Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Simptomi - vai manam organismam trūkst magnijs?

© publicitātes

Dabas noteiktā kārtība ir tāda, ka viena minerālviela vienlaikus iesaistīta daudzās organisma norisēs. Piemēram, magnijam mūsu organismā ir ap trijiem simtiem funkciju un tā trūkumam var būt daudzveidīgas, ne vienmēr uzreiz saprotamas izpausmes. Diez vai kādam ir vēlēšanās tās izbaudīt uz savas ādas, tāpēc ir vērts diendienā rūpēties, lai magnija uzņemšana vienmēr būtu pietiekama.

«Daudzi zina par magnija trūkuma saistību ar stresu, nervozitāti un muskuļu krampjiem, jo par to samērā bieži bijusi runa plašsaziņas līdzekļos, bet es gribētu akcentēt arī magnija lomu sirds un asinsvadu sistēmas veselībā,» saka SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs ārsts Kaspars Ivanovs.

– Un tomēr, lūdzu, atgādiniet vēlreiz – kādas pazīmes cilvēkam pašam varētu likt domāt, ka viņam trūkst magnija?

– Vieglāk pamanāmās izpausmes ir muskuļu krampji un tirpšana, bet jāpievērš uzmanība arī tādām lietām kā nervozitāte, nogurdināmība, miega traucējumi, koncentrēšanās grūtības. Nopietna pazīme ir traucējumi, par kuriem cilvēki saka: sirds daudzās, sirds met kūleni. Kad magnija nepietiek, ir paaugstināta sirds muskuļa šūnu uzbudināmība, kas var radīt arī bīstamus sirds ritma traucējumus. Cilvēkiem, kuriem trūkst magnija, mēdz ātrāk attīstīties ateroskleroze. Bieži vien magnija trūkst cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, asinsvadu spazmām, tajā skaitā sirds artēriju spazmām, kas var izpausties arī kā stenokardija.

– Kādām cilvēku grupām vēl magnija deficīts ir biežāk nekā citiem?

– Tas raksturīgs cilvēkiem, kuriem ir otrā tipa cukura diabēts vai nosliece uz to; cilvēkiem ar dažādiem citiem vielmaiņas traucējumiem, nieru slimību pacientiem, tāpat arī senioriem, kuru organisma spēja uzņemt magniju vairs nav tik laba. Paaugstināts pieprasījums pēc magnija ir grūtniecēm, bērniem un jauniešiem straujas augšanas periodā; cilvēkiem, kuriem ir ļoti liela fiziska un emocionāla slodze, kā, piemēram, sportistiem. Ir arī situācijas, kad magnijs izdalās no organisma paātrināti, piemēram, tiem, kuri cieš no caurejas, daudz svīst vai pastāvīgi lieto urīndzenošus līdzekļus; tāpat arī pārmērīgiem alkohola un kofeīnu saturošu dzērienu lietotājiem; tiem, kuri ievēro vienpusīgas diētas vai badojas, un arī pārāk treknu un pārāk saldu produktu cienītājiem, jo šādi uztura paradumi var traucēt magnija uzsūkšanos. Ir arī dažādas slimības, kas var izraisīt barības vielu, arī magnija, uzsūkšanās traucējumus tievajās zarnās. Magnija trūkumu veicina arī mazkustīgs dzīvesveids, kas pasliktina orgānu apasiņošanu un padara kūtrāku zarnu trakta darbību. Jāpiebilst, ka magnija produktus visā pasaulē ārsti izmanto kā palīgus sirds un asinsvadu slimību ārstēšanā, lai nozīmētie medikamenti iedarbotos spēcīgāk.

– Kā magnijs darbojas sirds un asinsvadu sistēmā?

– Tas pasargā sirds muskuļa šūnas skābekļa bada laikā, ko veselam cilvēkam var radīt pārmērīgi liela fiziska slodze vai stresa situācija, bet slimam cilvēkam – pat neliela fiziska piepūle.

Magnijs regulē arī lipīdu vielmaiņu, tas ir dabisks antiagregants – pasargā trombocītus no salipšanas, neļaujot veidoties trombam, kurš var pieķerties pie aterosklerozes bojātas asinsvadu sieniņas, aplipt ar holesterīna plātnītēm un radīt nopietnu defektu, kas var izraisīt asinsvada plīsumu.

Magnijs labvēlīgi iedarbojas uz asinsvadu iekšējo sieniņu – endotēliju, kas nodrošina asinsriti gan sirds asinsvados, gan lielajos asinsvados, gan arī sīkajos. Ja sīkie asinsvadi paplašinās tā, kā tas ir vajadzīgs, sirdij ir vieglāk strādāt un sūknēt asinis, un cilvēks jūtas labi – viņš labāk panes slodzi, spēj ātrāk soļot, augstāk uzkāpt pa kāpnēm utt. Pietiekama magnija uzņemšana pieder pie sklerozes, paaugstināta asinsspiediena, bīstamu sirds ritma traucējumu un daudzu citu slimību profilakses.