Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Svaigā šokolādes kūka ar mellenēm un avenēm

© F64

Finansiste Laine Dūne, kurai patīk gatavot ēst, vasaras sezonā uzturā cenšoties iekļaut ēdienus, kas netiek cepti. Ikdienā priekšroku dod vienkāršai un veselīgai maltītei, kas sarūpēta mājās, bet ārpus tām tiekot baudīta reti.

«Man nepatīk gatavot katru dienu, ja tas jādara kā pienākums. Ģimenē katram ir citāda dienas kārtība, tāpēc kopīgas maltītes mums iznāk brīvdienās,» atklāj Laine.

Aplej auzas un griķus

Brokastīm viņa visbiežāk traukā, ko var noslēgt, ieber 40 g auzu pārslu (arī griķu vai rudzu), 12 g čia sēkliņu, pārlej ar 130 g riekstu vai rīsu piena, virsū uzliek augļus vai ogas pēc izvēles, karoti medus vai sīrupu. Visu uz nakti ieliek ledusskapī. Savukārt vīrs Alvis iepriekšējā vakarā mēdz apliet griķus ar aukstu ūdeni, ieliek ledusskapī vai atstāj virtuvē, ja nav karsts, un no rīta biezputra ir gatava. Tai pievieno sāli, sagrieztus gurķus, tomātus un Mocarellas sieru. Kad ģimene dodoties ceļojumā, tad maltīte no griķiem esot tradicionāla. Laine atklāj, ka govs pienu nelieto un arī gaļu jau ilgstoši neēd, jo pēc tās neprasoties un ar tās ēšanu neesot aizrāvusies arī agrāk. Zivis arī aizvien retāk parādoties ēdienkartē. Savukārt vīram un 19 gadu vecajai meitai Evai zivis un vistas gaļa ēdienkartē esot. Citreiz brokastīs Laine izvēlas maizi ar humusu, ko arī gatavo pati.

Uz darbu līdzi pusdienas

«Dodoties uz darbu, līdzi pusdienām pagatavoju salātus. Tagad nemainīgi man mīļākie ir kāpostu salāti ar avokado. Izlasīju par kāpostu un avokado kombināciju un izdomāju, ka asumam var pielikt redīsu,» stāsta Laine un secina, ka galvenā ēdienreize tomēr sanākot vakarā, lai gan tas neesot pareizi. Tad arī viņa priekšroku dodot dažādiem salātiem. No sāls pievienošanas ēdieniem Laine neatsakās – izmanto jūras vai Himalaju sāli, no garšvielām pievienojot tradicionālās, neko ekskluzīvu.

Kad kārojoties pēc saldumiem (un tie garšo!), tad Laine izvēlas cepumus, kūkas un tumšo šokolādi. Vasarā mēdz mājās gatavot sorbetu vai saldējumu. Ledusskapī allaž saldētavā esot dažādi saldēti augļi un ogas, tāpēc tam vajadzīgās sastāvdaļas vienmēr ir pa rokai. Saldējumam ņem saldētus banānus, mango (var izmantot arī persikus vai ananasus) un visu sablenderē. Klāt var pievienot nedaudz augu pienu, var pielikt arī kļavu sīrupu vai karoti medus, zemesriekstu sviestu un kakao. Dekorē ar augļiem, rīvētu šokolādi, riekstiem, musli vai ievārījumu. Kad vasarā sākas zemeņu un arī arbūzu sezona, tā tiekot sagaidīta ar lielu sajūsmu. Viņa ieteic mājās gatavotam saldējumam izmantot sasaldētu arbūzu vai sasaldētas vīnogas.

Sastāvdaļas sver

Mājās vienmēr esot dārzeņi, augļi, vistas fileja saldētavā, auzu pārslas un citi graudaugi. Dārzeņus Laine mēdzot arī cept, piemēram, ķirbi, no kura var pagatavot dažādus ēdienus, kopā ar tomātiem vai cieto sieru. Lainei nepatīkot bietes un sīpoli, arī ar ķiplokiem neesot īpaši draudzīgas attiecības. «Kartupeļu ēdāja es neesmu, pārsvarā ēdu griķus vai rīsus.» Ģimenē ziemā topā esot biezzupas. Gatavojot ēdienus, Laine sastāvdaļas sver, lai būtu precīzi, piemēram, gatavojot kūkas. Viņa neriskējot, un tā esot jau pierasts.

