Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Jumts vairākām paaudzēm

© publicitātes

Dakstiņu jumta segums ir viens no tradicionālākajiem segumu veidiem Eiropā. Svarīgākā to priekšrocība ir ilgais mūžs un dižciltīgais izskats, taču, izvēloties tos par sava nama rotu, jārēķinās, ka dažiem dakstiņiem nepieciešams salīdzinoši liels slīpums.

Ražotāji piedāvā dažādu formu dakstiņus, kas paredzēti dažādu slīpumu jumtiem, bet izvairīties no kļūdām palīdzēs kvalificētu meistaru klātbūtne. Par jumta seguma izvēles kritērijiem un materiālu atšķirībām stāsta uzņēmuma Jumti un Fasādes valdes priekšsēdētājs un sertificēts jumtu eksperts Armands Liede.

«Pēdējā laikā novērota tendence, ka ne tikai privātajā sektorā, bet arī saimnieciskajām un daudzdzīvokļu ēkām betona dakstiņus izvēlas arvien biežāk, jo šis jumta segums ir ne vien izskatīgs un ilgmūžīgs, bet bieži arī lētāks nekā citi. Bieži pie mums atnāk klients, iepazīstas ar iespējamajiem variantiem un beigās izvēlas to, kas visvairāk patīk, lai gan tas nebūt nav lētākais risinājums. Cilvēki beidzot sāk domāt par to, kas viņiem patīk, par primāro neuzskatot naudu,» secina A. Liede. Viņš norāda, ka jumts ir lieta, ko bieži vien uzliek tikai vienu reizi dzīvē, tāpēc jāsaprot, ka investīcijas jumtā tai pašā laikā ir investīcijas ēkas izskatā – tās ir vienreizējas, tāpēc svarīgi uzreiz gādāt par to, lai tās būtu paliekošas vērtības, kas īpašniekam ikdienā sagādātu prieku.

Dārgāk, bet tīkamāk

«Nācies strādāt ar klientiem, kuri kritiski izvērtē produktu cenu starpības, kas bieži vien ir iespaidīgas. Klienti, kuri izvēlas dārgāko, saka: es katru dienu nākšu mājās un sapratīšu, ka esmu izvēlējies to, kas ne tik labi patīk, pat ja tagad naudas ir vairāk. Daži klienti pat izvēlas nomainīt jumta segumu, jo secina, ka sākotnēji izvēlētais materiāls vai pat tikai tā krāsa tomēr nepatīk,» uzsver jumtu eksperts.

Nožēlu bieži izraisot tas, ka, otrreiz izdarot izvēli, cilvēki labprāt iztērētu vairāk, lai tomēr iegūtu kāroto. Vēl viens būtisks aspekts ir tas, ka daži, izdzīvojot dažādu citu materiālu ēras un to kvalitāti, vienalga atgriežas pie dakstiņu seguma. Pašlaik bieži tiek izmantoti betona dakstiņi, turklāt izmaksu ziņā tie ir viegli pieejami un ļoti labi, turklāt investīcija ir uz visu atlikušo mūžu. «Ja izvēlas keramiskos dakstiņus, vismaz trīs paaudzēm par jumta seguma nomaiņu nebūs jādomā,» ir pārliecināts jumiķa amata meistars.

Moderni risinājumi

Cilvēkiem, kuri grib justies moderni, būs piemēroti mūsdienīgie dizaina dakstiņi, kuru formas atšķiras no klasiski viļņotajām. «Ražotāji iet līdzi laikam un piedāvā šādu iespēju. Var izvēlēties savu iemīļoto dakstiņu atbilstoši mūsdienu tendencēm un ēkas īpatnībām. Keramika, protams, ir dārgāka, bet, neskatoties uz to, šis arī cenas ziņā ir diezgan pieejams risinājums.»

Jumti un Fasādes valdes priekšsēdētājs norāda, ka uzņēmuma rīcībā ir pieejams plašs krāsu segments, kas ļauj klientam iepazīties ar vēlamo jau pirkšanas brīdī. Keramikas dizaina dakstiņiem, kā norāda A. Liede, ir arī plašāka formu izvēle. «Formas ir smalkākas, izteiktākas, iespējama veiksmīgāka aizsardzība pret ūdeni, turklāt šo segumu var klāt uz diezgan lēzeniem jumtiem – ir pat tādi, kurus var klāt, sākot no piecu grādu slīpuma.»

