Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

DEGUSTĀCIJA: Meklējam labākos šprotu konservus

© f64

Vai zi­nāt, kas špro­tēm ko­pīgs ar la­bu vī­nu? Arī tām jā­no­ga­ta­vo­jas. Ja šie kon­ser­vi ir ēda­mi jau di­vas ne­dē­ļas kopš ra­žo­ša­nas brī­ža, tad sa­vu pa­tie­so garš­u tie ie­gūst, ātr­ākais, pēc se­šiem mē­ne­šiem vai, vēl la­bāk, pēc ga­da. Žur­nāls Mā­ja. Vir­tu­ve tes­tē­ja des­mit da­žā­du Lat­vi­jas ra­žo­tā­ju špro­tes.

Kā­pēc špro­tēm tik il­gi jā­no­ga­ta­vo­jas? Tad zi­vis ir pil­nī­bā sa­sū­ku­šās ar eļ­ļu, at­do­dot tai sa­vu pi­kan­to kū­pi­nā­ju­mu. Tā tiek ie­gū­ta špro­tēm tik rak­stu­rī­gā garš­a. Teik­siet, kon­ser­vos daudz eļ­ļas un, tā­tad, arī daudz ka­lo­ri­ju? Bet ne­viens jau ne­ēd tās bun­džām, pie­tiek ar da­žām ziv­ti­ņām sa­lā­tos vai uz bro­kas­tu mai­zes, lai ie­gū­tu E, A, B1 un B2 vi­ta­mī­nus, kā arī or­ga­nis­mam tik ne­pie­cie­ša­mās mi­ne­rāl­vie­las hro­mu, fos­fo­ru un kal­ci­ju.

RĪ­GAS ZELTS (stik­la bur­ci­ņā). 250 g, zi­vis ne ma­zāk kā 175 g. Ra­žo­tājs SI­A Gam­ma-A. Sa­stā­vā kū­pi­nā­tas brēt­li­ņas, augu eļ­ļa, sāls. 100 pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­lu, 0 g ogļ­hid­rā­tu un 32 g tau­ku.

Vēr­tē­tā­ji uz­tei­ca ziv­ju mai­go garš­u un jū­ta­mo dū­mu pie­si­tie­nu. To­mēr da­žiem li­kās, ka špro­tēm ir diez­gan iz­teik­ta sau­les­pu­ķu eļ­ļas pie­gar­ša un pa­šas zi­vis mīk­stas. Ziv­ti­ņu iz­mērs ide­āls, vie­na ku­mo­sa lie­lu­mā. At­zi­nī­gi no­vēr­tēts bur­ci­ņas di­zains.

RĪ­GAS DZIN­TARS. 240 g, zi­vis 168 g. Ra­žo­tājs SI­A Kur­šu ze­me. Sa­stā­vā ne ma­zāk kā 70% kū­pi­nā­tu brēt­li­ņu, 27,5% augu eļ­ļas un ne vai­rāk kā 2,5% sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17,0 g ol­bal­tum­vie­lu, 0 g ogļ­hid­rā­tu un 32 g tau­ku.

Šīs špro­tes gan­drīz vi­si vēr­tē­ja kā pa­sā­ļas. Garš­as zi­ņā esot kla­sis­ka vēr­tī­ba, ta­ču pā­rāk iz­teik­ta sau­les­pu­ķu eļ­ļas garš­a, bez sal­ve­tes ne­iz­tikt. Bū­tu la­bas sa­lā­tos ar vā­rī­tām olām, rī­siem vai kar­tu­pe­ļiem. Ko­pu­mā vai­rā­kums vēr­tē­tā­ju uz­tei­ca la­bo tek­stū­ru un garš­u ba­lan­su.

RĪ­GAS ZELTS. 190 g, zi­vis 133 g. Ra­žo­tājs SI­A Gam­ma-A. Sa­stā­vā 75% kū­pi­nā­tu reņ­ģu vai brēt­li­ņu, 24% augu eļ­ļas, sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­lu un 32 g tau­ku.

Špro­tes garš­īgas, ar mai­gu, bet jū­ta­mu kū­pi­nā­ju­mu. Da­žiem to­mēr šķi­ta, ka zi­vis va­rē­ja būt kaut ne­daudz pi­kan­tā­kas. Kon­sis­ten­ce ļo­ti la­ba. Pra­sī­gā­kie ziv­ju cie­nī­tā­ji at­zi­na, ka špro­te la­ba, bet eļ­ļa ne vi­sai, ar iz­teik­tu pēc­gar­šu.

LIE­LĀS ZEL­TA ŠPRO­TES. 190 g, zi­vis ne ma­zāk kā 70%. Ra­žots pēc SI­A Ga­te MS pa­sū­tī­ju­ma. Sa­stā­vā kū­pi­nā­tas zi­vis, augu eļ­ļa, sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­lu, 0 g ogļ­hid­rā­tu un 32 g tau­ku.

Vai­rā­kums vēr­tē­tā­ju at­zi­na, ka garš­a nav slik­ta, bet va­rē­ja būt iz­teik­tāks kū­pi­nā­jums. Par špro­tu kon­sis­ten­ci do­mas da­lī­jās – da­žam pa­ti­ka, ka ziv­ti­ņas pa­lie­las un nav tvir­tas, da­žam sa­vu­kārt ne­pa­ti­ka, ka špro­tes pā­rāk mīk­stas un jūk ār­ā. Ļo­ti garš­īgas, kā pirms 20 ga­diem.

ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ. 240 g, zi­vis 168 g. Pēc Ri­mi pa­sū­tī­ju­ma ra­žots No­rthland. Sa­stā­vā ne ma­zāk par 70% kū­pi­nā­tu brēt­li­ņu, ne ma­zāk par 27,5% rap­šu eļ­ļas un sāls. 100 g pro­duk­ta ir 14,3 g ol­bal­tum­vie­lu, 1,6 g sāls un 36,4 g tau­ku.

Lai gan špro­tēm krā­sa diez­gan pe­lē­cī­ga, uz ma­zo ziv­ti­ņu garš­u tas ne­kā­du ie­spai­du ne­at­stā­ja, tā at­zī­ta tu­vu iz­ci­lai. Ja nu vie­nī­gi kū­pi­nā­jums va­rē­tu būt ne­daudz iz­teik­tāks. Špro­tī­te ar sa­vu rak­stu­ru.

 

ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ (bez kon­ser­van­tiem). 240 g, zi­vis ne ma­zāk kā 168 g. Ra­žo­tājs Bras­la LVA. Sa­stā­vā 70% kū­pi­nā­tu brēt­li­ņu, 28% augu eļ­ļas, 2% sāls. 100 g pro­duk­ta ir 0 g ogļ­hid­rā­tu, 17 g ol­bal­tum­vie­lu un 32 g tau­ku.

Sāls va­rē­tu būt ma­zāk, bet kū­pi­nā­ju­ma garš­as vai­rāk. Sa­stā­vā nav no­rā­dīts, kā­da eļ­ļa kon­ser­vos iz­man­to­ta, bet tās garš­a šķi­ta ne pā­rāk pa­tī­ka­ma. Kon­sis­ten­ce la­ba, jūt asa­ci­ņu. Vēr­tē­tā­ji se­ci­nā­ja, ka šīs špro­tes esot stan­dar­ta va­ri­ants.

 

ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ. 240 g. Ra­žo­tājs Brī­vais vil­nis. Sa­stā­vā 70% kū­pi­nā­tu brēt­li­ņu un reņ­ģu, 30% augu eļ­ļas, pār­ti­kas sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­lu, 32 g tau­ku un 0 g ogļ­hid­rā­tu.

Dau­dziem pa­ti­ka iz­teik­tā kū­pi­nā­ju­ma garš­a. Pēc jū­ta­mā rūg­te­nu­ma va­rē­ja se­ci­nāt, ka zi­vis zve­jo­tas va­sa­rā. Kon­sis­ten­ce va­rē­tu būt stin­grā­ka, jo da­žas ziv­ti­ņas bi­ja pa­grū­ti uz­spraust uz dak­ši­ņas. Eļ­ļas par daudz.

 

LIE­LĀS ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ. 160 g, zi­vis ne ma­zāk kā 112 g. Ra­žo­tājs SI­A Gam­ma-A. Sa­stā­vā kū­pi­nā­tas reņ­ģes, augu eļ­ļa, sāls. Zi­vis zve­jo­tas Bal­ti­jas jū­rā. 100 g pro­duk­ta ir 18 g ol­bal­tum­vie­lu un 23 g tau­ku.

Zi­vis vieg­li jūk ār­ā, pa­sā­ļas, ne­var uz­likt uz mai­zes, bet vēr­tē­tā­ji at­zi­na, ka zi­vis bun­džā sa­lik­tas ļo­ti rū­pī­gi. Tā teikt, smu­kas, bet diez­gan asa­kai­nas, ļo­ti iz­gar­šo­ja­mi ik­ri. Pra­sās spē­cī­gāks kū­pi­nā­jums, kas past­ip­ri­nā­tu špro­tu garš­u.

 

ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ (pro­dukts ne­sa­tur ĢMO). 240 g, zi­vis ne ma­zāk kā 168 g. Ra­žots ziv­ju fab­ri­kā Kai­ja. Sa­stā­vā 70% kū­pi­nā­tu brēt­li­ņu, rap­šu eļ­ļa, 1,2% pār­ti­kas sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­las, 0 g ogļ­hid­rā­tu un 32 g tau­ku.

Par šīm špro­tēm do­mas da­lī­jās, da­žiem tās šķi­ta pā­rāk trek­nas, ci­tiem kā bau­dā­mas un garš­īgas. Vie­ni tei­ca, ka špro­tes ir la­bas un pi­kan­tas, ci­ti uz­svē­ra, ka garš­a va­rē­tu būt vēl iz­teik­tā­ka.

MĀ­JA. VIR­TU­VE IE­SA­KA:

ŠPRO­TES EĻ­ĻĀ (ne­sa­tur kon­ser­van­tus). 240 g, ziv­ju ne ma­zāk kā 70%. Ra­žo­tājs SI­A Sa­bied­rī­ba IMS, Lat­vi­ja. Sa­stā­vā kū­pi­nā­tas Bal­ti­jas brēt­li­ņas, augu eļ­ļa, sāls. 100 g pro­duk­ta ir 17 g ol­bal­tum­vie­lu un 32 g tau­ku.

Ma­zas un gar­das. Stiprs kū­pi­nā­jums, bet garš­īgs, špro­tes nav sā­ļas. Arī eļ­ļa at­zī­ta par kva­li­ta­tī­vu. Labs garš­vie­lu un kū­pi­nā­ju­ma līdz­svars. Pa­pil­du garš­as sa­jū­ta. Kon­sis­ten­ce va­rē­tu būt ne­daudz stin­grā­ka. Špro­tu krā­sa ro­si­na ape­tī­ti.