Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Kartupeļu babka

© Leonīds Gusevs

Recepti piedāvā Špoģu mūzikas un mākslas skolas direktors Andrejs Repins.

Nav nekā skaistāka par senču garšu – tā gan pabaro, gan sasilda. Mūsdienās visiem kļuvis raksturīgi tiekties pēc kā tāla, nezināma, pēc nez kādiem smalkumiem, aizmirstot, kāda vērtība ir vienkāršai rupjmaizes šķēlei ar medu, tam pašam sen zināmajam kartupelim, ko iespējams pagatavot pārsteidzoši daudzveidīgi. Piemēram, babka – pagalam vienkāršo, bet dūšu piesienošo kartupeļu sacepumu mūsu pusē par tradīciju kļuvis gatavot nedēļas nogalēs. Sanāk kopā draugi, viens mizo kartupeļus, otrs tos ātri sarīvē, trešais stāsta anekdotes un uztur jautrību, ceturtais pa to laiku noliek pie vietas sīpolus un gaļu, piektajam arī kas padarāms atrodas, un skat – beigu galā visi sēž ap galdu, svin dzīvi un vēl garšīgi paēd!

SASTĀVDAĻAS:

aptuveni 1,5 kg kartupeļu

2 olas

1 liels sīpols

piens

skābs krējums

cūkgaļas cauraudzis

eļļa

sāls, pipari un citas garšvielas pēc izvēles

PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomizo, uz smalkās rīves sarīvē, caur marlīti vai sietiņu masai nospiež lieko šķidrumu (0034). Bļodiņā sakuļ 2 olas (0055), pievieno rīvētajai kartupeļu masai. Pievieno sāli, piparus un citas garšvielas pēc garšas, pielej nedaudz piena, masu kārtīgi samaisa (0060). Pannā ielej nedaudz eļļas. Pannu labi ietauko. Kartupeļu masu ielej ietaukotajā pannā, vienmērīgi izlīdzina (0069). Pannu pārklāj ar foliju, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes (0073). Pagatavo mērci: sīkos kubiņos sagriež cūkgaļas cauraudzīti bez ādas (0097) un pannā sačurkstina, tad gaļu izņem, bet tauciņos apcep sīki sasmalcinātu sīpolu (0079). Kad sīpoli zeltaini brūni, pievieno jau apcepto cauraudzīti (0102). Sīpolu un gaļas sacepumam pievieno karoti skāba krējuma un garšvielas, radušos mērci uzkarsē (0104). Kad babka gatava, to griež šķēlēs, pārlej ar mērci un ceļ galdā vēl karstu.

PADOMS

• Babku jeb kartupeļu sacepumu vislabāk cept ugunsizturīgā čuguna vai keramikas pannā vai cepamtraukā, lai kartupeļu masa izceptos ne tikai no malām, bet arī vidū.

• Senos laikos, kad lauku ļaužu rocība neļāva izvirst, tādu dienišķu ēdienu kā kartupeļu babka ēda, mērcējot to pienā vai piedzerot pienu klāt.

• Babkas baudīšanas iespējas var dažādot, pasniedzot to kopā ar skābu krējumu, ar brūkleņu ievārījumu, ar sēņu mērci.

• Variants sātīgākas babkas pagatavošanai: saceptus sīpolus un smalki saceptas gaļas gabaliņus rīvētajai kartupeļu masai var pievienot pirms liešanas pannā – visu labi sajauc, tad lej pannā un tikai tad šauj iekšā cepeškrāsnī.