Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Nēģu salāti ar pērļu grūbām, marinētiem gurķiem un biešu creme fraiche

© Leonīds Gusevs

Gada tumšākā laika ikdienai vajag vairāk krāsu, vairāk prieka, vairāk azarta un uzdrīkstēšanās. Viens no veidiem, kā to izdarīt – pagatavot gardu, košu, veselīgu ēdienu no kvalitatīviem un dabiskiem pašmāju produktiem. Un pagatavot tā, lai jau no maltītes uzlūkošanas vien pakrūtē iekņudētos un mute būtu siekalu pilna!

SASTĀVDAĻAS:

1 želēts nēģis

60 g pērļu grūbu

60 g marinētu gurķu

1 sarkanā biete

melno olīvu ikri

60 g notecināta jogurta (creme freiche)

mērcei: 1 tējkarote Dižonas sinepju

2 tējkarotes medus

1 tējkarote citrona sulas

80 g olīveļļas

sāls

pipari

PAGATAVOŠANA:

1. Pērļu grūbas uzvāra, bet nepārvāra – tām jābūt viegli kraukšķīgām. Skalojot aukstā ūdenī, atdzesē. Pievieno mazos kubiņos sagrieztu gurķi. Pēc garšas pievieno sāli, piparus, olīveļļu.

2. Pagatavo biešu creme freiche: vispirms bietes izcep cepeškrāsnī mīkstas, tad sablendē viendabīgā masā. Biešu masu ar konditorejas lāpstiņu «izsmērē» pa pergamenta papīru un aptuveni uz vienu stundu 120 grādu temperatūrā liek cepeškrāsnī.

3. Cepeškrāsnī izžāvēto biešu masu noņem no pergamenta un vēlreiz sablendē – šoreiz rupji, pievieno creme freiche jeb notecinātu jogurtu (vietā var ņemt arī skābu krējumu), ļoti ātri samaisa un ar divām karotēm veido «frikadeles».

4. Uz šķīvja kārto želēta nēģa fileju, pērļu grūbas un biešu creme freiche. Dekorē un papildina ar zaļumiem, melno olīvu ikriem.

Padoms

• Pērļu grūbas ir nopērkamas atsevišķi, izvārītas tās atgādina mazas pērles uz šķīvja. Pērļu grūbas ir ātri pagatavojamas: tās vāra tikai 15 minūtes, tvaicēšanai nepieciešamas 25 minūtes. Atšķirībā no klasiskajām grūbām pērļu grūbas iepriekš nav jāmērcē.

• Creme freiche ir veikalos nopērkams produkts – skāba krējuma paveids, ko var saukt arī par notecinātu bezpiedevu jogurtu.

• Vienu veselu želētu nēģi gareniski pārgriežot uz pusēm, iegūst divas filejas.

• Melnās olīvas bez kauliņiem izkaltējot, tad ļoti smalki sakapājot un viegli pārslakot ar olīveļļu, iegūst olīvu ikrus.