Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

ZIEMASSVĒTKU DEGUSTĀCIJA: Kuri ir gardākie kāposti?

© f64

Vis­i zi­na, ka ce­pe­ša la­bā­kais draugs, pro­tams, ir skā­bē­ti kā­pos­ti. It se­viš­ķi, ja tos svēt­ku gal­dā ceļ sa­sau­tē­tus brū­nus. Dau­dzi skā­bē pa­ši, ne­va­ļī­gā­kie do­das kā­pos­tus pirkt. Žur­nāls Mā­ja tes­tē skā­bē­tos kā­pos­tus, ko šo­ziem pie­dā­vā liel­vei­ka­li.

Kas gud­rāks, zi­na teikt, ka no da­bas pro­duk­tiem or­ga­nis­ma at­tī­rī­ša­nai nav ne­kā la­bā­ka par kā­pos­tiem. Tos pel­nī­ti var saukt par or­ga­nis­ma skur­steņ­slau­ķiem, jo ta­jos eso­šais jods, hlors un sērs pa­līdz at­tī­rīt kuņ­ģi un zar­nu trak­tu, skā­bē­ti kā­pos­ti ma­zi­na stre­su, iz­va­da no or­ga­nis­ma šlak­vie­las un tok­sī­nus. Par cil­vē­ka ve­se­lī­bu rū­pē­jas da­bas do­tais kā­lijs, amino­skā­bes, dau­dzās mi­ne­rāl­vie­las, B gru­pas, C, K, PP vi­ta­mī­ni un ci­tas la­bās kā­pos­tos eso­šās lie­tas. To­mēr vis­iem skaidrs: kā­pos­ti vien­kār­ši ir gar­šī­gi.

 

 

DIM­DIŅ­KĀ­POS­TI skā­bē­ti, ar ābo­liem. Ne­sa­tur kon­ser­van­tus. 900 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Sa­stā­vā skā­bē­ti kā­pos­ti, sāls, 2% ābo­lu, cu­kurs, ķi­me­nes. 100 g pro­duk­ta ir 1,31% ol­bal­tum­vie­lu, 5,85% ogļ­hid­rā­tu un 0,22% tau­ku.

In­te­re­san­ta gar­ša, jo jū­tams ābo­lu skā­ņums. Pa­tīk, ka var iz­gar­šot ķi­me­nes, kas kom­bi­nā­ci­jā ar ābo­liem dod īpat­nē­ju asu­mi­ņu. Var­būt va­rē­tu tau­pī­gāk rī­ko­ties ar sā­li. Ēdē­ji pie­kri­ta, ka šie kā­pos­ti bū­tu gar­šī­gi sau­tē­ju­mā. Ja lik­tu sa­lā­tos, bū­tu vē­lams ne­daudz no­mēr­cēt. Pa­tī­ka­ma kon­sis­ten­ce – krauk­šķī­gi.

BIO skā­bē­ti kā­pos­ti ar bur­kā­niem. 900 g. Ra­žo­tājs SI­A Dim­di­ņi. Sa­stā­vā bal­tie gal­viņ­kā­pos­ti, 2% bur­kā­nu, sāls. 100 g pro­duk­ta ir 1,4 g ol­bal­tum­vie­lu, 4,1 g ogļ­hid­rā­tu un 0,2% tau­ku. Nāt­rijs 0,9 g.

Vis­iem vēr­tē­tā­jiem pa­ti­ka pi­kan­tā nots, krauk­šķī­gums un svai­gums. Da­ži do­mā­ja, ka to­mēr klāt va­ja­dzē­tu kaut ne­daudz ķi­me­ņu. Pa­ti­ka, ka nav žē­lo­ti bur­kā­ni. Pa­nākts labs ba­lanss starp bur­kā­nu sal­du­mu un sāls asu­mu. Gan­drīz vis­i šos kā­pos­tus lab­prāt lie­to­tu sa­lā­tos.

Kā­pos­ti, skā­bē­ti ar bur­kā­niem. Iz­pla­tī­tājs SI­A Ze­me­nes A.R. 0,9 kg. Ra­žots Lat­vi­jā. Sa­stā­vā rī­vē­ti gal­viņ­kā­pos­ti, 2% bur­kā­nu, sāls.

Pēc ska­ta šie kā­pos­ti at­zī­ti par vis­ape­tīt­lī­gā­ka­jiem. Dau­dzi uz­tei­ca to in­te­re­san­to gar­šu un pa­tī­ka­mo pēc­gar­šu. Bur­kā­nu ne par daudz, ne par maz. Kā­pos­ti su­lī­gi, ar la­bu krauk­šķī­gu­mu. Lie­lis­ki svai­ga­jiem sa­lā­tiem, ja zu­pai vai sau­tē­ša­nai, va­rē­tu būt rup­jāks ēve­lē­jums.

Mā­ja iz­vē­las!!

GA­RĪ­ŠI. GAR­ŠĪ­GIE KĀ­POS­TI. Skā­bē­ti kā­pos­ti ar bur­kā­niem. 900 g. Ra­žots Lat­vi­jā. Sa­stā­vā bal­tie gal­viņ­kā­pos­ti, 2% bur­kā­nu, sāls, ķi­me­nes. 100 g pro­duk­ta ir 1,7 g ol­bal­tum­vie­lu, 5,3 g ogļ­hid­rā­tu un 0,1 g tau­ku.

