Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Kāzu festivāls kļūs par tradīciju

© Ilze Ose

Trīs uzņēmīgām sievietēm Rūtai Ziemelei, Sigitai Bērziņai un Ilzei Kupčai kopīgi radās ideja noorganizēt vērienīgu pasākumu – Latvijā pirmo Kāzu festivālu, kas septembra nogalē notika Baldonē, Mercendarbes muižā. «To izdomājām vienā karstā augusta dienā, bet sākām visu veidot no nulles un paveicām sešās nedēļās,» stāsta pasākuma rīkotājas.

Rūta ikdienā studē Liepājas universitātē kultūras vadību, dažādus pasākumus organizējusi, vadījusi arī kāzas, no pamatskolas laikiem, tāpēc pieredze šajā jomā jau bija. Sigita strādā par mākslinieci noformētāju, veido kāzām dekorus, bet Ilze savukārt cep kāzām kūkas un izcepa arī apmēram 15 kilogramus smago Kāzu festivāla kūku. Apvienojot dažādu pieredzi un idejas par kāzu tematiku, pasākuma rīkotājas ķērās pie darba. «Vēlējāmies, lai, aizejot uz festivālu, tā apmeklētājiem būtu iespēja baudīt daudzveidīgu piedāvājumu visdažādākajā vecumā un lai katrs atrastu sevi interesējošo,» atzīst Sigita.

Rūta teic, ka daudzi cilvēki nemaz nezina, kas kāzās īsti ir jādara, kādi rituāli jāveic un kādam mērķim tie paredzēti, kā pirms tam sarīkot vecmeitu un vecpuišu ballītes, kā var atzīmēt kāzu jubilejas, tāpēc to tika nolemts popularizēt šajā festivālā.

Izglīto par kāzu tradīcijām

«Uzaicinājām uz pasākumu pirtniekus, lai izstāsta par to, kā jāveic attīrīšanās pirms kāzām un citi rituāli. Ir pāri, kuri kāzās vēlas iztikt bez mičošanas, taču patiesībā tai ir liela nozīme,» stāsta organizatores, norādot, ka viens no festivāla mērķiem – veikt izglītojošu funkciju par kāzu tradīcijām un to norisi.

Festivālā bija uzaicināti piedalīties dalībnieki, kas piedāvā kāzām nepieciešamos pakalpojumus, sākot ar ielūgumiem, kāzu dekorācijām, apģērbu un visbeidzot ar kāzu auto un muzikantiem. «Uzaicinājām 10 līgavas, kuras savu kāzu dienu jau bija vienreiz izdzīvojušas. Festivālā viņas vēlreiz uzvilka kāzu kleitu un tika sapostas – izveidots matu sakārtojums, uzklāts grims, ļaujot baudīt līdzīgas emocijas kā kāzu dienā.» Līgavas tika aicinātas izdejot kāzu valsi un piedalīties fotosesijā. Dažas līgavas bijušas sajūsminātas par to, ka īstajā kāzu dienā neesot bijuši tik skaisti foto, kā tika iegūti festivālā. «Foto ir apskatāmi interneta vietnē, pēc tiem var novērtēt fotogrāfu darbu festivālā, un kāds, iespējams, tādējādi izvēlēsies savām kāzām fotogrāfu.»

Organizēs nākamo

Pasākuma organizēšanā Rūta, Sigita un Ilze iesaistījušas arī tuviniekus, draugus, festivālu bija iespējams popularizēt sociālajos tīklos, un informācija nodota tālāk arī caur draugiem un paziņām dažādās Latvijas vietās. «Patīkami, ka Baldones novada pašvaldība atbalstīja mūsu ideju un piešķīra telpas pasākuma norisei.» Ilze teic, ka, rīkojot pirmo šādu pasākumu, nav zinājušas, vai izdosies, cik tas būs apmeklēts, taču jau tagad esot skaidrs, ka nākamgad atkal rīkos festivālu. «Protams, pēc tam sapratām, ka daudz enerģijas iztērējām tur, kur nevajadzēja, ir lietas, ko varējām izdarīt vienkāršāk. Iegūstot pieredzi, izvērtējam, kas bija pareizi un kas nepareizi.» Rūta neslēpj, ka sākumā, uzrunājot potenciālos pasākuma dalībniekus, nācies rūpīgi pārliecināt un motivēt piedalīties, bet nedēļu pirms pasākuma daudzi zvanījuši paši un izteikuši vēlēšanos piedalīties, kas prasīja papildu darbu organizatorēm, jo bija jāievieš korekcijas scenārijā.

Festivāla apmeklētāju skaits kopā ar dalībniekiem varētu sasniegt divus simtus. «Pēc pasākuma bija dalībnieki, kas jau pieteicās piedalīties arī otrajā Kāzu festivālā nākamvasar. Visjaukākais, ko mēs dzirdējām – reti kad pēc kultūras pasākumiem mājās varot doties ar tik daudzām labām emocijām kā no šī festivāla.»

Festivālā bildina mīļoto

Viens no apmeklētākajiem pasākumiem Kāzu festivālā bija Ainas Poišas lekcija. Lektore interesentiem stāstīja, kāpēc jāprecas un kāpēc nav ieteicams dzīvot kopā, nereģistrējot attiecības. «Domājām par to, lai pasākums ir ģimenisks, lai arī mazajiem apmeklētājiem ir ko darīt. Teikt, ka viss izdevās perfekti un nākamgad nekas nav jāpapildina, nevaram. Noteikti turpmāk to varēsim bagātināt ar kaut ko jaunu, un arī apmeklētāju interese visticamāk pieaugs. Patiesībā atkāpšanās ceļa jau mums vairs nav,» ir vienisprātis organizatores. Nākamgad tikšot domāts arī par to, lai Kāzu festivālā jauni cilvēki varētu iepazīties ar nolūku, lai izveidotu nopietnas attiecības.

Sigita atminas, ka viens no dalībniekiem uzdevis jautājumu, vai festivāla laikā iespējams apprecēties. «Diemžēl nē, bet pasākuma noslēgumā vienu no organizatorēm Rūtu bildināja viņas mīļotais vīrietis Māris. Speciāli šo skaisto mirkli vēlējāmies atstāt izskaņā, lai Rūtai nebūtu pārāks liels uztraukums, vadot festivālu, jo viņa par bildinājumu neko nezināja,» smaidot stāsta Sigita. Rīkotājas spriež, ka varbūt arī nākamgad festivālā kāds pāris izdomās apprecēties, jo laiks ir, lai sagatavotos, un rīkotājas ir gatavas parūpēties par kāzu ceremonijas svinīgo pusi. «Tas būtu kaut kas neparasts! Līgavai un līgavainim, arī kāzu viesiem – interesanti. Tad noteikti pasākumu vajadzēs papildināt ar mācītāja piedalīšanos, kuru mēs bijām plānojušas uzaicināt arī uz pirmo festivālu,» atzīst Rūta, Sigita un Ilze.