Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Aija Vītoliņa uzticas pašmāju zīmoliem

© F64

Veidojot savu skatuves un ikdienas tēlu, dziedātāja Aija Vītoliņa dod priekšroku pašmāju modes māksliniekiem un smeļas iedvesmu no pilsētas ielās sastaptajiem cilvēkiem. «Mēs nezinām, cik ilgi dzīvosim, tādēļ, kāpēc lai nepucētos!» viņa teic un atklāj, kas nepieciešams, lai saglabātu savā tēlā neatvairāmu sievišķību un pārvarētu uztraukumu uz skatuves.

Kā atzīst Aija, vasara esot bijusi darbīga. Pēdējās nedēļas aizritējušas Rīgas svētku zīmē, šonedēļ gatavošanās un uzstāšanās Igo koncertā Dzintaros, bet tālākie plāni jau saistās ar gatavošanos kabarē uzvedumiem decembrī.

Miegs labsajūtai

«Vasara pagājusi ļoti ātri, tikai vienreiz paspēju aizbraukt uz jūru – un tā laikam šovasar arī bija pirmā un pēdējā reize, kad peldējos,» viņas balsī ieskanas žēlums, taču līdzās tam priecē daudz jaunas atklātas vietas, kur iepriekš nav būts. «Man ļoti patīk Liepupes muiža – jūtamies tur jau kā otrajās mājās. Arī Jonathan SPA Hotel ir skaista uzņemšana. Lai gan bieži vien jāuzstājas muižās un līdzīgās atpūtas vietās, uzskats, ka arī mūziķim tur sanāk atpūta, ir maldīgs. Tā tikai izskatās no malas, bet patiesībā tā nemaz nav. Ir gan gaidīšana, gan dažādas tehniskas lietas, par kurām jādomā,» Aija stāsta un neslēpj, ka atpūtai plāno pievērsties septembrī. «Tad uz nedēļu ar draudzeni aizbrauksim uz Franciju,» viņa priecājas par gaidāmo notikumu.

Lai kaut nedaudz atpūstos starp ikdienas pienākumiem, šarmantajai skatuves māksliniecei nepieciešams kvalitatīvs miegs. «Reizēm jāmēģina pāris dienas nolīst, neatbildēt uz telefona zvaniem un vienkārši gulēt. Šovasar vēl tas nav sanācis. Svarīgākais labai pašsajūtai man ir miegs, bet, ja vēl ir iespēja sevi palutināt ar sievišķīgām lietām un kādu skaistumkopšanas salona apmeklējumu, tad ir pavisam labi. To visu plānoju darīt tai septembrī,» viņa smej.

Vanna katru dienu

Raksturojot savus skaistumkopšanas paradumus, Aija atzīstas, ka nav ārišķīga, tādēļ arī nevar nosaukt virkni obligāto skaistuma rituālu. «Esmu ļoti vienkāršs cilvēks, un manos paradumos nav nekā ekstraordināra. Man nav formulas un knifu, kā izskatīties labi, bet viena no lietām, kas man ir vajadzīgas, ir ūdens procedūras. Ūdens palīdz relaksēties, tādēļ es katru dienu eju vannā. Man nepatīk dušas, jo tur nevar vienmērīgi dabūt siltumu,» Aija stāsta un paskaidro, ka ikdienas vannošanos nepapildina ar aromātiskām piedevām, jo tās, pēc viņas domām, pārāk atslābina un to ikdienā nevar atļauties.

«Pēdējā pusgada laikā mēģinu lēnām pievērsties fiziskām aktivitātēm – vingrošanai, jogai, stiepšanās vingrinājumiem. Meklēju savu ideālo fizisko nodarbi, jo saprotu, ka kaut kad ir jādara, jo daudz laika tiek pavadīts pie datora un mašīnā. Mans neregulārais dienas ritms un slinkums neļauj tam pievērsties pilnībā, tāpēc mēģinu lēnām lauzt sevi un darīt kaut ko sistemātiski, jo citādi cilvēks vienkārši izlaižas,» viņā jaušama apņemšanās.

Iedvesmo cilvēki

«Ar grimu grēkoju, jo krāsojos arī ikdienā, bet man nav lietu, ko noteikti iekļauju savā kosmētikas maciņā, kas droši vien ir slikti. Kosmētika atnāk pie manis caur draugiem vai caur cilvēkiem, kas ir saistīti ar šo sfēru un prot kaut ko ieteikt. Man pašai nepatīk staigāt pa veikaliem. Es neesmu tāds cilvēks, kurš prot kombinēt apģērbus – es nopērku kaut ko vienu un pēc tam attopos, ka ne reizi neesmu to uzvilkusi, jo nav pie kā pievilkt. Man ir tikai daudz skatuves kleitu un neizteiksmīgi ikdienas apģērbi,» dziedātāja ar veselīgu paškritiku raksturo sava vizuālā tēla veidošanu.

