Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

HOROSKOPS: Katrai horoskopa zīmei piemērota ēdienkarte

© scanpix

Ēša­nas pa­ra­du­mi mums kat­ram ir in­di­vi­du­āli, at­bil­sto­ši tem­pe­ra­men­tam, dzī­ves sti­lam un die­nas re­žī­mam. Bet fak­tis­ki tas, ko iz­vē­la­mies, ļo­ti sa­sau­cas arī ar kat­ra in­di­vi­du­ālā ho­ro­sko­pa val­do­šo zo­di­aka zī­mi un tās īpa­šī­bām.

Auns

Viņš vien­mēr trau­cas, jo ir ta­ču jā­pas­pēj būt tūk­stoš vie­tās. Ja re­dzat kā­du stei­dza­mies pa ie­lu ar ham­bur­ge­ru vie­nā un pa­pī­ra ātr­ās ka­fi­jas glā­zī­ti ot­rā ro­kā, tad, vis­ti­ca­māk, tas ir Auna zo­di­aka zī­mes pār­stā­vis. Ta­ču – lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, jā­at­tīs­ta pa­cie­tī­ba un mē­re­nī­ba. Auniem jā­vai­rās no lie­ka ener­ģi­jas pa­tē­ri­ņa un al­ko­ho­la. Ne­pie­cie­ša­ma sta­bi­la di­ēta un mak­si­mā­li ak­tīvs dzī­ves­veids.

Op­ti­mā­lo di­ētu vei­do pie­na pro­duk­ti, dār­ze­ņi, graud­au­gi, aug­ļi un riek­sti. Ga­ļa ēdien­kar­tē pa­rā­dās ne vai­rāk kā 2–5 rei­zes ne­dē­ļā. Ie­tei­ca­mas zi­vis, rū­guš­piens, skāb­pie­na pro­duk­ti, kas sa­tur aci­do­fi­lo nū­ji­ņu (jo­gurts, aci­do­fi­lais piens un pa­sta).

Ve­se­lī­gi:

bie­tes, se­le­ri­jas, bur­kā­ni, spi­nā­ti, val­riek­sti.

Vēr­sis

Lē­nīgs prak­tis­kums rak­stu­ro Vēr­ša zo­di­aka zī­mes pār­stāv­jus, un vi­ņiem vi­su va­jag pa­ma­tī­gi. Ja pus­die­nas – tad uz šķīv­ja kār­tī­ga, su­lī­ga kar­bo­nā­de. (Ne vel­ti lat­vis­kā Li­do ēdi­nā­ša­nas tīk­la iz­vei­do­tājs Gu­nārs Ķir­sons dzi­mis Vēr­ša zī­mē.) Ta­jā pa­šā lai­kā Vēr­sis pra­tīs no­vēr­tēt iz­smal­ci­nā­tu vī­nu un la­bu sie­ru, kas tiek bau­dīts uz te­ra­ses sau­lrie­tā.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, Vēr­šiem jā­at­tīs­ta op­ti­misms un elas­tī­ba. Ie­tei­ca­mi skāb­pie­na pro­duk­ti, kas uz­la­bo zar­nu trak­ta dar­bī­bu un uz­tur to kār­tī­bā. Ir jā­ie­vē­ro at­slo­dzes die­nas, di­ētas, jā­veic fi­zis­kie vin­gri­nā­ju­mi. Va­ja­dzī­ga sta­bi­la di­ēta un ak­tīvs dzī­ves­veids.

Ve­se­lī­gi:

jū­ras vel­tes, ar­ti­šo­ki, svai­gi kā­pos­ti, bie­tes, ķir­bji.

Dvī­ņi

Vien­mēr kus­tī­bā, vien­mēr ga­ta­vi iz­mē­ģi­nāt ko jaun­u. Dvī­ņi in­te­re­sē­jas par vi­su, un diez vai vi­ņus sa­tik­siet ga­du ga­diem pus­die­no­jot vai va­ka­ri­ņo­jot vie­nā un ta­jā pa­šā res­to­rā­nā.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, Dvī­ņu zī­mes pār­stāv­jiem jā­at­tīs­ta spē­ja sa­gla­bāt mie­ru, paš­dis­cip­lī­nu un kon­cen­trē­ša­nos. Dvī­ņu zī­mē dzi­mu­ša­jiem vē­la­mi pie­na pro­duk­ti, bet ir jā­iz­vai­rās no mil­tu iz­strā­dā­ju­miem. Jā­lie­to mi­ne­rāl­ūdens, ne­sa­ldi­nā­tas tē­jas vai dār­ze­ņu bul­jons. Ie­tei­cams ēst vai­rā­kas rei­zes die­nā. Ja ir pro­blē­mas ar ve­se­lī­bu, pirms sākt di­ētu, vē­lams kon­sul­tē­ties ar die­to­lo­gu.

