Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Kas ir "ūsu mēnesis"?

© publicitātes

Movembris jeb Ūsu mēnesis visā pasaulē pazīstams kā laiks, kad īpaša uzmanība tiek pievērsta vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai. Latvijā statistika šajā jautājumā ir nepielūdzama – ar prostatas vēzi vien vidēji ik dienas pie mums mirst kāds vīrietis, vēl simtos mērāmi vīriešu nāves gadījumi, ko izraisījušas citas ielaistas, bet mūsdienās ārstējamas slimības.

Tādēļ Latvijas Urologu asociācija kopā ar sadarbības partneriem arī šogad aicinājusi sabiedrību iesaistīties dažādās kampaņas aktivitātēs, mudinot vīriešus regulāri doties pie urologa.

Kā radās un attīstījās Movembris

Movembra ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanu un darīt to tieši novembrī. Par godu savam nodomam draugi mēnesi pārsauca par Movembri. Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda moustache jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, viņi nolēma savu kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un Movembra vadlīnijas, kas joprojām ir spēkā šodien. 2003. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk, 2013. gadā, jau 4 miljoni ūsu audzētāju pievērsa sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem. Movembra aktivitātes atbalstījuši daudzi augsta līmeņa sportisti, slavenības un amatpersonas visā pasaulē. 2009. gadā F1 pasaules čempions Džensons Batons savu atbalstu pauda, izrādot savas blondās ūsas Abū Dabī Grand Prix laikā, bet 2011. gada Movembra vēstnieki bija slavenā grupa Foster the People, amerikāņu kino režisors Morgans Spurloks, reperis Snūpdogs un citas zvaigznes. Movembri atbalsta arī video spēļu ražotāji, piemēram, video spēlē Football Manager 2015 novembrī visi spēlētāji audzē ūsas, bet spēlē FIFA 14 Ultimate Team notiek īpaša Movembra kausa izcīņa. Latvijā Movembris jau otro gadu norisinās Latvijas Uroloģijas asociācijas paspārnē. Šogad kampaņas īstenošana notiek sadarbībā ar Dinamo Rīga, Veselības centru 4 un izklaides klubu MaiTai.

Nopietni un cieņpilni

«Jau otro gadu cenšamies pievērst visas Latvijas sabiedrības uzmanību mūsu vīriešu kritiskajam veselības stāvoklim. Ūsu mēnesis nav akcija, kuras laikā uzjautrinām sevi ar dažādām ūsu bildēm un frizūrām, tieši otrādi – ūsu audzēšana šajā mēnesī parāda nopietnu un cieņpilnu vīriešu attieksmi pret savu veselību. Ar Ūsu mēneša palīdzību gribam atgādināt, ka pie urologa ir jādodas vismaz vienu reizi gadā arī gadījumos, ja nav nekādu sūdzību. Vīrietim tāpat kā automašīnai ir jāveic tehniskā apskate, lai saprastu, ka ar veselību viss ir kārtībā. Nereti ir nepieciešams iedrošinājums vai atgādinājums no malas, jo vīrieši urologa apmeklēšanā tomēr ir samērā kūtri,» stāsta urologs, medicīnas zinātņu doktors, asociētais profesors un Latvijas Urologu asociācijas prezidents Egils Vjaters.

Bēdīga statistika

2013. gadā Latvijā no prostatas vēža miruši 368 vīrieši, savukārt tas diagnosticēts 910 jauniem pacientiem, tostarp no tiem tikai 11% jeb 99 vīriešiem tas konstatēts agrīni – pirmajā stadijā, tātad ar maksimālu iespēju atveseļoties. Sēklinieku vēzis diagnosticēts 36 jauniem pacientiem, no kuriem tikai pusei vīriešu tas konstatēts pirmajā stadijā. No nieru vēža miruši 105 vīrieši, no urīnpūšļa vēža – 164. Speciālisti ir vienisprātis – viens no iemesliem šādai statistikai ir novēlota vīriešu vēršanās pēc palīdzības, tādēļ ikvienam vīrietim jāatceras – uroloģiska rakstura problēmas nav normālas novecošanās simptoms vīrietim, bet gan slimība, kura jāārstē.

