Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Barbekjū mērce: papildinājums gaļai

© publicitātes

Barbekjū mērce ir ideāls papildinājums piknikā vai dārza svētkos pie šašlika, grilētas vistas, steika vai ceptām ribiņām. Šī mērce, kurai piedēvējama amerikāniska izcelsme, ir kļuvusi populāra sastāvdaļa pie maltītes.

Barbekjū mērces sastāvā tradicionāli ir tomātu pasta, sīpols, cukurs, etiķis, sinepes, čili pipars. Tas var būt vienkāršs veids, kā mērci pagatavot, bet, variējot ar sastāvdaļām, tās recepti var padarīt sarežģītāku un interesantāku. Tieši barbekjū mērce piešķir sulīgumu, piesātinātu aromātu, garšu un individualitāti gaļas ēdienam. Zīmols Milda daudzveidīgās produkcijas klāstā piedāvā jaunumu – savu izpildījumu barbekjū mērcei.

Receptes piedāvā restorāna Rīgas atslēga šefpavāre Gunita Rolova

Vistu spārniņi barbekjū mērcē ar dārzeņu rīsiem

Sastāvdaļas: 300 g vistu spārniņu, Mildas barbekjū mērce, sojas mērce, Vorčestera mērce, čili pipars, 2–3 olas, zaļie zirnīši, kukurūza, sarkanā paprika,sīpols, burkāns, cukini, basmati rīsi, sāls, pipari

Pagatavošana: vistu spārniņu noskalo, nosusina. Pārkaisa ar sāli un pipariem. No Mildas barbekjū mērces, nedaudz Vorčestera mērces, sojas mērces un čili pipara pagatavo marinādi. Iemarinē vistu spārniņus un atstāj uz 2 stundām. Pēc tam cep cepeškrāsnī 15 minūtes, pasniedz ar dārzeņu rīsiem.

Rīsu pagatavošana: rīsus izvāra, līdz tie kļuvuši mīksti. Vienā bļodā sajauc blanšētus zaļos zirnīšus, sarīvētu burkānu, sakapātu sīpolu un papriku. Pievieno marinētu kukurūzu un izvārītos rīsus. Visu kārtīgi samaisa. Sakarsētā pannā iesit olas, gluži kā cepot vēršacis, un lēnām maisa, līdz ola ir nedaudz pacepusies. Lēnām pievieno rīsus ar dārzeņiem un cep gatavus. Pasniedz ar vistu spārniņiem.

Dārzeņu panniņa ar Mocarellas sieru

Sastāvdaļas: sarkanais sīpols, cukini, paprika, mini Mocarellas siera bumbiņas,Mildas barbekjū mērce, balzamiko mērce, rozmarīns, timiāns

Pagatavošana: dārzeņus nomazgā un sagriež rupjākos gabalos. Liek uz pannas un nedaudz apcep. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, tāpat kā balzamiko mērci, timiānu un rozmarīnu. Pusi no Mocarellas siera sasmalcina, pārber pāri pusceptajiem dārzeņiem. Pārējās veselās bumbiņas kārto pāri sasmalcinātajam sieram.

Cep sakarsētā cepeškrāsnī, kamēr siers ir izkusis, apmēram 10 – 15 minūtes.

Barbekjū mērce ar cukuru un saldinātāju

Sastāvdaļas: dzeramais ūdens, tomātu pasta (8 procenti), cukurs, modificēta ciete: kukurūzas, kartupeļu; pārtikas ražošanas sāls, skābuma regulētāji: E260, E 262, E330; garšas pastiprinātājs E 621, čili pipari (chipotle), kartupeļu šķiedra, garšvielas, sinepes, biezinātājs E 415, krāsviela E150 c, sīpoli, kūpināšanas aromatizētājs, saldinātājs E 951, emulgators E 433, garšvielu ekstrakts (capsicum), konservanti: E 211, E 202. Satur aspartāmu (fenilalanīna avots).

100 g produkta uzturvērtība – 333 kilokalorijas

Desmit labākie instrumenti barbekjū:

• Dakšu un lāpstiņu komplekts. Tajā ietilpst grila dakšiņa, lāpstiņa, skrāpis un knaibles.

