo­tās zi­vis.

* Sau­tē ko­pā ar vā­rī­tiem kar­tu­pe­ļiem, ķip­lo­kiem un sī­po­liem.

* Pil­da kā­pos­tu la­pas ar rī­siem vai kar­tu­pe­ļiem un mal­to ga­ļu.

* Pie­vie­no mi­nes­tro­nes zu­pai.

* Sau­tē, ga­ta­vo ma­ri­nē­tus kā­pos­tus ko­re­jie­šu gau­mē.

* Sau­tē ko­pā ar be­ko­nu un mā­jās ga­ta­vo­tiem ma­ka­ro­niem.

* Vā­ra bor­šču.

* Sa­rī­vē ko­pā ar bur­kā­niem un se­zo­nas dār­ze­ņiem, sa­jauc ar ābo­lu sid­ra eti­ķi, cu­ku­ru un sā­li, lai sa­lā­tiem vei­do­tos iz­ci­la garš­a.

* Sau­tē ko­pā ar spe­ķi un sī­po­lu, pa­sniedz ar olu nū­de­lēm.

* Ko­pā ar sa­blen­de­rē­tiem cu­kur­zir­ņiem vei­do krēm­vei­da ma­su, ko iz­man­to kā pie­de­vu.

RECEPTES

Sa­lā­ti Čet­ri kā­pos­ti

30 min

Sa­stāv­da­ļas:

ce­tur­tda­ļa no pa­ras­tā kā­pos­ta

ce­tur­tda­ļa sar­ka­nā kā­pos­ta

ce­tur­tda­ļa vir­ziņ­kā­pos­ta

300 g skā­bē­tu kā­pos­tu

2 apel­sī­ni

saiš­ķis pē­ter­sī­ļu

ēdam­ka­ro­te bal­za­me­ti­ķa

ēdam­ka­ro­te me­dus

ēdam­ka­ro­te so­jas mēr­ces

3 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

2 ķip­lo­ka dai­vi­ņas

sī­pols

ore­ga­no

Pa­ga­ta­vo­ša­na: pa­ras­to kā­pos­tu, sar­ka­no un vir­ziņ­kā­pos­tu sa­smal­ci­na. Apel­sī­nu no­tī­ra, sa­da­la pa dai­vi­ņām, sa­smal­ci­na pē­ter­sī­ļus. Sa­jauc eti­ķi, me­du un so­jas mēr­ci, pie­vie­no ore­ga­no un pa­kā­pe­nis­ki – eļ­ļu. Pie­vie­no sa­smal­ci­nā­tu ķip­lo­ku un sī­po­lu. Sa­mai­sa. Liek uz šķīv­ja kār­tām da­žā­dus kā­pos­tu vei­dus. Vir­sū liek apel­sī­na dai­vi­ņas un pār­lej ar mēr­ci.

Krēm­vei­da zu­pa ar vir­ziņ­kā­pos­tiem

30 min

Sa­stāv­da­ļas:

400 g vir­ziņ­kā­pos­tu

400 g kar­tu­pe­ļu

2 bur­kā­ni

2 sī­po­li

kū­pi­nā­ta de­sa

120 ml skā­bā krē­ju­ma

olīv­eļ­ļa

sāls

pi­pa­ri

Pa­ga­ta­vo­ša­na: uz pan­nas eļ­ļā ap­cep vi­sus sa­griez­tos dār­ze­ņus, kam pie­vie­no­tas garš­vie­las. Liek kat­lā un vā­ra zu­pu, pie­vie­no sal­do krē­ju­mu un vēl vā­ra, ka­mēr vei­do­jas krēm­vei­da kon­sis­ten­ce. Pirms pa­snieg­ša­nas pie­vie­no zu­pai sa­griez­tus kū­pi­nā­tas de­sas ga­ba­li­ņus.