Pērkot pārtikas produktus, Laine esot vērīga un cītīgi pēta to sastāvu. «Iegādājoties auzu pārslas, pievēršu uzmanību, vai tās ir pilngraudu, lai rudzu maize būtu tikai no rudziem,» teic viņa. Veikalā netiekot pirktas arī kūkas, jo tās Laine gatavo pati, pat tad, ja ir jubileja vai jādodas ciemos. «Mēs ar meitu negatavojam tādas kūkas, kā cepa vecmāmiņas, bet siera kūkas, kliņģeri un citas. Esmu cepusi arī torti Cielaviņa, tas man agrāk šķita izaicinājums, un esmu saņēmusi komplimentus,» stāsta Laine.

Laines Dūnes iemīļotās receptes

Svaigā šokolādes kūka ar mellenēm un avenēm

Sastāvdaļas: pamatnei – 110 g auzu pārslu, 110 g mandeļu, šķipsna jūras sāls, 6 mīkstas dateles, 2–4 ēdamkarotes riekstu piena, kokoseļļa; virskārtai – 40 g nesaldināta kakao, 70 g šķidras kokoseļļas, 1 gatavs avokado, 90 g agaves sīrupa (vai medus), apmēram 300–500 g svaigu ogu; 70 g melnās šokolādes, 30 g kokosriekstu piena (izmantota kūkas forma ar 20 cm diametru).

Pagatavošana: blenderī sasmalcina auzu pārslas ar nomizotām mandelēm un sāli, pievieno dateles un pienu. Dateles labāk izvēlēties tās, kurām ir kauliņš un mīkstākas. Vēlreiz sasmalcina. Izveidojušos mīklu kārtīgi iespaida ar kokoseļļu ieziestā tortes formā. Virsējās kārtas sastāvdaļas arī liek blenderī – kakao, kokoseļļu, sīrupu un avokado. Lej to visu pa virsu pamatnei. Pa virsu liek ogas un pārlej ar kausētu šokolādi (uz pavisam lēnas uguns katliņā izkausē šokolādi kopā ar kokosa pienu vai arī to pašu dara ūdens peldē – kā ērtāk), un atkal pa virsu liek ogu kārtu. Kūku ievieto ledusskapī uz pāris stundām. Ieteicams kūku ik pa brīdim gatavošanas procesā ievietot ledusskapī – kamēr gatavo virskārtu, pamatni ieliek ledusskapī; kamēr kausē šokolādi, tikmēr arī kūku ievieto ledusskapī vai saldētavā, ja ir iespējams.

Kāpostu salāti ar avokado

Sastāvdaļas: avokado, 2 mazi gurķi, pāris redīsi, svaigs kāposts (apmēram sestā daļa), puse citrona sulas un jūras sāls.

Pagatavošana: gatavu avokado nomizo un saspaida ar dakšiņu kopā ar citrona sulu un sāli. Redīsus un gurķus sarīvē. Kāpostus smalki sagriež. Visu samaisa. Var pievienot zaļumus un kaņepju sēkliņas vai kaņepju proteīnu.

Burkānu salāti ar turku zirņiem

Sastāvdaļas: 3 vidēji burkāni, apmēram 100–150 g vārītu turku zirņu, 3 ēdamkarotes olīveļļas, 1 ēdamkarote tahini pastas, 1 ķiploka daiviņa, 1 citrona sula, jūras sāls, asie pipari, saujiņa ciedru riekstu vai sasmalcinātu pistāciju, ēdamkarote sezama sēkliņu.

Pagatavošana: mērcei tahini pastu sajauc ar viena vai pusotra citrona sulu, piespiež ķiploka daiviņu, pievieno sāli, piparus, divas ēdamkarotes ūdens un sablenderē. Burkānus nomizo, notīra un sarīvē, pievieno pētersīļus un samaisa ar mērci (var pielikt arī spinātus). Noliek malā, lai savelkas, un pagatavo zirņus. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Iepriekš izmērcētus un izvārītus turku zirņus (vai arī gatavos) noskalo un nosusina starp papīra salvetēm. Liek uz cepamā papīra, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un sezama sēkliņām, liek cepties apmēram 15 minūšu. Gatavus pārber pāri salātiem un pa virsu – nedaudz riekstu. Lieliska uzkoda pie alus!

Mājās gatavots saldējums

Sastāvdaļas: cukura sīrups (ūdens, cukurs, laima vai citrona sula, piparmētras lapa), jebkuri augļi un ogas.

Pagatavošana: cukura sīrupam pievieno augļus. Lej trauciņos, sasaldē. Ja saldē lielākā traukā, tad ik pa stundai apmaisa. Pirms pasniegšanas nedaudz atdzesē un sablenderē (pievieno karoti ūdens vai augu pienu, ja nepieciešams). Saldējums ir līdzīgs sicīliešu granita, kam mēdz būt neierasta kafijas, šokolādes, mandeļu un citas garšas.