Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Pīrāgi – kārdinošie svētku vēstneši

© Agris Semēvics

Grauzdētu riekstu, sulīgu ogu džemu, asu piparu un kreftīga speķīša aromāti apvienojumā ar siltas mīklas drupačām klēpī ir vieni no īstenākajiem svētku vēstnešiem.

Ņemot talkā Latvijas Maiznieka daudzveidīgās gatavās mīklas, pīrāgu cepšana izvērtīsies vieglāka nekā jebkad agrāk. Un māja acumirklī pielīs ar sapņainu un siltu Ziemassvētku noskaņu.

Kārtainās rauga mīklas pīrādziņi ar biezpiena un dzērveņu pildījumu

Jo olas baltums ir želejveidīgāks, jo to vieglāk būs sakult. Jo vēsāks ir olas baltums un telpa, kur tas atrodas, jo tas būs stingrāks un apjomīgāks neatkarīgi no tā, vai tiek kults ar mikseri, virtuves kombainā vai ar putojamo slotiņu.

Sastāvdaļas: 

300 g Latvijas Maiznieka

kārtainās rauga mīklas

350 g biezpiena

100 g svaigu lielogu dzērveņu

100 g cukura

puse tējkarotes vaniļas cukura

30 g mandeļu skaidiņu

2 olu baltumi,

kanēlis

Pagatavošana: biezpienu, cukuru, vaniļas cukuru un maltu kanēli liek bļodā un rūpīgi sajauc. Masai pievieno vienu olas dzeltenumu un pārgrieztas lielogu dzērvenes, vēlreiz visu kārtīgi sajauc. Izrullē mīklu un veido kvadrātiņus, pa vidu tiem liek biezpiena masu. Kvadrātiņa vienu stūri pārloka, un abus sānus ar dakšiņas palīdzību aizspiež. Izveidotos pīrādziņus kārto uz ietaukotas cepampannas, apsmērē ar sakultu olas dzeltenumu un pārber ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un pirmās 7 minūtes cep 180 grādu temperatūrā, pēc tam, temperatūru palielinot līdz 200 grādiem, pacep vēl apmēram 10 minūšu, līdz pīrādziņi kļuvuši zelltaini brūni.

Piparkūku mīklas rulete

Jo olas baltums ir želejveidīgāks, jo to vieglāk būs sakult. Jo vēsāks ir olas baltums un telpa, kur tas atrodas, jo tas būs stingrāks un apjomīgāks neatkarīgi no tā, vai tiek kults ar mikseri, virtuves kombainā vai ar putojamo slotiņu.

Sastāvdaļas: 

50 g žāvētu plūmju

50 g žāvētu aprikožu

40 g dzērveņu marmelādes

30 g grauzdētu lazdu riekstu

30 g svaigu lielogu dzērveņu

300 g Latvijas Maiznieka

piparkūku mīklas

1 olas dzeltenums

Pagatavošana: žāvētos augļus, pusi no riekstiem, marmelādi un lielogu dzērvenes sasmalcina. Visas sasmalcinātās sastāvdaļas liek viena bļodā un kārtīgi samaisa. Tad izrullē piparkūku mīklu apmēram 5 milimetru biezumā, veidojot kvadrāta formu. Virsū izrullētajai mīklai kārto visus sasmalcinātos produktus. Sāk no vienas puses rullēt, veidojot rullīti. Uz cepampannas liek pergamenta papīru un uz tā izveidoto ruleti, kuru pārziež ar sakultu olas dzeltenumu un pārber ar atlikušajiem riekstiem. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep175–180 grādu temperatūrā apmēram 20 minūšu. Pasniedz atdzesētu.

Apaļie cepumi ar dzērveņu džema pildījumu

Sastāvdaļas: 

300 g Latvijas Maiznieka kārtainās mīklas

100 g dzērveņu džema

1 olas dzeltenums

Pagatavošana: mīklu izrullē apmēram puscentimetra biezumā. Ar apaļu cepumu formiņu izspiež aplīšus. Pusei no šiem aplīšiem pa vidu izspiež vēl mazliet mazākus aplīšus, veidojot gredzena formu. Visas mīklas gredzenu formiņas un aplīšus kārto uz cepampannas, kurā ieklāts pergamenta papīrs, un pārziež ar sakultu olas dzeltenumu. Tad liek sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā un cep 7–10 minūtes, līdz cepumi ir kļuvuši zeltaini brūni. Kad cepumi gatavi, liek tos atdzesēties. No atdzesētiem veido dubultos cepumus ar džema pildījumu: apakšējā kārtā liek aplīša veida cepumu, apsmērē ar dzērveņu džemu, un pa virsu liek gredzenu formiņas cepumus.

Receptes piedāvā restorāna Rīgas atslēga šefpavāre Gunita Rolova

Gada ziemīgajā, kā arī tumšākajā laikā restorāns Rīgas atslēga, kas atrodas pašā Vecpilsētas sirdī – Doma laukumā –, savus viesus lutina ar siltu un romantisku noskaņu, par ko gādā daudzo sveču bagātīgā gaisma. Ēdienkartē svētku laikā iemājo tradicionāli latviešu ēdieni.

Adrese: Doma laukums 8a, Rīga

Darba laiks: No 10:00 līdz pēdējam viesim

Promo materiāls tapis sadarbībā ar SIA "Latvijas Maiznieks".