Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Pārdomāts lēmums – logu maiņa

© publicitātes

Latvijā ir ļoti daudz firmu, kas piedāvā dažādu veidu logus un dažādu līmeņu pakalpojumu kompleksu. Arī patērētāji kļūst arvien izglītotāki, pieprasot arvien augstākas kvalitātes produkciju, tāpēc mūsdienīgi logi atbilst augstiem standartiem.

Diemžēl tirgū pieejami arī zemākas kvalitātes lētāki logi, un arī pēc tiem ir liels pieprasījums.

Katram logu veidam ir sava piemērotākā vieta un potenciālā mērķauditorija. Koka logus parasti izvēlas tie, kam patīk dabiskas lietas un kurus nesatrauc fakts, ka pret šiem logiem ekspluatācijas laikā jāizturas visuzmanīgāk, kaut gan ar dažādiem koksnes aizsardzības līdzekļiem arī koka logus var izgatavot izturīgākus pret bojāšanos un ugunsdrošākus. Plastmasas logi ir mūsdienu aizņemto cilvēku logi – tos var iebūvēt un pēc tam aizmirst. Tie ir arī lētākie no logiem un, pateicoties savām īpašībām, piemēroti dzīvojamajām telpām. Savukārt alumīnija logi piemēroti sabiedriskajiem, rūpnieciskajiem objektiem, kur ir augstas izturības un kalpošanas ilguma prasības.

Kombinētie logi

Par vidusceļu var uzskatīt kombinētos logus – ražotāji piedāvā gan koka/alumīnija, gan plastmasas/alumīnija logus, tādējādi cenšoties apvienot divu materiālu labākās īpašības. Izmaksu ziņā kombinētie koka/alumīnija logi ir lētāki par koka un nedaudz dārgāki par alumīnija logiem. No iekštelpu puses rāmis ir no koka, bet no ārpuses logu aizsargā alumīnijs, nodrošinot tam lielāku izturību. Tādējādi logs apvieno koka siltumizolējošās un estētiskās īpašības ar alumīnija tehniskajām priekšrocībām. Šādi logi ir piemēroti vietās, kur ir krasas klimata maiņas un kur arhitekti grib veidot interesantas krāsu variācijas. Cenu ziņā pieejamāki ir plastmasas/alumīnija logi, tas ir jaunākais un pašlaik mazāk pazīstamais logu risinājuma veids Latvijā. Tiek kombinētas salīdzinoši zemās plastmasas profilu cenas un labās siltumizolācijas īpašības ar alumīnija augsto izturību pret atmosfēras ietekmi.

Logu izvēle nav spontāns lēmums, un līdz klients nonāk līdz kādam konkrētam variantam, vērā tiek ņemti daudzi un dažādi argumenti. Ja domājat par logu restaurāciju vai nomaiņu, speciālisti iesaka izvērtēt esošos logus. Saprotams, vēsturiskajos namos ieteicamākais risinājums ir saglabāt oriģinālos logus. Savukārt, ja tiek domāts par veco koka logu restaurāciju daudzdzīvokļu namos, speciālisti brīdina, ka atjaunošanas izmaksas (lai vecajiem logiem nomainītu stikla paketes un nodrošinātu labas īpašības) būs ļoti tuvas jaunu logu cenai, tāpēc jāizvērtē, kādā gadījumā efekts būs lielāks un attaisnos gaidīto.

Tonētie stikli

Logu izvēli ietekmē arī ēkas atrašanās vieta. Piemēram, liela laukuma logam Vecrīgā, kur vējam nav, kur ieskrieties, un uz logu neveidojas spiediens, un tāda paša lieluma logam klajā jūrmalā, kur vēji un slodze ir daudzkārt lielāki, jāņem vērā atšķirīgi izvēles kritēriji. Logam jūras tuvumā nepieciešams ļoti izturīgs stikls vai mazāks stiklojumu dalījums. Pret dienvidiem vērstajiem logiem nevajadzētu izvēlēties pārāk tumšu stiklu, lai tas nesakarst. Maldīgi domāt, ka tonētais stikls pasargās no karstuma un sniegs komfortu – tonētais stikls absorbē daļu karstuma, taču tas absorbē arī līdz 40% dienasgaismas, un iemītnieki skatu ārā visu laiku baudīs kā caur saulesbrillēm.

