Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Sirņiki jeb biezpiena plācenīši

© publicitātes

Garšīgie un aromātiskie sirņiki jeb biezpiena plācenīši – brīnišķīgas brokastis vai deserts pie tējas vai kafijas jebkurai ēdienreizei!

Klasiskā variantā tos gatavo no biezpiena, miltiem, kam pievieno olas, cukuru un vanilīnu. Taču tos var gatavot arī sāļus, papildinot ar burkāniem, garšvielām, sieru, pat kartupeļiem, arī sasmalcinātām dillēm un svaigiem sīpoliem, bet saldajā variantā var pielikt ābolus, bumbierus, rozīnes un dažādus riekstus. Ja tos gatavo saldus, tad cukuru mīklai ieteicams pievienot pašās beigās – pirms likšanas uz pannas, jo tas sašķidrina mīklu. Ja sirņiku receptē izmanto arī sieru, tad ieteicams šādas biezpiena un siera attiecības – 3:1. Lai sirņiki būtu pufīgi, mīklai jāpievieno soda vai irdinātājs. Lai pagatavotu šādus plācenīšus, īpaši knifi nav jāzina, jo recepte ir vienkārša. Klasiskās receptēs sirņikiem izmanto daudz biezpiena un pavisam nedaudz miltu, cep uz nelielas uguns, lai tie nepiedeg. Interesanti, ka sirņikus var gatavot arī cepeškrāsnī, bet uz pannas tos cep 3–5 minūtes no katras puses un vislabāk – saulespuķu vai olīvu eļļā. Biezpiena sirņikos kaloriju daudzums – apmēram 180 uz 100 gramiem atkarībā no tā, cik trekns ir biezpiens. Sirņikiem kā piedevu pasniedz krējumu, eļļu, ievārījumu, medu. Ja tie tiek gatavoti ar zaļumiem, tad lieliska piedeva ir kečups vai majonēze.

NODERĪGI

• Sirņiku gatavošanā galvenais ir biezpiens. Nav ieteicams izmantot pārāk treknu biezpienu, jo tad plācenīši izjuks. Vislabāk ņemt sausu biezpienu, tam var pievienot nedaudz piena, krējuma vai kefīra.

• Gatavojot klasiskos sirņikus, miltus var aizstāt ar mannu vai arī vispār nelikt miltus vai mannu.

• Ja sirņikiem tiek pievienotas rozīnes, tad pirms pievienošanas mīklai tās ieteicams izmērcēt, pēc tam – nosusināt.

***

RECEPTES

Sirņiki ar mērci

Sastāvdaļas: 300 g biezpiena, 100 g sarīvēta parmezāna, ola, 4 ēdamkarotes miltu, olīveļļa, sāls. Mērcei: 300 g tomātu, 2 ķiploka daiviņas, 3 bazilika zariņi, 2–3 olīvas bez kauliņiem, tējkarote olīveļļas, sāls, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana: mērcei notīra ķiploku un smalki sagriež. Tomātiem noņem mizu un sagriež smalkos gabaliņos. Olīvas sagriež riņķīšos. Sasmalcina bazilika lapiņas. Pannā uzkarsē olīveļļu, apcep ķiploku, pievieno tomātus. Vāra 15 minūtes uz mazas uguns. Pievieno olīvas, baziliku, sāli un piparus. Turpina gatavot vēl 5 minūtes. Gatavo sirņikus – bļodā samaisa biezpienu, rīvētu sieru un olu, pievieno miltus (2–3 ēdamkarotes), sāli un samaisa. No masas veido sirņikus un apviļā tos miltos. Uz pannas uzkarsē olīveļļu un apcep sirņikus no abām pusēm, kamēr tie iegūst zeltainu garoziņu. Pasniedz ar mērci.

Sirņiki ar banāniem

Sastāvdaļas: 2 banāni, ola, 100 g miltu, 50 ml eļļas, tējkarote irdinātāja, 500 g biezpiena, milti panēšanai.

Pagatavošana: biezpienu saberž caur sietu un samaisa ar olu, cukuru, izsijātiem miltiem un cieti. Banānus notīra, smalki sagriež. Pievieno biezpiena masai un rūpīgi samaisa. Sadala mīklu 10–12 vienādās daļās, ar samitrinātām rokām izveido bumbiņas, apviļā miltos un ar lāpstiņas palīdzību izveido plācenīšu formu. Apcep sakarsētā pannā pa 4 minūtēm no katras puses. Pasniedz ar krējumu.