Ve­se­lī­gi:

lie­sa ga­ļa, se­le­ri­jas, ku­ku­rū­za, ap­ri­ko­zes, riek­sti, siers. 

Vē­zis

Cie­ņā ir tra­di­ci­onā­las vēr­tī­bas. Vē­ži lab­prāt iz­vē­lē­sies ēdie­nu re­cep­tes no vec­mā­mi­ņas krā­ju­miem un, ie­spē­jams, le­po­sies ar kā­du se­nu, man­to­ju­mā sa­ņem­tu ku­li­nā­ri­jas no­slē­pu­mu.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, jā­gā­dā par emo­ci­onā­lo līdz­svaru.

Vē­ža zī­mes pār­stāv­jiem ir ne­pie­cie­ša­ma līdz­sva­ro­ta di­ēta, kas ie­tver ga­ļu, pie­na pro­duk­tus, grau­du put­rai­mus, aug­ļus un za­ļu­mus. Vē­ža ēdien­kar­tē jā­ie­kļauj dār­ze­ņi – gan svai­gi, gan sau­tē­ti, se­viš­ķi bie­tes, kā­ļi un bur­kā­ni, kas vei­ci­na kuņ­ģa un zar­nu trak­ta at­tī­rī­ša­nos. Jā­iz­vai­rās no pro­duk­tiem, kas sa­tur daudz cu­ku­ra.

Ve­se­lī­gi:

piens, kā­pos­ti, kre­šu sa­lā­ti, cit­ro­ni, ro­zī­nes, ru­dzu mai­ze.

 

Lau­va

Lau­vam sva­rī­ga ne ti­kai ēdie­na kva­li­tā­te un garš­a, bet arī no­ska­ņa un gal­da ser­vē­jums. Šīs zo­di­aka zī­mes pār­stāv­ji ie­tu­ras pa­ma­tī­gi, un vi­ņiem tīk pa­ēst sā­tī­gi. Tur­klāt ele­gan­tā gai­sot­nē.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, jā­vai­rās no stei­gas un sa­trau­ku­ma. Nav vē­lams ēst stre­sa stā­vok­lī. Ie­tei­ca­mi pro­duk­ti, kas pa­līdz at­jau­not spē­kus. Lau­vas zī­mē dzi­mu­šiem ie­tei­cams daudz­vei­dī­gs, bet vieg­li pār­strā­dā­ja­ms uz­tu­rs ar ne­lie­lu ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju dau­dzu­mu (lin­eļ­ļa, rap­šu eļ­ļa).

Ve­se­lī­gi:

cit­rus­au­gi, jū­ras vel­tes, sa­lā­ti, mel­le­nes.

Jau­na­va

Jau­na­vas rū­pī­gi ap­do­mās, cik ve­se­līgs un liet­de­rīgs ir kon­krē­tais ēdiens. Un, ja va­ja­dzēs, tad arī rū­pī­gi ap­rē­ķi­nās ka­lo­ri­jas. Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu un bū­tu iek­šē­jā har­mo­ni­ja, jāiz­vai­rās no sī­ku­mai­nī­bas un pār­mē­rī­gas pie­vēr­ša­nās ni­an­sēm. Vē­la­mais ēša­nas re­žīms – sā­tī­gas bro­kas­tis un da­žas vieg­lu uz­ko­du rei­zes.

Ne­re­ti ša­jā zo­di­aka zī­mē dzi­mu­šie ie­vē­ro ve­ģe­tā­rie­šu di­ētu, to­mēr uz­tu­rā ir jā­būt arī skāb­pie­na pro­duk­tiem, kas nor­ma­li­zē­tu zar­nu trak­ta mik­ro­flo­ru. Uz­tu­rā jā­lie­to ke­fīrs, jo­gurts, mīk­stie sie­ri, vai­rāk dār­ze­ņu un aug­ļu sa­lā­tu, kas pa­līdz iz­va­dīt sārņ­us.

