Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Plātsmaizes

© Leonīds Gusevs

Nav galdā plātsmaizes, nav iemesla svinēt dzīvi! Ar āboliem, ar biezpienu, ar rabarberiem, ar dažādām ogām, ar zapti un drumstalām – mums, latviešiem, plātsmaize ir sen zināma un pašsaprotama kulinārā mantojuma sastāvdaļa, ko, laikam ejot, esam iemanījušies arī mūsdienīgot un papildināt ar jauniem akcentiem un vēl nebijušām produktu kombinācijām.

Upeņu un jāņogu drupačmaize

Sastāvdaļas: aptuveni 500 g upeņu,500 g jāņogu, 250 g sviesta vai margarīna, 500 g kviešu miltu,200 g cukura,1 tējkarote cepamā pulvera, 1 ēdamkarote vaniļas cukura,1 olas dzeltenums,

glazūrai: olas baltums,100 g cukura, 2 ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana: ogas pārlasa, ja nepieciešams, noskalo un nosusina sausas. Saplucina sviestu ar cukuru, pievieno sijātus miltus, kam iepriekš pievienots un iemaisīts cepamais pulveris. Pievieno olas dzeltenumu. Masu kārtīgi samīca. Aptuveni divas trešdaļas no mīklas klāj ar cepamo papīru izklātā pannā un vienmērīgi izlīdzina.

Upenes un jāņogas samaisa ar cukura un vaniļas cukura maisījumu, vienmērīgā slānī uzber pannā izklātajai mīklai. Pāri ogām vienmērīgā slānī smalkos gabaliņos sadrupina atlikušo mīklu.

Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā cep aptuveni pusstundu, kamēr drumstalas kļūst zeltaini brūnas.

Atdzisušu plātsmaizi pārklāj ar iepriekš no olas baltuma, cukura un citrona sulas pagatavotu glazūru. Lai glazūra apžūtu un nebūtu lipīgi ķēpīga, pannu ar kūku aptuveni uz 10–15 minūtēm vēlreiz liek 100 grādu temperatūrā cepeškrāsnī.

PADOMS

• Drumstalu kūkai ogu kombinācija atkarībā no sezonalitātes ir mainīgā receptes daļa: uz smilšu mīklas pamatnes var kārtot mellenes, avenes, kazenes, lācenes vai jebkuras citas pieejamas un sev tīkamas meža vai dārza veltes.

• Ļoti trausla ir kūkas smilšu mīklas pamatne un drumstalas, ja kviešu miltu vietā izmanto auzu miltus vai mandeļu miltus.

• Gatavojot glazūru, nevajag skopoties ar citrona sulu – citrona spirdzinošā garša kūkai piedod svaiguma noti.

Pikantā dārzeņu un siera plātsmaize

Sastāvdaļas: 500 g rauga mīklas, apmēram 300 g dažādu sieru: kazas piena, Holandes, ķimeņu, Ekstra, 2 ēdamkarotes majonēzes, 2 olu dzeltenumi, 1 vidēji liels cukini,2 lieli tomāti, 1 liels burkāns,1 sarkana, 1 dzeltena saldā paprika,1 sarkanais sīpols,1 liela ķiploka daiviņa,kūpināts cūkgaļas cauraudzis,garšvielu maisījums Montreal, sāls, kaltēts baziliks, citronpipari, smalki rīvēts cietais siers

Pagatavošana:  ja laika ekonomijas nolūkos nav variantu un nevainojamu rauga mīklu nevar nopirkt kādā tuvākajā konditorejas veikaliņā, tā jāgatavo pašam.

Ņem burkānu (ja tie nelieli, tad vairākus), sarīvē sīkās skaidiņās. Rīvētajam burkānam pievieno mazliet sāli, divas ēdamkarotes biezas, neitrālas garšas majonēzes un divus olu dzeltenumus, nedaudz citronpiparu un saberztus ķiplokus. Puslīdz vienāda biezuma šķēlēs sašķēlē papriku, cukini, sīpolus, tomātus. Salmiņos sagriež sierus, kazas piena sieru sadrupina.

Pannā ieklāj cepampapīru, to ietauko un ieklāj plāni izrullētu rauga mīklu. Uz rauga mīklas klāj burkānu – majonēzes masu, vienmērīgi izlīdzina.

