Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Ēku siltināšana ilglaicīgam efektam

© publicitātes

Mājokļa siltināšana ir uzdevums, kas pelnījis rūpīgu plānošanu un nevainojamu darba izpildi, lai turpmākos gadus varētu bez bažām ļauties gadalaiku maiņas krāšņumam, nebaidoties par siltumizolācijas drošumu.

Tā kā katram mājoklim ir savas īpatnības, siltināšanas materiāli ir jāizvēlas atbilstoši tā prasībām, taču vispirms ir svarīgi noskaidrot, kuras mājokļa daļas ir nepieciešams siltināt nepieciešamā efekta iegūšanai.

Pašmāju uzņēmums SIA Vides tehnika jau vairākus gadus piedāvā ilgtspējīgus un profesionālus tehniskos risinājumus, kā arī iekārtas ēku siltināšanai. Gadu gaitā, attīstoties un pilnveidojot savas zināšanas, uzņēmums ir apvienojis profesionālu siltināšanas ekspertu komandu, kas palīdzēs rast piemērotākos siltumizolācijas risinājumus atbilstoši vēlmēm, vajadzībām un iespējām. Lai maksimāli atvieglotu remontu plānošanas darbus, zinošie uzņēmuma eksperti vispirms iesaka rast atbildes uz trīs fundamentāli svarīgiem jautājumiem – ko siltināt, ar ko siltināt un kā siltināt?

Energoaudits – labākā diagnostika

Saprast, kuras ir ēkas problēmzonas, ko vajadzētu atjaunot, iespējams, veicot energoauditu. Tā sauc ēkas apsekošanas un analīzes darbu kopumu, kas veikts ar mērķi noteikt enerģijas plūsmas ēkā, izvērtēt to lietderību un izstrādāt konkrētajai ēkai atbilstošāko risinājumu enerģijas taupīšanai. Vienkārši izsakoties, tā ir procedūra, ar kuras palīdzību ātri un precīzi iespējams uzzināt visas savas ēkas vājās vietas. Eksperti teic, ka tas ir svarīgākais darbu sākuma posms, lai noteiktu, kuras ēkas daļas ir nepieciešams siltināt, lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti un turpmāk ievērojami samazinātu savus maksājumus par apkuri. Viena no galvenajām energoaudita priekšrocībām ir ekonomija – tas nozīmē ātru problēmvietas konstatēšanu, izvairīšanos no nepamatotiem siltināšanas darbiem, kā arī ieguldījumu komfortā. Kad ir noskaidrots, kas tieši jāsiltina, jāķeras klāt pie visatbildīgākā jautājuma risināšanas, proti, ar ko siltināt?

Siltumizolācijas materiāla izvēle ir svarīgākais siltināšanas darbu uzdevums. Materiālam ir jābūt atbilstošam gan konkrētajai konstrukcijai, gan ēkas un telpu tipam, gan ekspluatācijai, kā arī tam ir jābūt pareizi iestrādātam. Jāteic, ka pilnīgu garantiju par pareizi veiktu siltināšanu iespējams rast tikai tad, ja pats esat šīs jomas meistars, vai arī uzticot siltināšanas darbus jomas profesionāļiem. Protams, siltināšanas darbus var veikt paša spēkiem, taču pilnvērtīgam rezultātam jāņem vērā speciālistu dotie padomi materiāla pirkšanas brīdī.

Izvēles kritēriji

Atbilstoša siltumizolācijas materiāla izvēle jāizdara pirms ēkas celtniecības vai remontdarbu uzsākšanas. Ir vairāki būtiski izvēles kritēriji, kas var palīdzēt izvēlēties situācijai atbilstošāko materiālu no plašā sortimenta.