• Kamuflāža – vāks. Ūdensnecaurlaidīgs vāks noderēs tad, kad barbekjū – grils netiek izmantots.

• Zivju turētājs. Zivis, kas gatavotas uz oglēm, ir ļoti garšīgas! Taču zivs āda mēdz pielipt pie karsta grila. Ērts turētājs palīdzēs zivi pagatavot bez problēmām.

• Karstumizturīgi cimdi.

• Rezervuārs oglēm. Ērts un drošs rezervuārs oglēm palīdzēs virzīt karstumu no oglēm vajadzīgajā virzienā un aizsargās no dzirkstelēm.

• Termometrs. Nepilnīgi izcepta gaļa nav veselīga. Jāizvēlas piemērots cepšanas režīms, jāieliek termometrs un jāseko līdzi temperatūrai.

• Multiesms. Ērts iesms palīdzēs aizsargāt rokas no apdedzināšanās.

• Panna – grils. Uz pannas – grila var uzlikt pat pašus mazākos gaļas gabaliņus un dārzeņus.

• Birste tīrīšanai. Pēc gaļas gatavošanas paliek daudz netīru piederumu. Birste trīs vienā ietver sevī skrāpi, sūkli un birsti. Tā palīdzēs ietaupīt laiku un izvairīties no stresa pēc maltītes nobaudīšanas.

• Vāki, kas pasargā no saules un insektiem. Par to noteikti nepieciešams padomāt, lai saulei un kukaiņiem nebūt pieejama maltīte pie dabas un tie nesabojātu ēdājiem noskaņojumu.

Der zināt

• Barbekjū var gatavot ar diviem paņēmieniem – atklātā veidā, kad gaļa vai zivs tiek cepta uz restītēm uz oglēm. Otrs variants – gaļa tiek apcepta zem vāka, kas vairāk līdzinās kūpināšanai. Kas attiecas uz piederumiem, kas nepieciešami šajā ēst gatavošanas procesā, tad jāņem vērā, kāds ir grila modelis un gabarīti. Protams, vissvarīgākās ir restītes, uz kurām tiek likti produkti, un knaibles vai stangas, kas palīdz produktus grozīt.

• Organizējot svētkus brīvā dabā, kuru maltītes galvenā sastāvdaļa ir gaļa ar barbekjū mērci, noteikti nevajag aizmirst par dārzeņiem un zaļumiem. Vislabāk – svaigiem, jo vasarā to klāsts ir bagātīgs un daudzveidīgs. Veselīgai piedevai var sagriezt gurķus, piparus, burkānus, kāpostus (to var izdarīt jau mājās un iepakot!), paņemt līdzi arī ķirštomātus, kā arī kūpināta siera standziņas. Tikpat labi uz grila var cept ne tikai gaļu, bet arī dārzeņus, vai arī no tiem pagatavot salātus. Uzkodām noderēs arī augļi, maizes grauzdiņi un čipsi.

• Uz grila – barbekjū no dārzeņiem vislabāk ir gatavot tomātus, kabačus vai cukini, saldos piparus, kolrābjus, seleriju, krāsainos kāpostus un brokoļus. Lai saglabātu dārzeņu mizu un lai tie optimāli piesūktos ar dūmiem, mizā ieteicams veikt iegriezumus. Tas neattiecas tikai uz tomātiem, jo tos var cept tik ilgi, lai miza nesāktu plaisāt. Uz restītes uzliktos dārzeņus ieteicams viegli apslacīt ar eļļu, kas sajaukta ar garšvielām. Ja tiek gatavota zivs, tad vispirms tā ir rūpīgi jānotīra no zvīņām, jāpārlej ar citrona sulu, jāuzkaisa sāls un pipari no iekšpuses. Lai zivs saglabātu sulīgumu, to ieteicams novietot folijā, kas vienmērīgi nosmērēta ar eļļu. Barbekjū gatavošanas procesā no gaļas iztek liekie tauki, tāpēc šāds ēdiens ir veselīgs. Ieteicams izmantot tikai koka ogles. Lai iegūtu interesantāku aromātu, tām var pievienot rozmarīnu.