«Diemžēl statistika rāda, ka vīrieši Latvijā dzīvo par 10 gadiem mazāk nekā sievietes. Bieži vien tas ir vīriešu bezrūpības dēļ, jo lielākā daļa vīriešu pie ārsta dodas novēloti, kad slimība jau ielaista. Tikai retais zina, ka pēc 45 gadiem profilaktiskās pārbaudes pie ārsta jāveic ik gadu, tādēļ šajā mēnesī visiem vīriešiem ar savām jaunajām ūsām vajadzētu kļūt par staigājošiem reklāmas stendiem, kas pastāvīgi rosinātu sarunas un atgādinātu par bieži sabiedrībā ignorēto vīriešu veselības jautājumu,» norāda Egils Vjaters. «Analīžu nodošana prasa tikai aptuveni 15 minūtes, kuras var paglābt no vēža neārstējamā stadijā, un tā nav augsta maksa, ja pretstatā redzam savu dzīvi vairāku gadu garumā kopā ar saviem mīļajiem.»

Ko der zināt par prostatas vēzi:

• Prostata jeb priekšdziedzeris ir tikai vīriešiem – tas ir valrieksta lieluma dziedzeris pie taisnās zarnas zem urīnpūšļa. Šī dziedzera loma ir pasargāt un barot spermas šūnas, izdalot speciālu šķidrumu, kas ietilpst sēklas sastāvā. Parasti prostatas izmērs paliek nemainīgs līdz 40 gadu vecumam, taču vecāka gadagājuma vīriešiem tā var palielināties. Šādos gadījumos ir vēlme biežāk doties uz tualeti, kā arī jūtamas sāpes urinēšanas procesā.

• Prostatas vēzis gandrīz vienmēr rodas tad, kad šūnas kļūst agresīvas un sāk nekontrolējami augt. Tas notiek, kad tiek bojāta šūnu DNS, līdz ar to šūnas dalās krietni ātrāk, veidojot audzēju, un pat var izplatīties (veidot metastāzes) uz citām ķermeņa daļām caur asinīm vai limfvadiem.

• Prostatas vēzis neparādās uzreiz. Bieži tas iekapsulējies «mierīgi guļ» prostatā, neizraisot nekādus veselības traucējumus vairākus gadus. Kad parādās sūdzības, pacientam visbiežāk ir jau sākotnējās metastāzes kaulu sistēmā – sāp mugura, gūžas.

• Prostatas vēža riska faktori: vecums lielāks par 50 gadiem; tuvos rados kādam bijis prostatas vēzis; uzturā daudz dzīvnieku tauku, maz augļu, dārzeņu un zivju.

• Vīrietim, kura brālim vai tēvam ir bijis prostatas vēzis, saslimšanas risks ir divreiz augstāks. Tāpēc tiem, kuru pirmās pakāpes radiniekiem ir vai ir bijis vēzis, pārbaudes pie urologa jāsāk pirms 45 gadu vecumā.

• Laikus atrodot prostatas vēža audus, iespējams novērot, kā situācija progresē, un novērtēt, vai nepieciešama operācija. Operācijai prostatas vēža ārstēšanā mūsdienās izmanto salīdzinoši saudzīgas metodes, kas ārstēšanos padara vienkāršu un atgriešanos dzīvē – nesalīdzināmi ātrāku.

• Lai prostatas vēzi laikus atklātu, no 50 gadu vecuma jebkuram vīrietim regulāri jādodas pie urologa uz pārbaudēm, kas ietver asinsanalīzi prostatas specifiskā antigēna (PSA) līmeņa noteikšanai. Urologs jāapmeklē arī tiem vīriešiem, kam veikta prostatas operācija, jo prostatu neizoperē pilnībā un atlikušajā daļā var veidoties ļaundabīgs audzējs.

• Ja priekšdziedzera audzēju konstatē laikus, tad cilvēku var pilnībā izārstēt vai nodrošināt slimības kontroli ļoti ilgstoši, un tā parasti nekļūst par nāves cēloni.