Virs burkānu masas pamīšus liek plānās ripiņās sagrieztus cukini, tomātus, sīpolu gredzenus, salmiņos sagrieztu papriku. Tā kā visi dārzeņi ir krāsaini, tad kārtojuma rakstu pēc sirds patikas veido raibi košu. Pa virsu dārzeņiem kārto nelielos salmiņos sagrieztus sierus. Pārkaisa labi daudz kaltēta bazilika un garšvielu maisījumu Montreal. Sāls, melnie pipari, kaltēti ķiploki un sīpoli, augu eļļa, diļļu sēklas, koriandrs, čili, rozmarīns, sinepju sēklas, dabiskie diļļu un paprikas aromāti – tas viss kopā veido garšvielu maisījumu, kas patiesībā plātsmaizei piešķir pikantu garšas buķeti. Pašās beigās visu plānā kārtiņā pārkaisa ar smalki rīvētu cieto sieru.Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep apmēram pusstundu.

Magoņmaizīte kurzemnieku gaumē

«Savas vīramātes Mairas cepto magoņmaizi pirmo reizi nobaudīju kādos ģimenes godos. Biju nedaudz izbrīnīta un samulsusi, jo man, Zemgales pusē dzimušai un augušai, priekšstats par magoņmaizītēm aprobežojās ar tām klasiskajām, apaļajām bulciņām, kam magoņu sēkliņas tā pieticīgi pa vidu ievirpinātas un šokolāde pāri mazliet pārlieta, bet te – plātsmaize. Bet kas par garšu!» saka triju bērnu māmiņa, floriste dekoratore un tagadējā kurzemniece Evija Apermane un atklāj kurzemnieku magoņu plātsmaizes cepšanas noslēpumus.

Sastāvdaļas: 600 g klasiskās rauga mīklas, aptuveni 100 g sviesta, cukurs, aptuveni 300 ml saldā krējuma,100–200 g magoņu sēkliņu

Pagatavošana: Pannu izklāj ar cepamo papīru. Rauga mīklu (ja grib, gatavo mājas kārtībā, bet, ja tuvumā atrodas kāda tirgotava, kur iespējams iegādāties nevainojamu mīklu, – kāpēc ne: ekonomējot savu laiku, droši var pirkt!) izrullē ļoti plānā kārtā. Mīklu pārliek pannā, izlīdzina, un mazliet piepaceļ maliņas. Uz mīklas izklaidus saliek nelielus sviesta pikucīšus. Neskopojoties uzber cukura kārtu.

Seko magoņu kārta: ber kārtīgu, vienmērīgi biezu kārtu. Pāri magonēm vienmērīgā slānī pārlej saldo krējumu. Visu vēlreiz vienmērīgi pārkaisa ar cukuru. Pannu liek sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 30–35 minūtes.

Biezpienmaize

Sastāvdaļas: pamatnei: 100 g auksta sviesta,50 g pūdercukura, 1 tējkarote vaniļas cukura, šķipsniņa sāls,150 g miltu,rīvēta miziņa no viena citrona,masai: 500 g vājpiena biezpiena, 2 olas,5 ēdamkarotes skāba krējuma,4 ēdamkarotes mannas,90 g cukura,šķipsniņa sāls,rīvēta miziņa no viena citrona,sauja ķimeņu

Pagatavošana: sviestu sakapā vai uz rupjas rīves sarīvē skaidiņās, pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru, sāli, rīvētu citrona miziņu, sijātus miltus. Visu ātri samīca viendabīgā masā, liek uz cepamā papīra, ar ko izklāta panna, un izlīdzina plānā, viendabīgā slānī pa visu pannu (ar mīklas ruļļa palīdzību, bet visefektīvāk – ar pirkstu galiņiem!).

Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā pamatni cep aptuveni 10 minūšu.

Sagatavo biezpiena masu: bļodā biezpienam pievieno olas, skābu krējumu, cukuru, šķipsniņu sāls, pierīvē citrona miziņu un visu labi samaisa. Masai pievieno ķimenes (vai iepriekš noskalotas, izmērcētas, tad nosusinātas un miltos apviļātas rozīnes).

Masu klāj un vienmērīgā slānī izlīdzina pa visu apcepto pamatni un vēlreiz šauj iekšā cepeškrāsnī – šoreiz aptuveni uz 50 minūtēm.