Pil­dī­tas vir­ziņ­kā­pos­tu la­pas

Sa­stāv­da­ļas:

vir­ziņ­kā­pos­ta vi­dē­jās la­pas

avo­ka­do

vā­rī­ta ola

sal­do kar­tu­pe­ļu nū­de­les

ap­cep­tas be­ko­na šķē­lī­tes

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kā­pos­ta la­pas at­da­la no ka­ce­na. Pā­rē­jās sa­stāv­da­ļas sa­smal­ci­na un iz­kār­to uz kā­pos­ta la­pām, sa­tin un pa­sniedz ar ēdā­jam tī­ka­mu mēr­ci.

Vir­ziņ­kā­pos­tu pes­to

20 min

Sa­stāv­da­ļas:

ķip­lo­ka dai­vi­ņas

kal­tē­ta rau­de­ne

vir­ziņ­kā­pos­ta vi­dē­jās la­pas

to­fu siers

cit­ro­na su­la

sar­ka­nā pap­ri­ka

sāls

pi­pa­ri

eti­ķis

In­di­jas riek­sti

ūdens

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kā­pos­ta la­pas at­da­la no ka­ce­na. Pā­rē­jās sa­stāv­da­ļas sa­smal­ci­na, pa­ga­ta­vo ma­ri­nā­di no eti­ķa, ūdens, cit­ro­na su­las, kam pie­vie­nots sāls, pi­pa­ri un rau­de­ne. Sa­mai­sa riek­stus, pap­ri­ku, to­fu sie­ru un pār­lej ar ma­ri­nā­di. Pil­dī­ju­mu liek kā­pos­tu la­pās, vei­do­jot tī­te­ņus.

Tvai­cē­ti vir­ziņ­kā­pos­ti ar gra­nāt­ābo­lu un kar­tu­pe­ļu čip­siem

50 min

Sa­stāv­da­ļas:

vir­ziņ­kā­posts

gra­nāt­ābols

ķip­lo­ka dai­vi­ņas

roz­ma­rīns

la­pu kā­pos­ti

ūdens

olīv­eļ­ļa

či­a sēk­las

Pa­ga­ta­vo­ša­na: vir­ziņ­kā­pos­tus sa­griež ga­re­nis­ki. Uz­kar­sē ūde­ni, ie­liek ta­jā kā­pos­tus, sa­smal­ci­nā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas un roz­ma­rī­na za­ri­ņu. No­blan­šē tos. Uz­kar­sē ce­peš­krās­ni, liek uz pan­nas sa­smal­ci­nā­tus la­pu kā­pos­tus, ap­lais­ta ar olīv­eļ­ļu, uz­kai­sa sā­li un kar­sē 30 līdz 35 mi­nū­tes. Iz­ņem sēk­li­ņas no gra­nāt­ābo­la. Kār­to uz šķīv­ja kā­pos­tus, pār­kai­sa ar gra­nāt­ābo­la sēk­lām, či­a sēk­lām un uz­ber kā­pos­tu čip­sus.

Bro­kas­tu sa­ce­pums ar vir­ziņ­kā­pos­tiem un kar­tu­pe­ļu nū­de­lēm

20 min

Sa­stāv­da­ļas:

vir­ziņ­kā­pos­ti

avo­ka­do

sal­do kar­tu­pe­ļu nū­de­les

cep­ta ola

be­kons

ke­čups

Pa­ga­ta­vo­ša­na: at­da­la vir­ziņ­kā­pos­tu no ka­ce­na, pār­griež un no­blan­šē. Var arī ne­blan­šēt. Sa­smal­ci­na avo­ka­do. La­pas kār­to uz šķīv­ja, ap­smē­rē ar avo­ka­do, liek vir­sū kār­tām cep­tu olu, tad kar­tu­pe­ļu nū­de­les un sa­griez­tu be­ko­nu. Pār­lej ar ke­ču­pu vai ci­tu mēr­ci pēc sa­vas vēl­mes.