Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Kā nepiedzīvot neveiksmi gultā?

© publicitātes

Kad vīriešiem reiz pētījumā lūdza atbildēt uz jautājumu, kādu situāciju viņi visvairāk nevēlētos piedzīvot, tad daudzi atzinās, ka tā būtu neveiksme gultā – erekcijas trūkums vai erekcijas zudums dzimumakta laikā. Tas aizskar vīrieša pašcieņu un liek arī bažīties par nākotni, kuru apēno draudīga problēma – erektilā disfunkcija. Ārsti gan teic, ka par erektilo disfunkciju nav uzskatāmas dažas epizodiskas neveiksmes gultā, jo tās var būt saistītas ar nogurumu, nepatikšanām, alkohola lietošanu vai tamlīdzīgi.

Erektilā disfunkcija, saukta arī par impotenci, bet mūsdienās biežāk apzīmēta ar saīsinājumu ED, ir pastāvīga vismaz 6 mēnešus ilga nespēja sasniegt un noturēt pietiekamu erekciju, lai veiktu dzimumaktu.

Kas iespaido erekcijas kvalitāti

Savulaik ED bieži tika uzskatīta par vecuma izpausmi vai psiholoģisku problēmu. Tomēr lielākā daļa ED gadījumu saistīta ar pavisam konkrētiem cēloņiem, kas meklējami fiziskajā veselībā un arī dzīvesveidā. Erekcijas kvalitāti nevēlami ietekmē gan paaugstināts asinsspiediens, gan cukura diabēts, gan dažādas neiroloģiskas slimības, kas bieži saistītas ar mugurkaula traumu sekām. Problēmas var rasties arī pēc ķirurģiskām operācijām mazā iegurņa apvidū. Atsevišķos gaidījumos erektilās disfunkcijas cēloņi ir patiešām ir psihogēni.

Zināmu daļu no erektilās disfunkcijas gadījumiem izraisa zāles, ko lieto dažādu citu veselības problēmu, piemēram, augsta asinsspiediena, sirds slimību, kuņģa čūlas vai depresijas ārstēšanai. Tomēr pats galvenais cēlonis meklējams asinsvadu izmaiņās, kas notiek cilvēka organismā līdz ar gadiem un ko veicina arī mazkustīgs dzīvesveids, nepareizs uzturs, smēķēšana.

ED ir pāra problēma

Kad vienam partnerim pārī ir seksuālas dabas problēmas, tas neapšaubāmi ietekmē arī otru. Ja sieviete ir neziņā par to, kas notiek ar partneri, viņa meklē vainu sevī, pat iet pie ginekologa pārbaudīties, domājot, ka varbūt kaut kas nav kārtībā ar pašas seksuālo veselību. Sieviete pārmet sev, ka vairs nespēj vīrieti iekārdināt un uzbudināt kā senāk. Vīrietis savukārt izvairās šos jautājumus apspriest, ieraujas sevī, aizdomīgi bieži atrod nodarbes, kas saistītas ar prombūtni līdz vēlam vakaram, savukārt sieviete domā, ka viņam ir mīļākā. Dažs labs vīrietis patiešām lūko problēmu risināt, mainot partneres, taču tas diez ko nepalīdz. Sieviete jūtas nomākta, nenovērtēta un nemīlēta, tāpēc nereti arī viņa noslēdzas sevī un atmet attiecībām ar roku. Speciālisti iesaka sievietei tomēr neatkāpties no attiecību uzturēšanas, jo, pārtraucot savstarpēju fizisku saskarsmi, glāstus, apkampienus, vēl jo vairāk – pārtraucot sarunāties, attiecības iet bojā. Nevajag vainot ne sevi, ne partneri, bet mēģināt taktiski atrast veidu, kā viņam ieteikt doties pie ārsta.

