Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Rudzu maizes tiramisu ar kafijas saldējumu

© Leonīds Gusevs

Gada tumšākā laika ikdienai vajag vairāk krāsu, vairāk prieka, vairāk azarta un uzdrīkstēšanās. Viens no veidiem, kā to izdarīt – pagatavot gardu, košu, veselīgu ēdienu no kvalitatīviem un dabiskiem pašmāju produktiem. Un pagatavot tā, lai jau no maltītes uzlūkošanas vien pakrūtē iekņudētos un mute būtu siekalu pilna!

SASTĀVDAĻAS:

120 g rudzu rīvmaizes

15 g kafijas liķiera

25 g šokolādes mērces

1 olas dzeltenums

1 tējkarote cukura

piens

kakao pulveris

krēmam: 150 g Mascarpone krēmsiera

2 olas dzeltenumi

3 ēdamkarotes pūdercukura

kafijas saldējumam: 500 g salda krējuma

500 g piena

1 ēdamkarote vaniļas cukura

5 g glikozes sīrupa

100 g cukura

100 g kafijas sīrupa

100 g kafijas pupiņu

4 g želatīna (plāksnītēs) vai 25 g želejpulvera

PAGATAVOŠANA:

1. Gatavo kafijas saldējumu: uzvāra saldu krējumu, pienu un kafijas pupiņas. Vēl karstu izkāš caur sietu un atdzesē līdz 70 grādu temperatūrai.

2. Pievieno glikozes sīrupu, cukuru, kafijas sīrupu, uzbriedinātu želatīnu. Masu liek saldējuma aparātā un aptuveni divas stundas gatavo saldējumu. Ja sākotnēji saldējuma masa bijusi atdzesēta, saldējuma gatavošanas process aizņem mazāk laika.

3. Pagatavo tiramisu biskvītu: rīvmaizi, liķieri, šokolādes mērci, olas dzeltenumu, cukuru un pienu samiksē viendabīgā masā. Ar konditorejas lāpstiņu masu izliek uz cepamā papīra un 180 grādu temperatūrā cep 5–6 minūtes. Atdzesē. Atdzisušu biskvītu sagriež vēlama lieluma vienādas formas gabalos.

4. Pagatavo 200 ml cukura glazūras: cukuru un ūdeni (1:1) savāra sīrupa konsistencē. Karstam sīrupam pievieno 200 g pūdercukura, iemaisa un ļauj nedaudz atdzist. Padzisušu cukura glazūru pirms pārkaisīšanas ar kakao pulveri pārsmērē pāri otrajai biskvīta kārtai.

5. Gatavo krēmu: divu olu dzeltenumus un pūdercukuru sakuļ gaisīgā masā. Viegli iemaisot, pievieno Mascarpone krēmsieru.

6. Olbaltumu sakuļ stingrās putās. 50 g cukura un 50 ml ūdens savāra, kamēr cukurs izkusis. Vēl karstu tievā strūkliņā lej sakultajā olbaltumā un turpina kulšanu, kamēr masa kļūst viendabīga un veidojas karamelizēts bezē.

7. Bezē masu liek uz šķīvja un ar lodlampu viegli apbrūnina.

8. Uz šķīvja liek vienu no tiramisu biskvīta daļām, virsū liek maskarpones krēma masu, vēlreiz – biskvītu. Seko cukura glazūras kārtiņa, kam pa virsu pārkaisa kakao. Akcentam pievieno kafijas saldējuma bumbu, svaigas ogas un zaļumus.