«Kad pagājušajā gadā biju Parīzē, tur redzēju, cik sievietes ir kolorītas no rīta, pusdienlaikā un vakarā. Mēs jau nezinām, cik ilgi dzīvosim, tāpēc – kādēļ lai nepucētos arī ikdienā. Bet es to kaut kā neprotu. Man šķiet, ka Rīgā uz ielām var redzēt ļoti daudz skaistu personību – gan jauniešus, gan sievietes cienījamos gados –, un tas iedvesmo arī pašam izskatīties skaisti,» viņa domā. Lai veidotu savu tēlu, Aija ideālajā gadījumā dod priekšroku latviešu dizaineru apģērbam. «Ik palaikam ieklīstu Paviljonā. Man patīk Agneses Narņickas džinsi, tie labi kalpo. Arī Indras Salcevičas tērpi un BeCarousell lietas ir manā skapī, bet, ja ir galīgs izmisums un vairs nav ko vilkt mugurā, protams, eju uz kādu Zaru. Koncertu tērpiem esmu iecienījusi Līgas Bangas darinājumus,» viņa raksturo savus modes paradumus.

Nedomāt par citiem

Lai gan Aija un skatuve šķiet kā nedalāmas vērtības, viņa nevairās atzīt, ka klātesošs visās situācijās ir uztraukums. «Ar to ir jāmācās cīnīties, bet ar vecumu tas nemazinās,» viņa sulīgi nosmej. Vērtējot sajūtas pirms uzstāšanās, Aija apgalvo, ka uztraukums drīzāk traucē koncentrēties, nevis mobilizē. «Ja tas ir tik slimīgs stress, tas vairs nav labi,» viņa atzīstas. Lai pārvarētu satraukumu, dziedātāja pirms kāpšanas uz skatuves izpilda elpošanas vingrinājumus vai mēģina sevi apmānīt, iedomājoties sajūtu, kāda ir, kad viss jau ir galā. «Vēl pēdējā laikā mēģinu sev iestāstīt, ka šis ir tas brīdis, kurā es šobrīd strādāju, un ir jāmēģina darīt to apzināti, būt klātesošai un kontrolēt savu uztraukumu. Bet tas nav viegli. Lielākais, ko es gribētu sasniegt – kontrolēt procesu,» viņa pauž apņemšanos.

«Jāmācās darīt to, ko tu dari, un nedomāt par citiem, jo citi arī par tevi nedomā. Reiz, uzstājoties kāzu ceremonijā, es šausmīgi uztraucos, un mans ģitārists, izlasījis gudru grāmatu, pamācīja, ka ne jau mani šobrīd te kāds nāk klausīties, es esmu tikai maza pasākuma sastāvdaļa. Galvenais ir saprast, ka ne jau pasaule visu laiku griežas tikai ap mani,» Aija rāmi nosaka.

KONTROLĒT STRESU. Lai pārvarētu satraukumu, dziedātāja pirms kāpšanas uz skatuves izpilda elpošanas vingrinājumus vai mēģina sevi apmānīt, iedomājoties sajūtu, kāda ir, kad viss jau ir galā. «Lielākais, ko es gribētu sasniegt – kontrolēt procesu,» apņemšanos pauž Aija.

GRĀMATAS. «Man patīk lasīt, bet nav laika,» dziedātāja smej un stāsta, ka labprāat lasa dažādu literatūru, tostarp ceļojumu ceļvežus.

GARŠO ĒST. «Ar diētām neaizraujos, jo nevaru aiziet gulēt, ja gribas ēst – tad vienkārši jūku prātā. Man patīk arī gatavot – tā ir viena no nodarbēm, kas noteikti relaksē. Man ļoti patīk kulinārijas raidījumi un portāli – esmu no tiem atkarīga. Kad ciemos nāk draugi, mēģinu viņus pārsteigt ar kaut ko gardu,» stāsta Aija. Sava firmas ēdiena mūziķei vēl neesot, bet tas tikai rada apņemšanos un izaugsmi.

MĀJAS AROMĀTS. Aijai patīk eksperimentēt un ik reizi izmēģināt kaut ko nebijušu – to var attiecināt arī uz mājas aromātiem, ko izsmidzinot gaisā, mājoklis pārvēršas par miera oāzi.

MŪZIKA. «Man patīk klausīties pēc iespējas dažādāku mūziku – sākot ar elektroniku, beidzot ar Vasku,» dziedātāja raksturo savas dzīves fona skaņas.

VANNA. «Ūdens palīdz relaksēties, tādēļ es katru dienu eju vannā,» teic Aija un atzīst, ka izmēģina pēc iespējas daudzveidīgākus vannas aromātus.

SKATUVES TĒRPI. Gādājot par skatuves tērpiem, dziedātāja uzticas modes mākslinieces Līgas Bangas idejām un darinājumiem, taču Aijas skapi papildina arī citi pašmāju brendi.

SPORTA SIMBOLS. Neskatoties uz to, ka Aija ir skaistu kurpju mīļotāja, līdz ar apņemšanos sportot viņas skapī vietu atradušas modernas botas. «Tās simbolizē manu vēlmi pievērsties regulārām fiziskām aktivitātēm. Kad aizgāju uz sporta klubu, sapratu, ka esmu pilnīgi atpalikusi no sporta klubu modes,» viņa smejas.