Kā­pos­ti vēr­tē­ti kā ga­na krauk­šķī­gi. Lai gan da­žiem tie šķi­ta ne­daudz par skā­bu, to­mēr vis­i uz­tei­ca la­bo bur­kā­nu un ķi­me­ņu pro­por­ci­ju. Ie­tei­ca­mi turp­mā­kai ap­strā­dei, kad kop­gar­šu var pa­pil­di­nāt arī ar ci­tām garš­vie­lām. Sau­tē­ti kā­pos­ti Zie­mas­svēt­ku gal­dā bū­tu jeb­ku­ra ce­pe­ša la­bā­kie drau­gi, la­bi gar­šo­tu arī ar mā­jas de­sām.

DIM­DIŅ­KĀ­POS­TI. Skā­bē­ti kā­pos­ti ar pap­ri­ku. 900 g. Ra­žo­ti Lat­vi­jā. Sa­stā­vā gal­viņ­kā­pos­ti, sāls, pap­ri­kas pār­slas (0,5%), ķi­me­nes. Ne­sa­tur kon­ser­van­tus.

Pa­ti­ka, ka sa­ska­tā­mi re­āli pap­ri­kas ga­ba­li­ņi, kas at­tais­no vieg­li pi­kan­to pie­gar­šu. In­te­re­san­ti, ka pro­duk­tā vien­lai­kus jū­ta­ma gan pap­ri­ka, gan ti­pis­kais kā­pos­tu skā­bums. Iz­teik­ti jū­ta­mas arī ķi­me­nes. Vis­i de­gus­tē­tā­ji gar­šu vēr­tē­ja kā as­prā­tī­gu pār­stei­gu­mu gar­šas kār­pi­ņām. Pa­ti­ka arī kā­pos­tu krauk­šķī­gums.

EZER­KAU­LI­ŅI. Skā­bē­ti kā­pos­ti ar bur­kā­niem. 0,8 kg. Ra­žo­tājs z/s Vec­za­ķis. Sa­stā­vā kā­pos­ti, 1% bur­kā­nu, sāls kon­ser­vants kā­li­ja sor­bāts.

Lai gan da­ži at­zi­na, ka kā­pos­ti ir vi­zu­āli ne­iz­teik­smī­gi, to­mēr vis­i vie­no­jās – pro­dukts ga­na gards un krauk­šķīgs. Ne­daudz gan esot jū­tams eti­ķis un spe­ci­fisks skā­bu­miņš. Se­ci­nā­jums: zu­pām un sau­tē­ju­miem lie­lis­ki.

DIM­DIŅ­KĀ­POS­TI. Skā­bē­ti kā­pos­ti ar bur­kā­niem. Bez kon­ser­van­tiem. 850 g. Ra­žo­tājs SI­A Dim­di­ņi. Sa­stā­vā bal­tie gal­viņ­kā­pos­ti, sāls, 2% bur­kā­nu, cu­kurs, ķi­me­nes. Ter­mis­ki ap­strā­dāts pro­dukts. 100 g pro­duk­ta ir 1,31% ol­bal­tum­vie­lu, 5,85% ogļ­hid­rā­tu un 0,22% tau­ku.

Dau­dziem pa­ti­ka, ka at­ras­ta pa­rei­zā bur­kā­nu un ķi­me­ņu pro­por­ci­ja.

Gar­ša va­rē­tu būt ne­daudz mai­gā­ka, bet zu­pām un sau­tē­ju­miem de­rēs lie­lis­ki. Ja iz­man­to­tu sa­lā­tiem, kā­pos­tu krā­sa va­rē­tu būt gai­šā­ka. Da­ži vēr­tē­tā­ji ju­tu­ši vieg­li rūg­te­nu pēc­gar­šu. Vis­iem de­gus­tē­tā­jiem pa­ti­ka smal­kais ēve­lē­jums. Kop­sau­cējs: ide­āli kā­pos­ti pan­kū­kām un va­re­ņi­kiem.

 

Mā­ja iz­vē­las

SPI­CIE Skā­bē­ti kā­pos­ti ar bur­kā­niem. Ma­ri­nā­dē. 850 g. Ra­žo­tājs SI­A Dim­di­ņi. Sa­stā­vā 65% skā­bē­tu kā­pos­tu (gal­viņ­kā­pos­ti, 2% bur­kā­nu, sāls, ķi­me­nes) un 35% ma­ri­nā­des (ūdens, cu­kurs, sāls, skā­bu­ma re­gu­lē­tā­ji cit­ron­skā­be, etiķ­skā­be, kon­ser­vants kā­li­ja sor­bāts).

De­gus­tē­tā­ji uz­tei­ca gan pa­tī­ka­mo sal­du­mu, gan vieg­lo pi­kan­tu­mu, gan ape­tīt­lī­go krā­su. Dau­dzi kā­pos­tus lab­prāt ēs­tu pli­kus, ide­āli der arī sa­lā­tiem. Prieks, ka nav žē­lo­ti bur­kā­ni. Pa­ti­ka vieg­lais krauk­šķī­gums. Se­ci­nā­jums: ir gan sal­du­miņš, gan asu­miņš. Īs­tā skā­bē­tu kā­pos­tu gar­ša!