Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: variācijas ar rudzu maizes riecienu

© publicitātes

Rudenī gribas kaut ko sātīgu. Tas attiecas arī uz sviestmaizēm – brokastīs, skolas pusdienu starpbrīdī, darba pārtraukumā vai atgriežoties no pastaigas svaigā gaisā. Tādā reizē īsti vietā ir kārtīga rudzu maizes vai saldskābmaizes rika, un vēlams, lai maizei būtu pievienotas sēkliņas – saulespuķu sēklas, linsēklas, sezama sēkliņas, ķimenes u. c.

Sēkliņu iekļaušana maizes receptēs nav tikai modes tendence, jo tās piešķir tradicionālajai maizei jaunu garšas akcentu, padara to smaržīgāku un piešķir papildu uzturvielas – nepiesātinātās taukskābes, šķiedrvielas, aminoskābes, B grupas, D, E un PP vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi u. c.

Arī maize, kas cepta no rudzu miltiem, ir veselīgs produkts pati par sevi, tas ir nozīmīgs šķiedrvielu un B grupas vitamīnu avots. Rudzu maizes cepšanu maizniekmeistari atzīst par īstu mākslu. Tās galvenās izejvielas ir milti, ieraugs, iesals, ūdens, ķimenes un sāls. Tas, ka dažādām maizes šķirnēm ir atšķirīga garša, tiek panākts, variējot ierauga un plaucējuma attiecību, pievienojot vairāk vai mazāk iesala, raudzējot atšķirīgā temperatūrā. Veselīga, sātīga un iecienīta ir arī saldskābmaize, kuras cepšanai izmanto rudzu un kviešu miltus.

Populārs, vienkāršs un arī radošs veids, kā sagatavot maltīti, ir sviestmaizes. Te iespējama liela dažādība – tā reizēm ir ievērojama priekšrocība, salīdzinot kaut vai ar zupu: ja tajā ir sastāvdaļas, kuras kādam negaršo vai nav vēlamas veselības apsvērumu dēļ, tad atliek samierināties vai no ēšanas atteikties. Savukārt sviestmaizes itin viegli var personalizēt. Kāds maizi labprāt pārziež ar sviestu, cits dod priekšroku margarīnam, svaigajam sieram vai nelielam daudzumam kvalitatīvas olīvu eļļas, dažs uzskata, ka maizi vispār ne ar ko nevajag pārziest. Arī virsū likt var visdažādākos produktus pēc savas gaumes. Lai maizītes izdodas garšīgas un skaistas!

AR LASI. Auksti kūpināts lasis lieliski garšo uz Sabiles rudzu maizes ar sēklām. Maizītei uzkaisīts kaltētu Vidusjūras garšaugu maisījums, bet var izmantot arī citus garšaugus, svaigus vai kaltētus, pēc savas izvēles

AR AVOKADO UN TOMĀTIEM. Līgatnes saldskābmaizi ar sēklām pārziež ar svaigo sieru (bez piedevām), virsū liek gatava avokado mīkstuma un tomātu gabaliņus, dažas melnās olīvas bez kauliņiem, uzkaisa salātu garšvielu vai svaigus zaļumus

AR KAŅEPĒM. Līgatnes saldskābmaize ar sēklām pārziesta ar maltu kaņepju masu. Šai kombinācijai labi piestāv nedaudz biezpiena

AR SVAIGĀ SIERA BUMBIŅĀM. Līgatnes saldskābmaizi ar sēklām pārziež ar svaigo sieru (bez piedevām), virsū kārto tomātu un gurķu šķēlītes, vidū liek kādu no svaigā siera bumbiņu veidiem. Šeit izmantotas svaigā siera bumbiņas eļļā ar papriku, bet var izvēlēties arī citas, tajā skaitā – no kazas siera

AR VĪTINĀTU GAĻU. Sabiles rudzu maizi ar sēklām plāni pārziež ar sviestu, virsū liek vītinātās gaļas šķēlītes un redīsu dīgstus

AR BIEZPIENU UM MEDU. Arī tā var baudīt Sabiles rudzu maizi ar sēklām. Šķēlei uzliek biezpienu, to pārlej ar karotīti šķidra medus. Ja medus ir biezs, var rīkoties otrādi – vispirms ar to pārziest maizes šķēli un tad uzlikt biezpienu. Rotājumam un garšas niansei izmantotas žāvētas dzērvenes, bet tās var būt arī rozīnes, plūmes, aprikozes vai kādas svaigas ogas

AR SIERA SALĀTIEM. Sviestmaizei izmantota Līgatnes saldskābmaize ar sēklām. Maizes šķēli pārliek ar siera salātiem, kuru sastāvā ir rīvēts puscietais siers, rīvēti vārīti burkāni, kapātas vārītas olas, majonēze un spiedē saspiesta ķiploka daiviņa. Pēc garšas var pievienot sāli un maltus melnos piparus. Ja grib salātus padarīt vēl sātīgākus, pievieno sīki sagrieztu kūpinātu gaļu, daži gatavotāji liek klāt arī vārītas garneles. Maizīti rotā ar dārzeņiem un zaļumiem, kas piešķir svaiguma akcentu