Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Gardā rudenīgā ābolkūka

© F64

Mēs labprāt ēdam ābolmaizes un ābolkūkas. Starp abiem šiem veidiem palaikam grūti novilkt robežu, tomēr ābolmaize parasti ir rauga mīklas izstrādājums, bet ābolkūka cepta no kārtainās vai biskvīta mīklas.

NODERĪGI

Nav vēlams ņemt pārgatavus vai pārlieku sulīgus ābolus, lai šķēlītes cepoties neizjuktu un mīkla neizmirktu.

Ābolus kūkām var arī nemizot, jo sevišķi tad, ja miziņa ir gluda un skaisti sarkana – tādas ābolu šķēlītes uz gatavām kūkām izskatās labāk.

Vienkāršāks kūkas pagatavošanas veids ir salikt ābolu šķēlītes uz izveltnētas mīklas kārtas, uzkaisīt cukuru, kanēli un pārlikt ar otru mīklas kārtu.

 Kūku pildījumam domātos ābolus var uzmanīgi apcept uz pannas sviestā, pievienojot cukuru un garšvielas. Ja āboli ir sulīgi, masai var piejaukt arī nedaudz izšķīdinātu kartupeļu miltu, tad pildījums cepoties neiztek.

Kārtainā ābolkūka

Sastāvdaļas: Mīklai: divas glāzes miltu, 250 g margarīna, divas olas, nedaudz sāls, divas ēdamkarotes piena. Pildījumam: 300 g ābolu, – glāzes cukura, nedaudz kanēļa. Pārziešanai – viena ola.

Pagatavošana: Margarīnu mīca ar karoti un maisa, līdz tas kļūst plastisks. Pienam pievieno sāli, to pieliek miltiem un margarīnam, 3–5 minūšu laikā samīca viendabīgu mīklu. No tās izveido ķieģelīti, liek uz samiltota mīklas dēļa, izveltnē centimetru biezā plāksnē, pārloka četrās kārtās, izveltnē un pārloka atkārtoti. Nogriež vienu trešdaļu un atliek malā, pārējo mīklu izveltnē uz plāts, sadursta ar dakšiņu, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 230 grādiem, cep 15–20 minūtes. Izvelk no krāsns, pārliek ar sagrieztiem āboliem, pārkaisa ar cukuru un kanēli, pārklāj ar izveltnētu atlikušo mīklu, pārziež ar sakultu olu, cep vēl 25–30 minūtes, kamēr kūka gatava.

Ābolu strūdele

Sastāvdaļas: Mīklai: divas glāzes miltu, divas olas, 50 g sviesta, ceturtdaļglāze ūdens, divas ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls.

Pildījumam: 500 g ābolu, divas ēdamkarotes cukura, pusglāze rīvmaizes, 20 g sviesta, pustējkarote kanēļa; viena ola pārziešanai.

Pagatavošana: Olas saputo ar cukuru un sāli, pievieno ūdeni un maisa, līdz sāls un cukurs izšķīst. Miltus izsijā uz mīklas dēļa, kaudzītes vidū veido iedobi, tajā liek mīkstu sviestu un sagatavoto olu masu, samīca viendabīgu mīklu, atstāj uz pusstundu nobriest. Izveltnē ļoti plāni (1 mm), liek uz tīras salvetes, pārziež ar sviestu, pārliek ar sīki sagrieztiem āboliem, uzkaisa cukuru, kanēli un rīvmaizi, ar salveti saritina veltni, liek uz ietaukotas plāts ar savienojuma vietu uz leju, pārziež ar sakultu olu, mazliet sadursta ar nazi, cep aptuveni pusstundu 200–220 grādos.

Ulmaņlaiku ābolkūka

Sastāvdaļas: 200 g sviesta, 200 g cukura, 400 g miltu, sešas olas, 6–10 ēdamkarotes skābā krējuma, viena paciņa cepamā pulvera.

Pildījumam: viens kilograms ābolu, cukurs pārkaisīšanai.

Pagatavošana: Ābolus sagriež plānās šķēlītēs, pārkaisa ar cukuru un atstāj iecukuroties. Mīklai sviestu puto ar cukuru, pa vienam pievienojot olu dzeltenumus. Kad saputots, pieliek miltus ar cepamo pulveri, iecilā stingrās putās saputotus olu baltumus. Sagatavotā tortes veidnē liek mīklu, tajā dziļi sasprauž iecukurotos ābolus. Liek iesildītā cepeškrāsnī, cep mērenā siltumā 30–40 minūtes. No āboliem pārpalikušo sīrupu pārlej gatavai kūkai.