Pārbaude pie urologa

Pat ja nav nekādu sūdzību, ikvienam vīrietim, kurš vecāks par 45 gadiem, reizi gadā būtu vēlams doties uz profilaktisko pārbaudi pie urologa. Tas ļautu samazināt dažādu smagu uroloģisko slimību, tai skaitā priekšdziedzera vēža, izplatību. Tā kā šai smagajai slimībai sākumā nav nekādu raksturīgu izpausmju, to laikus var atklāt tikai ārsts, tāpēc vien stiprā dzimuma pārstāvjiem ir vērts pārvarēt savu kūtrumu, bailes, neērtības izjūtu un tomēr doties uz apskati. Diemžēl Latvijas vīrieši pagaidām neapzinās profilakses svarīgumu un ir vāji informēti arī par seksuālo traucējumu ārstēšanas iespējām. Vai vīrietis risina erekcijas problēmas, vēršoties pie urologa – tas atkarīgs no ļoti daudziem aspektiem – kurā vietā viņa prioritāšu skalā ir sekss, kādas ir attiecības un partneres attieksme, kāda ir vīrieša veselība un dzīvesveids, kā arī vecums. Protams, gadi liek sevi manīt, jo ar laiku vīriešiem veidojas tā dēvētais testosterona deficīta sindroms. Atšķirībā no sievietes, kurai pāreja menopauzē notiek 2–3 gadu laikā, vīrietim sēklinieku darbība izsīkst ļoti pakāpeniski. Tomēr seksuālās dzīves kvalitāti var uzlabot arī tie vīrieši, kuri pēc 50 vai 60 gadu vecuma sevi jau norakstījuši.

Ieteikumi partnerei:

• Vīrietis, kuram gadījies piedzīvot neveiksmi gultā, nereti jūtas nobažījies par savām seksuālajām spējām, tāpēc ir saspringts, uztraucies, un tas neveicina erekciju.

• Bieži vien pirmais, ko sieviete ievēro, ir tas, ka partneris sāk izvairīties no seksa, pats vairs nav tuvības iniciators un izliekas nesaprotam partneres mājienus.

• Lai arī vīrietim tas var būt ļoti sāpīgi un nepatīkami, mēģiniet ar viņu runāt par erekcijas problēmām. Pirms šādas sarunas apdomājiet, kas īsti notiek jūsu attiecībās. Vai viņš izvairās no seksa? Vai arī jūs izvairāties no tuvības, nevēloties likt viņam piedzīvot jaunu neveiksmi? Vai jūtat dusmas un aizvainojumu par to, ka viņam nekas nesanāk?

• Nesteidzieties vīrieša seksuālo atsalumu uztvert kā signālu, ka jūs partnerim vairs neesat pievilcīga, ka laikam gan viņam uzradusies cita sieviete.

• Nekādā gadījumā nevainojiet vīrieti par erekcijas problēmām, iztieciet bez aizskarošām piezīmēm. Turpiniet izrādīt viņam maigumu, neliedziet glāstus, skūpstus un apskāvienus, jo partnerim ir ļoti vajadzīgs jūsu atbalsts.

• Atcerieties, ka erektilā disfunkcija parasti ir ārstējama un, jo agrāk sāksiet to darīt, jo labāk. Šim nolūkam pastāv dažādas metodes un medikamenti, kuras ārsts izvēlas katram pacientam individuāli. Iespējams, ka viss, kas jums jāizdara, ir – jāaiziet pie ārsta.

• Ja ED ārstēšanai vajadzīgs laiks vai tā nesokas tik labi, kā gribētos, jābruņojas ar pacietību un sapratni. Iedvesmojiet partneri nepadoties, lai kas notiktu.

• Lielākajai daļai pāru, ja vīrietim ir ED, seksuālās attiecības kļūst retas vai pat vispār tiek pārtrauktas. Kad vīrietis uzsācis ārstēšanos, der izplānot, tieši kad un kādos apstākļos jūs savas attiecības atsāksiet.

• Rūpējieties, lai jūsu pirmā «atkalredzēšanās» notiktu romantiskā, atraisītā atmosfērā un nekas netraucētu baudīt tuvību.