Latvijā gaismas stundu ir salīdzinoši maz, tāpēc tonēto stiklu pieprasījums faktiski samazinājies līdz minimumam, cilvēki biežāk izvēlas caurspīdīgu, kā arī sauli atstarojošu stiklu. Dažās pašvaldībās ir noteikumi, kāds logu veids konkrētajā vietā vispār pieļaujams, šie ierobežojumi visbiežāk attiecas uz koka logu izvēli vēsturiski nozīmīgās vietās. Atrašanās vietai ir nozīme arī logu ventilācijas sistēmas izvēlē, kas, piemēram, plastmasas logiem ir teju obligāta, lai nodrošinātu gaisa apmaiņu.

Atbilstība normatīviem

Tas, kāda materiāla – koka, plastmasas, alumīnija vai kombinētos – logus izvēlēties, katram jāizvērtē pašam. Ieteicams arī konsultēties ar speciālistiem, kas norādīs uz konkrētajai vietai raksturīgajām pazīmēm, kas var ietekmēt loga izvēli. Neviens no minēto veidu logiem nav unikāls, un neviens nav ļoti slikts. Speciālistu pieredze liecina, ka daudzdzīvokļu namos un sabiedriskajos objektos visbiežāk izraugās plastmasas logus – galvenokārt zemās cenas un ērtās kopšanas dēļ. Privātmāju saimnieki izvēlas koka logus, jo novērtē to dabiskumu, taču arvien vairāk tiek domāts arī par kādu no kombinētajiem risinājumiem. Alumīnija logi joprojām ir vairāk fasāžu un rūpniecisku objektu risinājums, kaut gan tiek izmantoti arī privātos objektos.

Pirms logu iegādes jāizšķiras, vai piemērotāki būs verami vai neverami logi. Saprotams, veramas vērtnes izmaksā dārgāk, tāpēc ļoti bieži no diviem loga rāmjiem verams ir tikai viens. Latvijā to vēl nenosaka ar likumdošanu, bet, piemēram, Vācijā, ir aizliegts izmantot neveramus logus, jo notikuši nelaimes gadījumi, kad neveramo vērtņu logu mazgāšana beigusies ar bēdīgām sekām. Latvijā nopērkamiem logiem vajadzētu atbilst vienotiem normatīviem, kurus izstrādājusi Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācija, taču lieka piesardzība nenāks par ļaunu, tāpēc iegādes brīdī var painteresēties par logu tehniskajiem parametriem: ventilācijas sistēmām, skaņas un siltuma izolāciju, stiklojuma kvalitāti, komplektāciju, jo lielākie Latvijas logu un durvju ražotāji ir satraukušies par tirgū notiekošo – valstī tiek lielos daudzumos ievesti Polijā ražoti zemas kvalitātes logi, par kuriem neviens garantijas nedod, taču tiek grauta kopējā logu ražotāju reputācija.

Kvalitāte un cena

Meklējot piemērotāko firmu, ar kuru sadarboties, der noskaidrot, cik ilgi tā jau strādā Latvijas tirgū, cik ilga ir pieredze logu ražošanā. Firmas, kas garantē savas produkcijas kvalitāti, lielākoties darbojas ilglaicīgi un nekur nepazudīs, pat ja ekspluatācijas laikā radīsies kādas problēmas vai papildu vajadzības. Par labāko reklāmu tiek uzskatīti paziņu, radu vai kaimiņu ieteikumi, kuri praksē pārliecinājušies par konkrēta ražojuma kvalitāti. Par galveno kritēriju nevajadzētu izvēlēties cenu, jo jebkurai cenai ir savs pamatojums. Piemēram, koka logus var iegādāties ne tikai pie rūpnieciskajiem ražotājiem, bet arī nelielās galdnieku darbnīcās, kur par izdevīgu cenu iespējams iegūt patiešām ekoloģiski tīrus dabiskus koka logus. Taču noteikti jārēķinās, ka šādi logi rudenī piebriedīs un būs grūti atverami, bet vasarā veidosies spraugas, pa kurām varēs iekļūt insekti. Laika gaitā un atmosfēras ietekmes rezultātā noteikti radīsies problēmas ar logu ārējo apdari, jo galdnieku rīcībā nav iekārtu, kas logu ražošanas procesā kontrolē koksnes mitrumu, un modernas, automatizētas logu krāsošanas līnijas.

Speciālisti atzīst, ka Latvijas tirgū ir samērā daudz nelielu firmu, kas piedāvā lētus logus – iespējams, izvēloties ne augstākās kvalitātes materiālus, nemaksājot nodokļus vai tamlīdzīgi. Tas nozīmē, ka patērētājs saņem produktu bez garantijas. Labs apliecinājums konkrētā ražotāja atbilstībai ir piederība Latvijas Logu un durvju ražotāju asociācijai.