Pirmkārt, jāņem vērā materiāla siltumpretestība jeb spēja aizturēt siltumu. Šo spēju raksturo siltumvadītspējas koeficients – jo zemāks tas ir, jo labāka ir materiāla siltumpretestība, tātad – jo lielāku siltumizolāciju tas sniegs. Ne mazāk svarīga ir arī slodzes izturība, kas īpaši svarīga vietās, kas pakļautas lielai slodzei. Noturība pret deformācijām ir materiāla spēja atgūt iepriekšējo stāvokli pēc deformēšanas – saliekšanas, izstiepšanas, saspiešanas. Jo lielāka ir noturība pret deformācijām, jo labāka būs materiāla siltumizolācijas spēja. Mitrumizturības rādītājs parāda, cik izturīgs materiāls ir saskarsmē ar mitrumu – vai tas nesāk bojāties, šķīst, pūt, drupt, deformēties un galu galā zaudēt savas siltumpretestības spējas. Jo izturīgāks materiāls ir pret mitrumu, jo plašāka ir tā izmantošanas sfēra. Skaņas izolācijas spējas parāda, vai materiāls slāpē trokšņus, tādā veidā pasargājot mājas iemītniekus no ārējiem trokšņiem – īpaši svarīgs šis faktors ir rūpniecības telpu izveidē. Nevajadzētu aizmirst arī par ugunsdrošību – jo ugunsdrošāks ir materiāls, jo labāk un drošāk, it īpaši dzīvojamās ēkas siltināšanai. Materiāla elpošana parāda, cik lielā mērā tas palīdz izvadīt lieko mitrumu no telpām. Jo materiāls ir elpojošāks, jo patīkamāks un veselīgāks mikroklimats veidojas nosiltinātajās telpās. Šādi un vēl citi raksturlielumi palīdz orientēties materiālu izvēlē un atrast sev piemērotāko.

Kokšķiedras plātnes – ekoloģisks risinājums

Viens no dabiskākajiem siltināšanā izmantojamajiem materiāliem ir kokšķiedras plātnes. Vides tehnika piedāvā iegādāties vairāku veidu STEICO ražotas kokšķiedras plātnes ar ekoloģiskām īpašībām, kas izveidotas atbilstoši klientu vajadzībām. STEICO izolācijas materiāli ir inovatīva produkcija, kas pasargā no aukstuma, karstuma, skaņas un palīdz samazināt enerģijas patēriņu un apkures izmaksas. Tie ir īpaši ekonomiski, jo radīti ekoloģiski orientētas ražošanas rezultātā. Nodrošinot temperatūras un skaņas izolāciju, jumtu un sienu paneļi ir labākais risinājums daudzām arhitektūras problēmām.

Piedāvājumā ietilpst vairāk nekā desmit kokšķiedras plākšņu veidi dažādu virsmu izolācijai – sienām, griestiem, grīdai, jumtam. Universālās kokšķiedras siltumizolācijas plāksnes ir paredzētas visu veidu konstrukciju siltināšanai, nodrošinot teicamu rezultātu – siltumu, mājīgumu un trokšņa izolāciju visās telpās. Pateicoties materiāla cietajai struktūrai, tas ir piemērots tālākai apmešanai, padarot tā izmantošanas iespējas vēl plašākas. Tāpat pieejamas plāksnes, kas piemērotas gan ēku pilnīgai siltināšanai, gan daļējai piesiltināšanai – tās noderēs iekštelpu siltināšanai, nodrošinot papildu siltumizolāciju, kā arī teicamu skaņas izolāciju un silta mājīguma sajūtas radīšanu. Siltinot ēku ar Steico Protect, iespējams nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – gan nodrošināt perfektu izolāciju (siltumizolācija un skaņas izolācija), gan plākšņu augstās izturības dēļ izmantojot to kā celtniecības un fiksēšanas materiālu citu siltumizolācijas materiālu iestrādes procesā. Ar visiem uzņēmuma Vides tehnika piedāvātajiem materiāliem iespējams iepazīties mājaslapas www.videstehnika.lv sadaļās vai konsultējoties ar jomas speciālistiem par piemērotākā materiāla izvēli.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Vides tehnika

http://news.lv/Maja/2014/08/22/eku-siltinasana-ilglaicigam-efektam