Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Idejas gruzīnu gaumē

© publicitātes

Latvijas iedzīvotāji, kuri pabijuši Gruzijā, slavēt slavē šīs viesmīlīgās zemes ēdienus un vīnus. Pat tie, kuru attieksmē pret cittautu virtuvi parasti jūtama skepse, atbrauc atraisījušies, pārkāpuši pašu uzliktos ierobežojumus ēdienkartē un reizēm – izbrīnīti par to, cik daudz dažādu gardu lietu spējuši apēst un cik vīna izdzert.

 Laikam gan savu lomu te nospēlējusi arī gruzīnu viesmīlība, jo nākas atzīt – viņi cienastu prot piedāvāt tā, ka atteikties ir neiespējami.

Vēl viens secinājums, kuru ceļotāji pārved no Gruzijas: mūsu sabiedriskās ēdināšanas izpildījumā kaukāziešu virtuve nu galīgi nav tāda kā oriģinālajā variantā. Tā ir noplicināta, vienādota atbilstoši mūsu stereotipiem, un, iespējams, rezultātu nosaka arī tas, ka pavāriem jāpieskaņojas caurmēra ēdāju gaumei, arī pieejamie produkti atšķiras, un iznākums ir tāds, kas mums šķiet gluži apmierinošs, bet par ko īsts lietpratējs varbūt izrādītos sašutis. Turklāt jāņem vērā, ka parasti nevienā valstī nacionālie ēdieni nav visos reģionos vienādi. Arī pie mums taču katrā novadā ir savas ēšanas tradīcijas, bet Gruzijā tās, šķiet, ir vēl izteiktākas. Lai nu kā, neviens mums neliedz iemēģināt roku gruzīnu ēdienu gatavošanā un paskatīties, kas no tā visa sanāks.

***

Baklažāni ar valriekstiem

Sastāvdaļas: 1 kg baklažānu, 500 g lobītu valriekstu, 2 ēdamkarotes kaltēta sierāboliņa, 2 ēdamkarotes kaltēta koriandra, 2 ēdamkarotes aso sarkano piparu, 1 ķiploks, 6 ēdamkarotes baltvīna etiķa, eļļa cepšanai, sāls, rotāšanai – pētersīļu lapas

Pagatavošana: Valriekstus un notīrītas ķiploka daiviņas samaļ gaļasmašīnā, pievieno norādītās garšvielas un sāli, etiķi un pusglāzi ūdens, sajauc viendabīgu masu. Baklažānus sagriež gareniski 4–5 šķēlēs, uz pannas apcep eļļā no abām pusēm uz vidējas uguns. Izceptajām šķēlēm nosusina lieko eļļu papīra dvieļos. Katru šķēli pārliek ar valriekstu masu un pārloka šķērsām uz pusēm, virsū uzliek vēl valriekstu masu. (Ja vēlas, baklažāna šķēli var arī tīt veltnītī.) Pasniedz aukstu. Rotā ar pētersīļu lapām, šim nolūkam var izmantot arī granātābolu sēkliņas.

Kababi

Sastāvdaļas: 2 lavaša plāksnes, 300 g maltās gaļas, 1 olas baltums,1 tējkarote tomātu biezeņa, pa šķipsniņai kaltēta koriandra, sarkano piparu un sierāboliņa, 1 ķiploka daiviņa, 1 sīpols, 1 sarkanais sīpols,sāls, ēdamkarote granātābolu sulas, granātābolu sēkliņas rotāšanai, milti apviļāšanai, eļļa cepšanai

Pagatavošana: Sīpolu sīki sagriež, pievieno maltajai gaļai līdz ar olu, tomātu biezeni, sāli un garšaugiem, samīca. Izveido divus iegarenus veltnīšus, apviļā miltos, cep eļļā no katras puses 10 minūšu. Liek uz lavaša, rūpīgi ietin, rotā ar sarkanā sīpola gabaliem un granātābolu sēkliņām. Klāt pasniedz aso tomātu mērci.

Lobio

Sastāvdaļas: 350 g raibo pupiņu, 100 g sīpolloku, 50 g sviesta, 2 ķiploku daiviņas, 1 lauru lapa, 2 ēdamkarotes augu eļļas, 1 ēdamkarote aso sarkano piparu, 1 tējkarote tomātu biezeņa, 1 tējkarote lobio garšvielu maisījuma

Lobio garšvielu maisījums: viens neliels ķiploks, tējkarote kaltēta koriandra, šķipsniņa saberztu kaltētu diļļu sēklu, šķipsniņa kaltētu piparmētru, šķipsniņa kaltētu pupumētru, pustējkarote rupji maltu melno piparu. Ķiploku notīra un saspiež spiedē, pievieno citas sastāvdaļas un samaisa. Var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī.

Pagatavošana

Pupiņas divas stundas mērcē aukstā ūdenī, notecina, liek katlā, pievieno lauru lapu un pārlej ar litru ūdens. Vāra mīkstas uz vidējas uguns. Pannā izkausē sviestu, pievieno augu eļļu, tajā divas minūtes uz lēnas uguns maisot karsē sagrieztus lokus, pievieno gatavās pupiņas, samaisa un uzvāra, turpina kasēt piecas minūtes. Pievieno notīrītus spiedē saspiestus ķiplokus, garšvielu maisījumu, tomātu biezeni un piparus, karsē vēl 5 minūtes. Pasniedz karstu.

Hinkali

Sastāvdaļas: 

Mīklai: 700 g miltu, 1 ola, 1 glāze silta ūdens, 

Pildījumam: 350 g maltās gaļas (liellopu un cūkas), sāls, asie sarkanie pipari, maltas , ķimenes,1 neliels kapāts sīpols, glāze ūdens

Pagatavošana : Pildījumam domātās sastāvdaļas sajauc, pa daļām pievienojot ūdeni un mīcot, līdz iznāk viendabīga masa. Bļodā liek 600 g miltu, vidū izveido bedrīti, iesit olu, pievieno siltu ūdeni, samīca mīklu, saveļ bumbā. Liek uz bagātīgi ar miltiem izkaisīta dēļa un samīca stingru mīklu. To izveltnē 7–8 mm biezumā, ar tējas glāzi izspiež ripas, kuras pēc tam plāni izveltnē līdz 20 cm diametram. Katrai vidū liek ēdamkaroti (ar kaudzi) pildījuma, mīklu loka uz augšu, vidū saņemot kopā (noskaidrots, ka vislabāk veidot 19 ieloču), un, cieši saspiežot, veido kātiņu. Liek dziļā pannā vārošā sālsūdenī, vāra 12–14 minūšu. Pasniedzot uzkaisa melnos piparus. Ēdot tur aiz kātiņa, kuru pēc tam atstāj uz šķīvja.