Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Čia sēkliņas – spēkam

© Scanpix/AP

Čia sēkliņas ar riekstu garšu ir brīnišķīgs antioksidantu avots, bagātas ar proteīniem un neaizstājamām omega 3 un omega 6 taukskābēm.

Sēkliņas ir mazas, bet labuma no tām ir ļoti daudz. Kad tās iemērc, tās uzbriest un rodas želejveidīgs apvalks ap katru sēkliņu. Organismā viegli asimilējas un rada sāta sajūtu, sniedz enerģiju un spēku, tāpēc mēdz dēvēt par spēka sēkliņām. Tās tiek uzskatītas par vienu no vērtīgākajiem produktiem, kas jāuzņem uzturā ikdienā. Šajās sēkliņās ir piecas reizes vairāk kalcija nekā pienā, divas reizes vairāk olbaltumvielu nekā citās sēkliņās, kā arī divas reizes vairāk kālija nekā banānos. Sēkliņas palīdz mazināt asinsspiedienu un stabilizēt cukura līmeni asinīs, tās uzlabo gremošanu un vielmaiņu, īpaši noderīgas tiem, kuri vēlas zaudēt svaru. Dienā ieteicams lietot 1 līdz 2 ēdamkarotes. Vienā ēdamkarotē sēkliņu ir apmēram 60 kalorijas, 5 g tauku, 6 g ogļhidrātu, 6 g šķiedrvielu un 3 g olbaltumvielu. Pa saujiņai sēkliņu var pievienot salātiem, mērcēm, zaļajiem kokteiļiem, graudaugu brokastīm, jogurta, putrām, arī pie cepumu, pankūku, kēksu mīklas – organisms uzņems nepieciešamās vērtīgās uzturvielas, bet garša nemainīsies.

Noderīgi

• Čia sēkliņas uzturā var lietot veselas, tās nav jāmaļ kā, piemēram, linsēklas – organismā tās viegli pārstrādājas.

• Čia sēkliņas nezaudē savu uzturvērtību un kvalitāti, ja tās uzglabā 2 līdz 3 gadus.

• Ja sēklas pievieno kādam ēdienam, tad tiek apēsta mazāka porcija un tik ātri nerodas vēlēšanās atkal kaut ko uzkost, jo sāta sajūta saglabājas ilgu laiku.

• Čia sēkliņas var likt virtuves kombainā, blenderī vai kafijas dzirnaviņās un sasmalcināt, lai izveidojas pulveris. Ar to var pilnībā aizstāt miltus vai sajaukt attiecībās 1:1 vai 1:3 atkarībā no tā, kāda mīkla ir vajadzīga.

RECEPTES

Kokteilis – ķīselis ar čia sēkliņām

Sastāvdaļas:2 ēdamkarotes čia sēkliņu, 2 ēdamkarotes laima sulas, 4 ēdamkarotes medus, 2 glāzes ūdens.

Pagatavošana: sēkliņas aplej ar ūdeni attiecībās 1:2 un atstāj uz nakti – no rīta būs izveidojusies želejveida masa. Visu samaisa blenderī. Atgādina parastu ķīseli, kam pievienota ciete. Var pievienot arī svaigas ogas vai čia sēkliņas sajaukt ar aprikozēm, melnajām plūmēm.

Pudiņš ar mango

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes čia sēkliņu, puskrūzīte kokosa piena, puskrūzīte mandeļu piena, trīs ceturtdaļas krūzītes nogatavojušos mango, sagrieztu kubikos, 1 ēdamkarote sarīvēta kokosa.

Pagatavošana: samaisa visu lielā traukā. Noslēdz to un liek ledusskapī uz nakti.

Lasis ar čia sēkliņām

Sastāvdaļas:400 g laša filejas bez ādas, puskrūzīte čia sēkliņu, ceturtā daļa krūzītes sezama sēkliņu, 2 krūzes spinātu, tējkarote medus, ēdamkarote olīveļļas, sarīvēta citrona miziņa, sāls, pipari, krūzīte vārītu rīsu.

Pagatavošana: visas sēkliņas samaisa un uzkaisa lasim, lai tas pilnībā būtu noklāts. Liek to uz restītēm vai uz cepešpannas, neizmantojot eļļu, jo lasis izdala taukus. Cep 12 minūtes no vienas puses un tikpat daudz no otras puses. Rīsus un spinātus gatavo pēc savas gaumes.