Ve­se­lī­gi:

pār­ti­ka, kas sa­tur ol­bal­tum­vie­las, auzas, ru­dzi, sa­lā­ti, man­de­les, ci­go­ri­ņi.

Sva­ri

Sva­ri ir es­tē­ti. Vi­ņi vai­rāk uz­ti­cē­sies tam, ko redz, ne­vis re­cep­šu grā­ma­tā no­dru­kā­tam ap­gal­vo­ju­mam, ka kon­krē­tais ēdiens ir lie­lisks. Vi­ņu klā­tais galds būs ele­gants un iz­smal­ci­nāts (lai at­mi­na­mies, cik ele­gan­ti dar­bo­jas Sva­ru zī­mē dzi­mu­šais Mār­tiņš Rī­tiņš).

Sva­riem jā­at­tu­ras no smē­ķē­ša­nas, stip­ra­jiem al­ko­ho­lis­ka­jiem dzē­rie­niem un ir va­ja­dzī­gas re­gu­lā­ras fi­zis­kās ak­ti­vi­tā­tes. Ve­se­lī­bas stip­ri­nā­ša­nai ne­pie­cie­šams tikt ga­lā ar ne­iz­lē­mī­bu un dzī­vot sa­ska­ņā ar se­vi. Sva­riem ir ne­pie­cie­šams uz­turs, kas iz­va­da no or­ga­nis­ma sār­ņus un uz­tur skāb­ju un sār­mu līdz­sva­ru. Tie­vē­ša­nai de­rēs di­ēta ar ze­mu tau­ku un ogļ­hid­rā­tu sa­tu­ru.

Ve­se­lī­gi:

brū­nie rī­si, zi­vis, olas, za­ļu­mi, vī­ģes, cit­rus­au­gi.

Skor­pi­ons

Skor­pi­onam ne­pie­cie­ša­ma ener­ģi­ja, ta­ču ēdien­rei­zes ne vien­mēr tiek ie­vē­ro­tas. Mal­tī­tes iz­vē­lē Skor­pi­ona gau­mes ro­be­žas ie­tver gan as­kē­tis­ku, vien­kār­šu ēdie­nu, gan ek­so­ti­ku. Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, jā­at­tīs­ta spē­ja pie­dot un vai­rāk pie­lā­go­ties so­ci­āla­jiem ap­stāk­ļiem.

Skor­pi­oniem pie­mīt pa­lē­ni­nā­ta spē­ja asi­mi­lēt ol­bal­tum­vie­las, tā­pēc vi­ņiem būt ie­tei­ca­ma ve­ģe­tā­rā di­ēta. Ēdien­kar­tē jā­ie­kļauj vieg­li pār­strā­dā­ja­mas dzīv­nie­ku valsts ol­bal­tum­vie­las, vis­tas, lie­sa tī­ta­ra un te­ļa ga­ļa, liel­lo­pu ak­nas. Jā­lie­to riek­sti, so­ja un graud­au­gi.

Ve­se­lī­gi:

spar­ģe­ļi, augu eļ­ļa, re­dī­si, plū­mes.

Strēl­nieks

Strēl­nieks kā jau pla­ša re­dzes­lo­ka cil­vēks spēj la­bi orien­tē­ties da­žā­du zem­ju un kul­tū­ru vir­tu­vēs, vi­ņu vi­li­na da­žā­dī­ba un ek­so­ti­ka. Ēdien­kar­tes ģeo­grā­fi­ja ir pla­ša. Lai stip­ri­nā­tu or­ga­nis­mu, jā­strā­dā pie per­so­nī­bas at­tīs­tī­bas. Jā­at­tīs­ta tak­ta iz­jū­ta, paš­dis­cip­lī­na, ne­at­lai­dī­ba.

Uz­tu­rā daudz jā­būt augu valsts ol­bal­tum­vie­lām, ko sa­tur so­ja, pu­pi­ņas, da­žā­du dār­ze­ņu sēk­las, val­riek­sti un ci­ti riek­sti. Strēl­nie­kam vē­lams ēst ne­at­tī­rī­tus rī­sus, žā­vē­tas mel­nās plū­mes. No ēdien­kar­tes jā­iz­slēdz trek­ni ēdie­ni. Ne­pie­cie­ša­mī­ba ie­vē­rot di­ētu ro­das re­ti, un – de­rēs jeb­ku­ra.