Krāsu aizsardzība

«Keramikas dakstiņiem pieejama gan angoba, gan glazūra. Tas nozīmē, ka krāsa tiek piededzināta rūpnieciski un saule un citi ārējie apstākļi nekādi neietekmē tās intensitāti. Savukārt betona krāsas aizsardzība nav tik liela, līdz ar to krāsa ar laiku izbalēs un zaudēs savu spilgtumu,» A. Liede atgādina.

Jāteic arī, ka betona dakstiņu virsma ir raupjāka nekā keramikas dakstiņiem, tāpēc apsūnošana notiek ātrāk. «Pašreiz jau pieejami tādi dakstiņi, kuros iestrādāta pašattīroša nanotehnoloģija – vielas, kas neļauj pielipt netīrumiem pie dakstiņu virsmas, un spēcīga lietus laikā netīrumi no seguma nomazgājas paši. Šāds risinājums pieejams gan betona, gan keramikas dakstiņiem,» ar inovācijām iepazīstina jumtu eksperts.

Stiprinājumi un citas palīgdetaļas

Būtiska nozīme ir arī dažādām palīgdetaļām, piemēram, koru ventilācijas lentēm un citiem elementiem. «Mūsu piedāvājumā ir ventilācijas lentes ar kapara apdarēm – kapars oksidējoties iznīcina nevēlamo organiku, kas atrodas uz jumta, piemēram, augu iedīgļus vai sūnas, līdz ar to neļaujot jumtam tik ātri apsūnot. Redzams, ka pēdējā laikā cilvēki šīs kapara lentes izvēlas arvien biežāk, jo ir svarīga aizsardzība pret jumtu apaugšanu.»

Domājot par jumta stiprinājumu, jāņem vērā, ka laika apstākļi bieži mainās un vētras nākas piedzīvot arvien biežāk. «Dakstiņu priekšrocība ir tā, ka tie ir smagi un vējš nespēj tiem nodarīt lielus bojājumus, ja tie ir pareizi uzstādīti un nostiprināti. Klājot jumtu, nepieciešami speciāli stiprinājumi, kas nodrošina stabilu noturību pret vēju, kā arī nevajadzētu aizmirst par sniega bremzēm jeb stoperiem, kas pasargā satekas un visu, kas atrodas zem jumtiem, no smaga sniega slīdēšanas un uzkrišanas. Šādas sniega bremzes ir redzamas uz Rīgas 1. slimnīcas atjaunotā jumta,» A. Liede stāsta.

Uzticēt darbus speciālistam

Pats būtiskākais, kas jāņem vērā, izvēloties dakstiņu jumtu, ir jumta slīpums – jo jumts ir lēzenāks, jo mazāk izvēles iespēju. Tāpat arī jāņem vērā, ka plakanākam jumtam būs nepieciešams vairāk materiālu, līdz ar to arī izmaksas būs lielākas, lai gan sabiedrībā valda pavisam pretējs uzskats: jo mazāks slīpums, jo mazāka kvadratūra un lētāks rezultāts. «Jāsaprot, kāda veida dakstiņi ir pieļaujami konkrētajai ēkai. Nākamais, kam jāpievērš uzmanība, ir jumta konstrukciju sarežģītība. Uz vienkārša jumta var klāt gandrīz jebko, bet, ja konstrukcijas ir sarežģītākas, es iesaku klāt mazāka formāta dakstiņus – tad būs mazāk atgriezumu un līdz ar to arī mazākas izmaksas. Līdzīgi ir ar ieklāšanu – jo sarežģītāks jumts, jo vairāk jāpārdomā, vai ir vērts darbus veikt pašam vai tomēr labāk uzticēt speciālistam,» atgādina jumiķis.

«Tā kā esam Latvijas Jumiķu apvienības biedri, mēs spējam nodrošināt kvalificētus speciālistus, lai darbs tiktu izpildīts kvalitatīvi. Turklāt varam lepoties, ka mūsu piedāvājumā ir ne vien materiālu klāsts, bet arī iespēja līdzdarboties projektu izstrādē un informēt par iespējām, kādas panākamas, izmantojot mūsu materiālus. Jumta seguma izvēle jāizdara jau projekta stadijā, jo viena līnija uz papīra neko nemaksā, bet dabā koriģēt jumta konstrukciju ir dārgs prieks,» uzsver A. Liede.