Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Kūpināta laša krēmzupa

© Leonīds Gusevs

Reiz kāda slavena pavāra teiktais «.. ja jums mājās nav nekā ēdama, atveriet ledusskapi, paņemiet lasi un pagatavojiet..» jau sen ir folklorizējies un apaudzis ar asprātīgiem viedā teikuma turpinājumiem. Bet, ja tā padomā – kāpēc gan ne.

Lielveikalos par nepilnu latu nopērkamā kūpināta laša asaka nav nekāda tukšiniece: tai patiesi ir arī gana daudz gaļas. Kartupeļi, burkāns, sīpols, selerijas kāts un zaļumi jau nu atradīsies. Atliek sarūpēt saldu krējumu, sāli un piparus, un, re – ļoti garda, dūšu piesienoša krēmzupa gatava! Ja gribas drusciņ pašpikot, var lūkot pēc pāris svaiga laša filejas šķēlītēm, taču, ja to nebūs, arī nekas – maltītes kvalitāte no tā noteikti necietīs.

Sastāvdaļas: iepakojums kūpinātas laša asakas, 2 litri ūdens, 6 – 8 kartupeļi,viens liels burkāns, viens selerijas kāts, 200 ml salda krējuma, pāris šķēlītes svaiga laša filejas, dilles, pētersīļi, sīpols, lauru lapas, sāls, pipari;

Pagatavošana:

1. Kūpināto laša asaku, kas parasti ir tīri gaļīga, liek karstā ūdenī un vāra. Virumu noputo, pievieno lauru lapu, piparus. Aptuveni pēc 10 minūtēm laša asaku izņem, buljonu izkāš.

2. Zivi atkaulo, mīkstumu sasmalcina – to gatavošanas beigās pievieno krēmzupai.

3. Nomazgā un notīra kartupeļus, burkānu, sīpolu, seleriju kātu. Dārzeņus sagriež lielākos gabalos un kopā ar pētersīļu un diļļu kātiem liek vārīties zivju buljonā. Vāra uz lēnas uguns, kamēr visi dārzeņi mīksti. Pievieno garšvielas.

4. Izvārījušos dārzeņus kopā ar buljonu sablenderē.

5. Dārzeņu masai pievieno saldu krējumu, virumu pakarsē, bet neuzvāra. Ja prasās, vēl papildina garšas buķeti. Pievieno atkauloto un sasmalcināto žāvētā laša gaļu.

6. Pasniedzot galdā, krēmzupai pievieno sasmalcinātus zaļumus: pētersīļus un dilles. Rotā ar svaiga laša filejas gabaliņu. Krēmzupa lieliski garšo kopā ar baltmaizes grauzdiņiem.