Ve­se­lī­gi:

za­ļu­mi, bur­kā­ni, ak­nas, rī­si, pas­ti­na­ki.

 

Me­žā­zis

Me­žā­zis cie­na kva­li­tā­ti, pār­bau­dī­tas re­cep­tes un lie­tu kār­tī­bu arī uz gal­da. Maz­liet kon­ser­va­tīvs, ta­ču, ja ie­siet pus­die­nās pie Me­žā­ža, tad zi­niet, ka tur viss būs kva­li­ta­tī­vi un so­lī­di.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, jā­at­tīs­ta op­ti­misms un spē­ja sa­ska­tīt jau­kas dzī­ves per­spek­tī­vas. Me­žā­ža zī­mes pār­stāv­jiem va­ja­dzīgs pro­te­īniem ba­gāts uz­turs, pie­mē­ram, put­na ga­ļa, lie­sa te­ļa ga­ļa, jū­ras dzīv­nie­ku ga­ļa, zi­vis. Vai­rāk jā­lie­to jo­gur­ts, liess biez­piens, kas uz­la­bo kuņ­ģa mik­ro­flo­ru. Vē­la­mas bie­tes, bur­kā­ni, ābo­li, ar­bū­zi, vīn­ogas, me­lo­nes.

Ve­se­lī­gi:

uz­turs, kas sa­tur kal­ci­ja fos­fā­tu. Jo­gurts, lē­cas, olas, bro­ko­ļi, cit­rus­aug­ļi.

Ūdens­vīrs

Ūdens­vī­ra ēdien­kar­tē val­dīs da­žā­dī­ba, jo vi­ņam pa­tīk eks­pe­ri­men­ti un iz­do­mas ne­trūkst. Ja do­da­ties uz mal­tī­ti pie Ūdens­vī­ra, tad sa­gai­diet efek­tī­gu, no­va­to­ris­ku pār­stei­gu­mu.

Lai stip­ri­nā­tu ve­se­lī­bu, Ūdens­vī­ram jā­sar­gās no stre­sa, pār­slo­dzes un kai­tī­giem ie­ra­du­miem. Ša­jā zī­mē dzi­mu­ša­jiem ne­pie­cie­ša­ma gan re­lak­sā­ci­ja (ūdens pro­ce­dū­ras, ma­sā­žas u.tml.), gan fi­zis­kas ak­ti­vi­tā­tes. Un daudz­vei­dīgs uz­turs. Ēdien­kar­tē jā­būt pie­na pro­duk­tiem, jū­ras vel­tēm, za­ļu­miem, cie­ta­jiem sie­riem. Cu­ku­ru la­bāk aiz­stāt ar me­du. No kū­kām un cep­tiem ēdie­niem bū­tu jā­at­sa­kās.

Ve­se­lī­gi:

me­dus, cit­ro­ni, ābo­li, siers, rā­ce­ņi.

Zi­vis

No vis­pa­ras­tā­ka­jiem pro­duk­tiem Zi­vis pra­tīs pa­ga­ta­vot lie­lis­ku mal­tī­ti, jo vi­ņām pie­mīt ra­do­ša pie­eja itin vi­sās lie­tās. Arī por­ci­jas būs no­for­mē­tas māk­sli­nie­cis­ki un galds sa­klāts ar gau­mi. Zi­vis lab­prāt sa­vā ēdien­kar­tē ie­kļaus vieg­lus ēdie­nus, un, pro­tams, jū­ras vel­tes.

Lai stip­ri­nā­tu or­ga­nis­mu un ve­se­lī­bu, Zi­vīm jā­at­tīs­ta gri­bas­spēks, re­ālis­tis­ka pie­eja dzī­vei. Jā­vai­rās no al­ko­ho­la un nar­ko­tis­kām vie­lām. Ja ir pro­blē­mas ar ve­se­lī­bu, pirms sākt di­ētu, vē­lams kon­sul­tē­ties ar die­to­lo­gu.

Ve­se­lī­gi:

Gur­ķi, re­dī­si, sa­lā­ti, pē­ter­sī­ļi, ar­bū­zi, auzu pār­slas, apel­sī­ni, liel­lo­pu ak­nas, man­de­les.