Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Izsmalcināti ogu laika deserti

Vasaras siera kūka ar auzu pārslām un meža zemenēm © F64

Šīs vasaras desertu topā dominē svaigas garšas ar sentēvu recepšu motīviem. Ķiršu, zemeņu un aveņu laika reibums, ko papildina pareizi ieziemotu rabarberu skābumiņš, atsvaidzinās pat vissātīgāko pusdienu noslēgumu. Garšas buķeti papildinās austrumu elementi – rīsu mīklas un kokosriekstu piena neatkārtojamās nianses.

Receptes piedāvā restorāna Elements konditors Jānis Kairis.

Vasaras siera kūka ar auzu pārslām un meža zemenēm

Sastāvdaļas: 

Biskvītam: ,3 olas, 60 g cukura, 55 g miltu,

Kraukšķim: auzu pārslu cepumi ar piena šokolādi (pēc izvēles)

Krēmam: 300 g svaigā siera, 100 g skābā krējuma, 150 g saldā krējuma, 100 g cukura, 10 g želatīna, meža zemenes, auzu pārslu cepumi, 

Pagatavošana: želatīnu uzbriedina ar ūdeni un izkausē. Skābo krējumu sajauc ar svaigo sieru un saldo krējumu, kas saputots ar cukuru. Izkausēto želatīnu pievieno gatavajai krēma masai, tai pievieno arī sadrupinātus cepumus. Uz sagatavotās biskvīta pamatnes liek cepumus ar piena šokolādi, tad klāj pusi no krēma masas, pārkaisa ar zemenēm un noklāj ar atlikušo siera masu.

Aveņu kokosriekstu krēma kūka

Sastāvdaļas: 

Pamatnei: kārtainā mīkla, brūnais cukurs,

Riekstu krēmam: 200 g riekstu krēma Nutella, 100 g sviesta,

Aveņu želejai: 200 ml aveņu sulas, 50 g cukura, 2 g agara

Kokosriekstu krēmam: 200 g kokosriekstu piena, 100 g saldā krējuma, 6 g želatīna, 30 g cukura

Pagatavošana: kārtaino mīklu izrullē apmēram 3 centimetru biezumā, pārsmērē ar ūdeni un apkaisa ar cukuru. Cep 160 grādu temperatūrā 15 minūtes. Gatavo riekstu krēmu: saputo sviestu, tajā iemaisa riekstu krēmu. Aveņu sulu uzkarsē, tajā iemaisa ar cukuru sajauktu agaru. Tad gatavo kokosriekstu krēmu: želatīnu uzbriedina, izkausē un iemaisa kokosriekstu pienā. Saldo krējumu saputo ar cukuru un abas masas sajauc kopā. Uz kārtainās mīklas uzsmērē sagatavoto riekstu krēmu, klāj aveņu želejas kārtu, virs kuras klāj kokosriekstu krēmu. Dekorē ar šokolādi.

Zemeņu un rabarberu rīsu mīklas rullītis ar svaigo jogurtu un pistāciju sablē cepumu

Sastāvdaļas: 

Rīsu mīklas rullītim: rīsu mīkla, zemenes, rabarberi sīrupā, pūdercukurs,

Jogurtam: bezpiedevu jogurts, jāņogu ievārījums,

Sablē cepumam:1 ola, 2 ēd. k. cukura, 2, 5 ēd. k. miltu, nesālīti pistāciju rieksti

Pagatavošana: rīsu mīklu izmērcē ūdenī, pārkaisa ar pūdercukuru, piepilda ar zemenēm un rabarberiem un aizloka. Trauciņā kārtām liek jāņogu ievārījumu un bezpiedevu jogurtu. Sablē cepumu gatavo, sajaucot visas sastāvdaļas, ko ievieto konditorejas maisiņā un izspiež uz plāts. Pārkaisa cepumu masu ar riekstiem un cep 5 minūtes 180 grādu temperatūrā. Visas deserta sastāvdaļas kārto uz šķīvja un pasniedz.

Buberts ar ķiršu zupu

Sastāvdaļas: 

Bubertam: 500 ml piena , 70 g miltu, 80 g cukura, 1 vaniļas pāksts, olas,

Ķiršu zupai: 500 g saldo ķiršu, 75 g tumšā Muscavado cukura, 25 g portvīna, 10 g Rīgas melnā balzama, kanēlis, ingvers, kardamons, 

Pagatavošana: sāk ar buberta gatavošanu. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem, baltumus saputo ar pusi no nepieciešamā cukura. Dzeltenumus sajauc ar atlikušo cukuru un miltiem. Pienam pievieno vaniļas pāksti un uzkarsē, tad pievieno dzeltenumu masu un turpina karsēt, līdz masa sabiezē. Gatavā masā iecilā saputotos olu baltumus. Tad gatavo ķiršu zupu: ķiršus attīra no kauliņiem un sablenderē kopā ar pārējām sastāvdaļām.